Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/02/2014

Ήρθε η ώρα να γιατρέψουμε τις πληγές μας

Αγαπητοί αναγνώστες του kefalonitis,
άλλη μια εβδομάδα μπήκε χθες, με τις σεισμικές δονήσεις να αραιώνουν. Το editorial της προηγούμενης εβδομάδας γράφτηκε λίγες ώρες πριν την δεύτερη μεγάλη δόνηση, γι' αυτό και ανεπίκαιρο σε κάποια σημεία του. Όμως, επίκαιρο σε αρκετά άλλα, με την Κεφαλονιά να πρέπει να γιατρέψει άμεσα τις πληγές της, κάτι που έχει μάθει να το κάνει αρκετές φορές μέσα στην ιστορική της διαδρομή. Και αυτό πρέπει να γίνει με σωστές υποδομές, ώστε όταν θα ξανακληθεί να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα να βρεθεί ακόμα πιο θωρακισμένη και έτοιμη.

του Ανδρέα Δεμπόνου

Έχοντας στα χέρια μας επιστημονικά δεδομένα πιο ουσιαστικά από αυτά που καθημερινά ανακοινώνονται, με βάση και μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη συνεργάτη μας, οι σεισμικές δονήσεις που όλοι ζήσαμε ήταν πολύ ισχυρές. Το μέγεθος των 6R φαντάζει στα αφτιά μας πολύ λίγο για όσα ζήσαμε, όταν σε δονήσεις ανάλογου μεγέθους πολλές φορές ούτε μέχρι το βράδυ δεν το θυμόμασταν. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο φόβος των 7R που ακούγονταν, λες και βρισκόμασταν σε κάποιον πλειοδοτικό διαγωνισμό, ήταν αυτός που δημιουργούσε περισσότερο φόβο και από την ίδια τη δόνηση, οδηγώντας χιλιάδες συμπατριώτες μας προσωρινά μακριά από το νησί, ώστε να βρουν την ψυχική ηρεμία.

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα της 2ης σεισμικής δόνησης, η επιτάχυνση του σεισμού έφτασε τα 0.72g. Διπλάσια από την επιτάχυνση σχεδιασμού των κατοικιών. Επιτάχυνση σχεδόν διπλάσια από αυτή που έδωσαν τα 7R του 1983 και μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ευρώπη. Η αλήθεια που δεν ακούστηκε είναι ότι μέχρι εκεί ήταν... Ελάχιστα παραπάνω θα μπορούσε να δώσει το ρήγμα αυτό, και κατά γενική ομολογία αντέξαμε. Η Κεφαλονιά άντεξε μέχρι την κορυφή των σεισμικών δονήσεων που έχει παρατηρηθεί, με σεισμό σχεδόν σαν αυτό που το 1953 έδωσε εκατοντάδες θύματα και ολική καταστροφή.

Άρα, η Κεφαλονιά μας παραμένει ο πλέον ασφαλής τόπος και απέναντι στους σεισμούς. Ας κρατήσουμε τα θετικά που μας δίδαξαν αυτές οι ημέρες, μαζί με την αλληλεγγύη που παρά κάποια παρατράγουδα υπήρξε και ας επιστρέψουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας. Οι υλικές πληγές θα αποκατασταθούν και οι ψυχικές καλούνται να γιατρευτούν το συντομότερο. Σε αυτό θα βοηθήσει και η φύση, η ομορφιά του τοπίου. Αλλά όσο περνάει το χέρι μας τις επόμενες ημέρες και εμάς με συμμετοχή και υποκίνηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των ημερών που ακολουθούν. Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε στο Καρναβάλι και η Κεφαλονιά, ιδιαίτερα το Ληξούρι, είναι πολύ δυνατά σε αυτό!!!

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεχάσαμε να αναφερθούμε στα 12 χρόνια που έκλεισε το kefalonitis κοντά σας. Χρόνια γεμάτα προσπάθεια για συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ήταν 9 Φεβρουαρίου 2002 και έχουν 2014. Χρόνια γεμάτα εμπειρίες, χαρές και λύπες. Σας ευχαριστούμε και σας το ανταποδίδουμε όσο μπορούμε.

Υ.Γ.: Σε λίγες ημέρες είναι του Αγίου Βαλεντίνου. Παρά όσα πιστεύει ο καθένας, μια τέτοια ημέρα είναι σίγουρα μια ευκαιρία να χαμογελάσουμε λίγο παραπάνω. Ας ξεκινήσουμε να βάζουμε αυτές τις μέρες λίγο πιο πολύ στη ζωή μας, καθώς όπως διαπιστώσαμε την τελευταία περίοδο χρειάζονται για την ανάκτηση της ψυχικής μας ηρεμίας!

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency