Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
14/05/2014

Ο Γιάννης Βαρούχας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο kefalonitis.com.

Μερικές ημέρες μόνο έμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, και μπορούμε να πούμε πως και στην Κεφαλονιά όλα γυρίζουν γύρω από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.


Εμείς βρήκαμε έξι νέα παιδιά, που είναι υποψήφια με διαφορετικό συνδυασμό και τους κάναμε τις ίδιες ερωτήσεις. Κάθε ημέρα θα δημοσιέονται και δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις υποψήφιων. 

Σημείωση: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα παρουσιάζουμε τους υποψήφιους με αλφαβητική σειρά, βάση του επωνύμου τους. 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σγουρομάλλη

Γιάννης Βαρούχας (Ριζοσπάστες Ξανά)

Σε ποια δημοτική ενότητα θα είσαι υποψήφιος και με ποιον συνδυασμό;

Είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην εκλογική περιφέρεια Αργοστολίου με το συνδυασμό "Ριζοσπάστες Ξανά" και επικεφαλής το Γεράσιμο Δημητράτο.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Το να ασχολείται κανείς με την τοπική αυτοδιοίκηση, και γενικότερα με την πολιτική, δε νομίζω ότι είναι μία ξεχωριστή απόφαση που παίρνει κάποιος μία δεδομένη στιγμή. Η εξέλιξη ενός ανθρώπου και η ενασχόλησή του με τα κοινά εκτιμώ ότι είναι δύο σύμφυτα πράγματα. Ανέκαθεν με απασχολούσαν όλα όσα συνέβαιναν γύρω μου, και πάνα ήθελα να είμαι ενεργός προς αυτά.

Αν εκλεγείς ποιες κινήσεις θα ήθελες να κάνεις;

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να αλλάξει είναι η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου. Είναι πραγματικά ντροπή για τον τόπο μας, ο τρόπος με τον οποίο γινόντουσαν τα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια. Όποιος παρακολούθησε έστω και ένα απ' αυτά, μπορεί πολύ καλά να καταλάβει που αναφέρομαι. Ύστερα θα ήθελα ο Δήμος να επεξεργάζεται πολιτικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να λειτουργεί σαν εντολοδόχος της κεντρικής εξουσίας γιατί τότε μιλάμε για "διοίκηση" και όχι για "αυτοδιοίκηση"... Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει καλύτερη "όσμωση" με τον κόσμο και τα κινήματα. Οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις δημοτικές αποφάσεις και να στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή προκειμένου αυτή να μπορεί να αντιτάσσεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης που ζημιώνουν τον τόπο και τον πάνε χρόνια πίσω. Όπως για παράδειγμα το κλείσιμο μιας σειράς υπηρεσιών, στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, με το οποίο είχαμε ως αποτέλεσμα την ερήμωση και το οικονομικό τέλμα στις περισσότερες περιοχές του νησιού μας. Ασφαλώς όμως τα θέματα είναι πάρα πολλά, και δεν μπορούν να εξαντληθούν μέσα από μία απάντηση.

Γιατί πιστεύεις πως η νέα γενιά έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους θεσμούς γενικότερα;

Όπως επισημαίνει και ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης σε ένα σπουδαίο βιβλίο του, αυτό που λέγεται «Αναφορά στον Γκρέκο», η νιότη δεν καταδέχεται τους συμβιβασμούς... και από υπερηφάνεια αρνείται τα πάντα! Πρέπει όμως αυτή η λαβωμένη νιότη να εμπλακεί στα πράγματα... Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου να δημιουργήσει ένα εκτόπισμα που θα βγάλει απ’ το κάδρο την «παλαιά φρουρά»... Στην τοποθέτηση : «Δε μου αρέσουν όπως είναι τα πράγματα στην πολιτική, και γι’ αυτό δεν ασχολούμαι», επισυνάπτω την απάντηση : «Ε λοιπόν μπες μέσα και άλλαξέ τα»!

Θα έλεγες πως η νέα γενιά είναι η γενιά του καναπέ ή απλά δεν βρίσκει κάτι που να την αντιπροσωπεύει για να στηρίξει;

Η νέα γενιά όχι μόνο δεν είναι "του καναπέ" όπως τη λένε όλοι αυτοί που απλώς έπαψαν πια να είναι νέοι, αλλά είναι πολύ πιο δυνατή και γεμάτη με νέες δυνατότητες που της παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε με την κινητοποίηση που είχαμε πριν από μερικούς μήνες στο Αργοστόλι για τα ΑΤΕΙ, και που παρόμοιά της δεν είχε δει ποτέ το νησί μας! Ωστόσο, όταν αυτή η νέα γενιά αισθάνθηκε προδομένη από τις κινήσεις του Δημάρχου, γύρισε την πλάτη της και αποχώρησε... Ήμουν εκεί, μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα, και δε θα ξεχάσω ποτέ το άδειασμα που έγινε σε όλους εκείνους του πολιτικάντηδες που προσπαθούσαν να καπηλευτούν τη ζωντάνια και την ορμή των νέων.

Πού πιστεύεις πως θα κριθούν οι εκλογές αυτές;

Αυτές οι εκλογές θα κριθούν από την πολιτική που ακολουθεί ο καθένας. Δεν μπορείς να έχεις στηρίξει με όλες σου τις δυνάμεις αυτό το σύστημα που μας εξαθλιώνει καθημερινά, που μας αδειάζει ολοένα και περισσότερο τις τσέπες, που στέλνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό και να έρχεσαι σήμερα και να ζητάς πάλι την ψήφο του κόσμου. Είναι προκλητικό. Εκτιμώ ότι ο κόσμος θα στηρίξει αυτούς που έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση κατά αυτής της πολιτκής που εφαρμόζεται σήμερα, και που στηρίζουν την Ανατροπή αυτής της καταστροφικής συγκυβέρνησης.

Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις εσυ.

Ακούω συνέχεια φίλους και γνωστούς που μου λένε ότι "δεν μπορώ να μην ψηφίσω τον τάδε γιατί μαζί μεγαλώσαμε" ή "γιατί του έχω υποχρέωση"... Εγώ λέω ότι σε αυτούς που αγαπάμε και σε αυτούς που έχουμε υποχρέωση, μπορούμε να τους κάνουμε το τραπέζι για να τους ευχαριστήσουμε! Το συμφέρον του τόπου μας όμως δεν επιτρέπεται να το υποθηκεύσουμε για χάρη κάποιας προσωπικής γνωριμίας. Η ψήφος μας οφείλει να είναι πολιτική και να συνταχθεί με τις δυνάμεις της Ανατροπής που η νίκη τους θα σημάνει πολιτικές εξελίξεις και σε εθνικό επίπεδο. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ας ανακτήσουμε την αναγκαία Αλληλεγγύη μας ξανά, ας λειτουργήσουμε σα μία Ομάδα ξανά, για να γίνουμε όλοι μαζί Ριζοσπάστες Ξανά!

 Εμείς από την σειρά μας να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Γιάννη.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency