Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
17/03/2014

Οικογένειες από τα Διλινάτα στο Libro d'Oro;

Χρυσή Βίβλος ή Λίμπρο ντ' Όρο (Libro d'Oro) ονομαζόταν το βιβλίο που υπήρχε στη Βενετία και στο οποίο καταγράφονταν τα ονόματα των Ενετών ευγενών-μελών του Μεγάλου Συμβουλίου,από το οποίο εκλέγονταν εκείνοι οι οποίοι θα καταλάμβαναν τα διοικητικά αξιώματα και ήταν εκείνοι που είχαν πολιτικά δικαιώματα.

 

Άρθρο Πετ.Διακάτος

Κατά την Ενετοκρατία στα Επτάνησα δημιουργήθηκαν και εκεί τέτοιου είδους βιβλία στους οποίους περιλαμβάνονταν τα ονόματα των μελών του Συμβουλίων της Κοινότητας για το κάθε νησί ξεχωριστά.Στα βιβλία αυτά καταγράφηκαν αρχικά οι προϋπάρχοντες της ενετικής κατάκτησης ντόπιοι ευγενείς, παλαιοβυζαντινής προέλευσης άρχοντες,οι μεγάλοι γαιοκτήμονες ενώ αργότερα προστέθηκαν και οι οικονομικά ισχυροί αστοί του κάθε νησιού που συνεισέφεραν σημαντικές χρηματικές παροχές στο δημόσιο ταμείο. Όλοι αυτοί αποτελούσαν το λεγόμενο ελληνικό αρχοντολόγιο.Στην Κεφαλονιά θα δημιουργηθεί εκ νέου το1593, μετά τη μεγάλη πυρκαϊά του 1591 που κατέστρεψε το προηγούμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποσπάσματα από το βιβλίο του Π.Δ.Καγκελάρη: "Ιστορία και Γενεαλογία του Οίκου Καγγελάρη της Κεφαλονιάς (16ος-20ός Αιώνες)" που παραθέτουμε παρακάτω αυτές είναι οι οικογένειες που αναγράφονταν στο Libro d'Oro και ήταν αυτές που με σταθερή παρουσία μετείχαν στο Συμβούλιο,δίπλα στα ονόματα τους αναγράφετε ο τόπος καταγωγής τους,για τρεις από τις οποίες ως τόπος καταγωγής αναφέρονται τα Διλινάτα!!!Οι οικογένειες αυτές είναι:η Μαζάρακη(Massarachi),Πεφάνη(Peffanato/Peffani) και Περδίκη(Perdichi). πηγή:Wikipedia & www.cangelaris.com/libro.html.

ΠΗΓΗ: dilinata.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency