Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/03/2014

Τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κεφαλονιάς λένε τα πάντα για τις πεζοπορικές!!!

Συνέντευξη στην Γεωργία Γλιάτη

Με την ευκαιρία της τελευταίας πεζοπορικής διαδρομής στον Αίνο, συναντηθήκαμε με τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, και μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Σπυράτο αλλά και με τον κ. Γεράσιμο Κουταβά, σχετικά με το πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του ορειβατικού, αλλά και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Ακόμα, μας ενημέρωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν εκδρομή που θα γίνει προς τα τέλη Ιουνίου και θα πάνε είτε για πεζοπορία στον Βίκο, είτε για ανάβαση στην Καμίλα, ή συνδυασμό τους.

Ποια είναι η σχέση σας με τον ορειβατικό;

Γιωργ. Σπυράτος: «Είμαι μέλος του Δ.Σ».
Γερασ.. Κουταβάς: «Είμαι διαχειριστής και του facebook και του blog του Ορειβατικού Συλλόγου Κεφαλονιάς, αλλά και μέλος του Δ.Σ.

Πόσα χρόνια είστε μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου;

Γιωργ. Σπυράτος: «Βρίσκομαι στον Ορειβατικό από την ίδρυσή του, όπου τον οργανώσαμε και φτιάξαμε το καταστατικό. Όσον αφορά το πότε ιδρύθηκε ο Ορειβατικός, αυτό έγινε το 2008. Το Γενάρη του ίδιου έτους κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, αλλά φυσικά τότε δεν ήμασταν ακόμη πολλοί οργανωμένοι. Στην πορεία οργανωθήκαμε αρκετά καλύτερα».
Γερασ.. Κουταβάς: «Εγώ έγινα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου το 2009».

Ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσής του;

Γιωργ. Σπυράτος: «Είναι να πηγαίνουμε εκδρομές για να χαρούμε την φύση, αλλά και τα βουνά της Κεφαλονιάς».
Γερασ.. Κουταβάς: «Βασικός σκοπός είναι να φέρουμε κοντά τον κόσμο της Κεφαλονιάς με τον ίδιο τον τόπο της Κεφαλονιάς. Αυτό γίνεται για να εκτιμήσουν το νησί μας, αλλά και να το αγαπήσει ο κόσμος, δίνοντας περισσότερη προσοχή σε αυτό… Ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχική και η σωματική δύναμη που παίρνει κάποιος από τις διαδρομές».

Ποιο είναι το χρηματικό ποσό που θα δώσει όποιος επιθυμεί να κάνει εγγραφή;

Γιωργ. Σπυράτος: «Είναι 10 ευρώ για να εγγραφεί και 15 ευρώ συμμετοχή τον χρόνο. Το ποσό είναι εντελώς συμβολικό».

Ποιος είναι ο αρμόδιος όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος θα ήθελε να σας ακολουθήσει σε κάποια πεζοπορική;

Γιωργ. Σπυράτος: «Ο Αρχηγός αναγράφεται στο Blog, άλλα και δίνεται το τηλέφωνο του».
Γερασ.. Κουταβάς: «Ακόμα έχουμε το email μας και τη σελίδα στο facebook για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας».

Πόσα μέλη σας ακολουθούν σε κάθε πεζοπορική;

Γιωργ. Σπυράτος: «Έχουμε γύρω στα 25 άτομα μέσο όρο που μας ακολουθούν».

Τα μέλη σας είναι από διάφορες ηλικιακές ομάδες;

Γιωργ. Σπυράτος: «Ηλικιακά για τα μικρά παιδιά δεν έχουμε κάποια που να έρχονται συχνά. Συνήθως είναι γύρω στα 30 και πάνω αυτοί που έρχονται».
Γερασ. Κουταβάς: «Παίζουν ρόλο και οι διαδρομές. Αλλά και σε κάποιες εκδρομές όπως οι καταρράκτες του ποτιστή και της Γραδούς έρχονται αρκετά νέα παιδιά».

Ο Ορειβατικός πραγματοποιεί εκδρομές σε δύσβατες περιοχές;

Γιωργ. Σπυράτος: «Όχι. Συνήθως είναι εύκολες. Οι διαδρομές συνήθως είναι χαραγμένα μονοπάτια. Το πόσο δύσκολη είναι μια διαδρομή φαίνεται περισσότερο στο βαθμό δυσκολίας και στην υψομετρική διαφορά που θα ανέβουμε».
Γερασ. Κουταβάς: «Οι διαδρομές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αλλά παίζει ρόλο για μια διαδρομή πόση ώρα είναι η διαδρομή. Ακόμα, σημαντικός παράγοντας είναι κατά πόσο ομαλό είναι το έδαφος και οι κλίσεις του εδάφους».

Ο Ορειβατικός σχεδιάζει να οργανώσει άμεσα κάποια εκδρομή (αν ναι, ποιο θα είναι το χρηματικό ποσό και που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να κάνει δήλωση συμμετοχής);

Γιωργ. Σπυράτος: «Έχουμε συζητήσει 2 με 3 διαδρομές προς το παρόν, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η εκδρομή θα γίνει προς τα τέλη Ιουνίου. Θα πάμε είτε για πεζοπορία στον Βίκο είτε ανέβασμα στη Καμίλα μπορεί να συνδυάσουμε και τις δυο διαδρομές. Ακόμα υπάρχει μια τελευταία πρόταση για το φαράγγι της Σαμαριάς».

Θα θέλατε να περάσετε κάποιο μήνυμα μέσα από αυτή την παρουσίαση;

Ο κ. Κουταβάς: «Ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να συζητήσουμε είναι ο εξοπλισμός που θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του. Το Άλφα και το Ωμέγα είναι τα παπούτσια.
Θα πρέπει να έχει κάποιος μπότες ορειβατικές, γιατί θα σου προσφέρει ασφάλεια και εκεί που θα πατήσεις, αλλά και για να μην γυρίσει κάποιος αστράγαλος, μην γλιστρήσεις πουθενά. Δεύτερον είναι το Μπατόν, το ραβδί που μεταφέρεις μαζί σου και χρειάζεται για τις αναβάσεις, αλλά και τις καταβάσεις ώστε να έχεις μια έξτρα ισορροπία. Ακόμα, το καπέλο για τον ήλιο, αλλά και για προστασία για τα κλαδιά».
Γιωργ. Σπυράτος: «Σημαντικό για τον χειμώνα είναι το αδιάβροχο. Ακόμα, θα ήθελα να επισημάνω ότι καλό θα ήταν να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα βουνά μας, γιατί πολλές φορές είναι κλεισμένα με συρματοπλέγματα. Τέλος, να προστατευτεί ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου από διάφορους παράγοντες».

Ολοκληρώνοντας τα μέλη του Ορειβατικού μας ενημέρωσαν σχετικά με τον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχει κάποιος στις πεζοπορικές διαδρομές. Σύμφωνα με τον κ. Κουταβά το Άλφα και το Ωμέγα που θα πρέπει να διαθέτει όποιος θέλει να συμμετάσχει με τον Ορειβατικό στις πεζοπορικές είναι οι ορειβατικές μπότες και έπειτα είναι το Μπατόν, το ραβδί που βοηθά πολύ για τις αναβάσεις και τις καταβάσεις. Τέλος επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να προστατεύεται ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου από διάφορους παράγοντες. Εμείς, σίγουρα έχοντας ακολουθήσει σε αρκετές διαδρομές τα μέλη του συλλόγου, σας προτρέπουμε να τους ακολουθήσετε...

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency