Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/05/2014

Δημοτικές εκλογές στο δήμο Δηλινιτών

Μια ματιά των εκλογών στο χωριό μέσα από την ποίηση του Γ. Μόλφετα ...

Άρθρο της Κατερίνας Μπαλτσαβιά

 

Η ιστορία των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα ήταν πάντα πολυτάραχη και συναρπαστική. Οι κοινωνικές συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο ήταν εντονότερες και δεν ήταν λίγες οι φορές που αποτελούσαν προμήνυμα ευρύτερων πολιτικών ανακατατάξεων.Τα τοπικά χαρακτηριστικά, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο προσωποκεντρικός χαρακτήρας τους, η έλλειψη "επαγγελματισμού" στους χειρισμούς του εκλογικού σώματος, δημιουργούσαν στους πολίτες μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έμπαιναν στην μάχη των εκλογών με περισσότερο ζήλο και φανατισμό.Δεν θα μπορούσε να διαφέρει η εκλογική αντιπαράθεση στον Δήμο Διληνιτων. Ετσι οι δημοτικές εκλογές στον Δήμο είχαν απ' όλα.. Δεν έλειπαν βεβαίως τα ευτράπελα. Σημαντικά και ασήμαντα περιστατικά που έδωσαν το δικό τους «χρώμα» στις εκλογικές αναμετρήσεις εκείνου του καιρού. Και επειδή "Οι εποχές αλλάζουν, οι άνεμοι μετακινούνται κι αλλάζουν κατεύθυνση, το περσινό γρασίδι ξεράθηκε, τα πουλιά φεύγουν, τα δάση σαπίζουν αλλά ο ποιητής μένει" μια ματιά μέσα από την ποίηση του Γ.Μολφέτα θα μας μεταφέρει στο ηλεκτρισμένο κλίμα των δημοτικών εκλογών των αρχών του 20ου αιώνα.

Δημοτικές εκλογές του έτους 1899 Αρπαγή των πρακτικών... "...και αυτά των Διλινάδωνε τα σκρίτα τα χαμένα που άλλοι τα λένε ζωντανά και άλλοι κατακαυμένα κατά που νεώτερες πληροφορίες τσέρτες, οι "ποντικοί" τ'αρπάξανε και τ'κάμαν ...κουβέρτες!"

"...Των Διλινητών το Δήμο που γινήκαν ξαφνικά ίσα ν'ανακαλυφτούνε τα κλεμμένα πρακτικά παραδίδει ο Παυλάτος του Κοσμά του Γληγορά(του) κι όλοι λεν οι Διλινάδες με νταίστικη χαρά: "κι ο καημένος ο Κοσμάς αγωνίστηκε για μας"

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1903 κατέβηκαν έξι υποψήφιοι. Διεξήγαγαν προεκλογικό αγώνα σε έντονο κλίμα χρησιμοποίώντας κάθε μέσο! Στρατηγήματα,συμμάχιες, αλλά και κομματάρχες που προωθούσαν την εκλογή τους... Ο Μολφέτας περιγράφει: τους υποψηφίους: ΔΙΛΙΝΙΤΩΝ.- o Λάσκαρης ο το όνομα Ευθύμιος λεβένταρος, φιλότιμος και σκουμπουέρος τίμιος εργάστηκε στον Γαλατά και πρέπει να'φέρε λεφτά γιατί εκτός που έκαμε για το λαό θυσίες, εσχάτως εβοήθησε κι όλες τις εκκλησίες.

Ο Γιαννάτος ο Διονύσης,άνθρωπος με λογικό, ζυγιστής του πρακτορείου που μοιράζει το χαλκό, μα αν για δήμαρχος πιτύχει, τότε θα παραιτηθή και στην ζύγισιν μονάχα του δικαίου θα δοθή. Ο ανδρείος και γενναίος Αγαμέμνων ο Φωής, που ήταν άλλοτε κλητήρας και περήφανος νταής την μάχη: "πάλη γένεται μεγάλη στου Διλήνη το χωριό, λέοντας είν'κι ο Γιαννάτος μα κι ο Λάσκαρης θεριό για τον Λάσκαρη δουλεύει στα γερά ο Μπαρτσαβιάς, κι ο Φωής που τονέ βλέπει συγκρατείται μετά βιάς.

Πολεμείστε Διλινάδες μα προσέχετε παιδια κανενός να μην αδιάστε την ταλαίπωρη προβιά. και την έκβαση: Στα Διληνάτα πόλεμος εγίνηκε μεγάλος και δεν μπορούσε βέβαια σε σάρτο να βγη άλλος παρά ο ξακουστός νταής,ο Αγαμέμνων ο Φωής. Δημαρχε κύριε Φωή ατρόμητο σαίνι, όλο χαρά κι όλο ζωή η Λάμια να σου δίνει πωνίκησες το Λασκαρη, το κόμμα του Γιαννατου, και έκαμες και τον Μπαρτσαβιά να πέση του θανάτου.

Δήμαρχε κύριε Φωη, ατρόμητε δερβύση και ποιός Νομάρχης θα βρεθεί να μου σ'ανασκιντήση;

Στις εκλογέςτου 1907 θα είναι οκτώ οι υποψήφιοι και θα κυκλοφορήσει στην εφημερίδα "ζιζάνιο" και εκλογικό πρόγραμμα απο τον υποψήφιο Δήμαρχο Πεφάνη. "Ξέρω πως στα Δηλινάτα θα συντρέξουν δεκατρείς Ο Γιαννάτος, ο Παβιόλος κι άλλοι φίλοι πατριώτες κι ο πάρεδρος Πεφάνης που πουλεί φτηνές τις κότες. Αδηλίνης τιμημένος με φρονήματα σωστά. και γι'αυτό το προγραμμά του που θα τώβρης παρακάτου, ένα τάλαρο που τούπα, μου το πλέρωσε μπροστα.

" "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΑΙ! Κατερχόμενος εις τον δημοτικόν πολιτικόν αγώναν, φέρω μόνον εφόδιον την εικοσαετή υπηρεσίαν μου ως μόνος Πάρεδρος και σας ευγνωμονώ οτι πάντοτε εν προθυμία με ενεπιστεύθητε. Λαμβάνω το θάρρος να συγκαταλεχθώ μεταξύ των τόσων υποψηφίων Δημάρχων διότι η πολυχρόνειος πείρα μου ως πρωτοπαρέδρου με έχει αρκετά ενήμερον των δημοτικών μας πραγμάτων. Δεν σας υπόσχομεν λόγους κενούς, διότι ο,τι υποσχεθώ έχω την συνείδησιν καθαρά να το εκτελέσω.

Πονώ για τα συμφέροντα του Δήμου και τούτο θα το αποδείξω αν με εμπιστεύθητε,εγώ δε θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας. Ο χαρακτήρ μου ειναι γνωστός εις πάντας πολλώ μάλλον εις τους συνδημότας μου.

ΕΝ ΔΗΛΙΝΑΤΟΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ 1907 Ερρωσθε ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ" "Των ΔΗΛΙΝΙΤΩΝ.-οι φίλοι, Αγαμέμνωνας Φωης, και Γεράσιμος Παβιόλος αρχαιότερος νταης. Ο Αργύρης ο Κουνάδης παντοπώλης συνετός, και Σπυρίδωνας Γιαννατος,πετροκόπος δυνατός. Κωνσταντίνος ο Καππάτος π'αγαπιέται στο χωριό. και ο Παυλάτος που βασταινει προ ετών το μαγεριό. ο Διονύσης ο Γιαννατος ο πολύ επαίνετος Γ.- ε ρε γειά σας σκουμπουέροι που μωβγήκατε στρατός. είναι κι άλλος? Μ.- Ο Πεφάνης ο Γεράσιμος μας μένει ο καλλιτερος Δηλήνης πουναι μεσ' την οικουμένη." Ολοι με βεβαιότητα προεξοφλούν τη εκλογή τους γιαυτο και ο Μολφέτας εύστοχα αναφέρει: "Γ.- Στα Διληνάτα βρε Μαρή, μούπαν ανθρώποι σοβαροί, πως κι' οι οκτώ την 'εχουνε την εκλογή παρμένη. Μ.-

Με Διληνάδες μη γελάς, μην ερθουν θυμωμένοι, για βίζιτα μ'εννοησες απάνου στο γραφείο, και πάμε ο μη γένοιτο στην θάλασσα κι δυο." φαβορί της αναμέτρησης σύμφωνα με τους δημοσκόπους των καιρών θεωρούνται οι υποψήφιοι Αγ. Φωής και Γ.Παβιολος(Γασπαράτος). "Μα κι'εκείν' οι σκουμπουέροι, τι θα κάμουν ποιός τους ξέρει, μία λένε τον Παβιόλο κι άλλοι λένε τον Φωή. Να κατέβαινε κανένας να σου κόψει τη σφαή!" Τελικά για μιά ακόμη φορά η εκλογή ειναι του Αγαμέμνωνα Φωη.. "...και Φωής ο Αγαμέμνων ο εκ των Δηλινητων και συμβούλοι Δηλινάδες, όλο στριφτομουστακάδες, που ποτέ φιλονεικίαν να μην έυρεις μετ΄αυτών."

Και μπορεί τώρα πια η εκλογική διαδικασία να έχει αλλάξει αλλά κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα και μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα.. Ο Δήμος Δειλινιτων συστάθηκε με το το Β.Δ της 8ης Ιανουαριου 1866 (ΦΕΚ 9) "περί της δημοτικής διαιρέσεως της εν Κεφαλληνια επαρχίας Κραναιας". Κατατάχθηκε στην β' τάξη με πληθυσμό 3.510 κατοίκους και έδρα την πόλη Δειλινάτα. Περιελάμβανε τα Δειλινάτα(2.160 κατοίκους),τα Δαυγάτα (620 κατοίκους),τα Κουρουκλάτα (380 κατοίκους) και τα Φάρσα (350 κατοίκους). Το 1869 ο Δήμος Φαρακλάτων καταργείται και τα χωριά του ενσωματώνονται στο δήμο Δειλινάτων. Πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Δειλινάτων ο Χ. Παυλάτος. Παρέμεινε Δήμος έως το 1914

ΠΗΓΗ: dilinata.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency