Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/02/2014

"Η Νίκη" εξαρτάται από την ψυχολογία του αθλητή!!!

Συνέντευξη στην Γεωργία Γλιάτη.

Συναντηθήκαμε με την κυρία Ρεγγίνα Γιαννάκη, η οποία είναι ψυχολόγος για να μας εξηγήσει με τι ασχολείται ο κλάδος της Αθλητικής Ψυχολογίας. Ο αθλητικός Ψυχολόγος βοηθά τον αθλητή να αντιμετωπίσει δυσκολίες που προκύπτουν και εμποδίζουν την απόδοσή του στον αθλητισμό. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι εκείνος που τελικά θα καθορίσει τη νίκη, όταν ο αθλητής είναι έτοιμος σε επίπεδο τεχνικής και σωματικής άσκησης. 

Με τι ασχολείται η Αθλητική Ψυχολογία;

Είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τη συμπεριφορά ενός αθλητή προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή επίδοση στο αγώνισμά του. Ο αθλητικός Ψυχολόγος βοηθά τον αθλητή να αντιμετωπίσει δυσκολίες που προκύπτουν και εμποδίζουν την απόδοσή του στον αθλητισμό.  Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται συνεργασία με τον αθλητή, τον προπονητή, καθώς και με τους γονείς όταν πρόκειται για παιδιά. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι εκείνος που τελικά θα καθορίσει τη νίκη, όταν ο αθλητής είναι έτοιμος σε επίπεδο τεχνικής και σωματικής άσκησης.  

Πώς μπορεί ένας παίκτης να αντιμετωπίσει μια ήττα;

Ασφαλώς και κάθε παίκτης ή αθλητής θα νιώσει σε διαφορετικό βαθμό απογοήτευση, λύπη, θυμό προς τον εαυτό του, τον προπονητή του, τους συμπαίκτες του, φόβο για τις μελλοντικές επιδόσεις. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να κλονιστεί η πίστη στις δυνατότητές του και να μειωθεί το κίνητρό του, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να αποσυρθεί από το αγώνισμα. Ωστόσο, για να μην τον καταβάλει, να μην τον καταρρακώσει αυτή η «ήττα», θα μπορούσε να κάνει μια αξιολόγηση των λαθών και να αναλογιστεί πώς θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν με ωφέλιμο τρόπο .   

Πώς είναι η ψυχολογία ενός παίκτη που σε μια τοπική ομάδα σε σχέση με έναν παίκτη παίζει στην Α ή στη Β εθνική;

Η ψυχολογία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ασφαλώς όμως σε μια κατηγορία Α εθνικής οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος, της ομάδας, των παραγόντων, των φιλάθλων καθώς και οι προσδοκίες του αθλητή αυξάνονται για μέγιστη απόδοση, οπότε και το άγχος και η πίεση που νιώθει αυξάνεται.  

Πώς είναι η ψυχολογία μετά από έναν τραυματισμό;

Λύπη για τον πολύτιμο χρόνο και προπόνηση που χάθηκε, θυμός φόβος μήπως ξανασυμβεί ένας μελλοντικός τραυματισμός, άγχος να καλύψει το κενό αυτό της προετοιμασίας και να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο απόδοσης.

Τι θα προτείνατε σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό προκειμένου να έχουν μια καλή ψυχολογία και να συνεχίσουν να ασχολούνται;

Καταρχάς, θα πρότεινα στον οποιονδήποτε να ασχοληθεί, μια και η σωματική άσκηση από μόνη της βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, του στρες, της θλίψης. Για να συνεχίσουν οι αθλητές να ασχολούνται είναι σημαντικό να πιστεύουν στις δυνατότητές τους, να διαθέτουν ισχυρά κίνητρα,  αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία. Επίσης να έχουν θετική στάση για το άθλημα ή για το αποτέλεσμα του αγώνα. Και ασφαλώς να έχουν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους. Αυτά είναι άλλωστε και τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου αθλητή.

Εν κατακλείδι, όταν ασχολείται κάποιος με μια σωματική άσκηση καταπολέμα το άγχος, το στρες και τη θλίψη. Οι αθλητές για να συεχίσουν να ασχολούνται είναι σημαντικό να πιστεύουν στις δυνατότητές τους, να διαθέτουν ισχυρά κίνητρα,  αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία. Ακόμα η εμπιστοσύνη στον προπονητή, η θετική στάση και η αγάπη για την άθληση είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου αθλητή.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency