Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/02/2014

Γιατί ο Σεισμός δεν έχει ημερομηνία Έναρξης ή Λήξης, ούτε Περιοχή Προτίμησης

Και τώρα που μετατέθηκε η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου τον Ιούνιο, και ησυχάσατε και έχετε όλο τον χρόνο να διαβάσετε, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις και εμπειρίες μαζί σας !

της Βάσως Λεβεντάκου 
προς τους φοιτητές του ΤΕΙ (τμ. Δημ. Σχ. & Επικ.)

Η αλήθεια είναι πως εσείς με παρακινήσατε με τα inbox μηνύματα και τις ερωτήσεις σας !!
Πραγματικά το ενδιαφέρον σας είναι συγκινητικό για όσους είμαστε στο νησί και σας περιμένουμε !Ναι, σας περιμένουμε !!

Γιατί μας λείπει η Ζωή, η Πνοή, η Ζωντάνια σας !!
Και σκεφτόμουν, αν ήσασταν εδώ, με την θετική ενέργειά σας, το χιούμορ σας στα δύσκολα, το ασύλληπτο δυναμικό σας, πόσο - μα πόσο - θα γεμίζατε και θα φωτίζατε τα χρώματα του ορίζοντα που σκέπασε ο Φόβος….

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ λέγαμε ΟΤΙ «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ» !! Και ήρθε ο Φόβος και σκορπίσατε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και να που τώρα ήρθε το Κράτος εδώ, που ζητούσαμε από πέρυσι, Να Έρθει Να Δει το Τμήμα. Αλήθεια ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ βρήκε εδώ έτοιμους να αποδείξουν του λόγου το αληθές, έμπρακτα με την Παρουσία τους και τις Υπηρεσίες τους ?  Θα μου πείτε, μα ο Σεισμός, οι Καταστροφές.... Ναι, είναι κι αυτό ένα άλλοθι.. ..Είναι όμως?

Ανοίγει παρένθεση...

[Ζούμε σε μια χώρα σεισμογενή, αλλά δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τον σεισμό. Ίσως γιατί δεν πιστεύουμε ότι εμάς θα μας αγγίξει τελικά....
Αν όμως ΟΛΟΙ αρχίζαμε να πιστεύουμε ότι ΑΥΡΙΟ ΕΜΕΙΣ θα είμαστε τα ΕΠΟΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ τότε :
-Θα κτίζαμε με ευθύνη τις πόλεις μας
-Θα συμπαραστεκόμαστε με αισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στους εκάστοτε πληγέντες
-Δεν θα εκμεταλλευόμασταν καταστάσεις φυσικών καταστροφών για κανένα απολύτως λόγο και αιτία
-Θα επανερχόμασταν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ομαλότητα της καθημερινότητά μας και τέλος
-Δεν θα εξαρτιόμασταν παθητικά από την εκάστοτε Κρατική Μηχανή να ανασυστήσει εξ αρχής τα δεδομένα μας, αναμένοντας πότε και πως θα πραγματοποιηθούν αυτά.

Επιπλέον, όσο αποφεύγουμε ένα πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα λυθεί από μόνο του. Πόσο μάλλον μια φυσική καταστροφή. Ανασυγκροτούμαστε και αναλαμβάνουμε δουλειά.  Η ζωή δεν περιμένει, συνεχίζεται και χρειάζεται να τρέξουμε πολλές φορές για να την προλάβουμε. Αναλογιστείτε επιπλέον να υπάρχει Οικογένεια, Παιδιά. Η ευθύνη τότε είναι τεράστια.  Αύριο θα είστε Εσείς οι Γονείς ! Θα διαπιστώσετε τότε πως δεν υπάρχει χρόνος για Φόβο, για Δεύτερες Σκέψεις, για Εγκατάλειψη ! Τα μάτια των παιδιών, η δύναμή τους, η ελπίδα τους, η ψυχή τους είναι στραμμένα επάνω μας. Συνεπώς η κάθε σκέψη μας και κίνησή μας πρέπει να είναι καλοζυγισμένη.  Δεν χωρούν περιθώρια λάθους.Σε αυτά τα μάτια λοιπόν, σε αυτές τις ψυχές, δεν έχουμε Δικαίωμα να περάσουμε Φόβο, ή Πανικό, αλλά συντονισμένες ενέργειες προτεραιοτήτων περισυλλέγοντας τον κόσμο μας, εσωτερικό και εξωτερικό και συγκεντρώνοντας αποθέματα ενέργειας για Δράση, Υπομονή, Λογική.
Φοβόμουν και εγώ τον σεισμό όπως, λίγο-πολύ, όλοι φαντάζομαι.

Μέχρι που έφυγα για σπουδές σε μια πολιτεία που έχει μάθει να ζει με σεισμούς και εκπαιδεύεται συνεχώς σε αυτούς. Ήταν στην πολιτεία της California, των ΗΠΑ, γνωστή για το σεισμογενές ρήγμα του Αγίου Ανδρέα (Saint Andreas Fault Line), μήκους 1.300 χιλιομέτρων (810 μιλίων), που ξεκινά από το San Francisco και καταλήγει στο νότιο τμήμα του Μεξικού. Αυτό πρωτοεντοπίστηκε το 1895, ενώ η έκταση και η καταστροφή που αναμένεται να προκαλέσει πρωτoσυνειδητοποιήθηκε το 1953. Εκεί λοιπόν γίνεται εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όχι μόνο κατά την είσοδο στο ακαδημαϊκό χώρο, αλλά επιπλέον συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται σε κάθε νέο επαγγελματικό.

Κατά την πρώτη ενημέρωση, η παρουσίαση διαχρονικών δεδομένων με στατιστικά στοιχεία και αριθμούς, οδηγεί για πρώτη φορά στην συνειδητοποίηση ότι τα θύματα των σεισμών δεν προκύπτουν από καταπλακώσεις κτιρίων, που όλοι κυρίως φοβόμαστε, αλλά από πάρα πολλούς άλλους δευτερογενείς κινδύνους (άμεση και απότομη έξοδο, καλώδια, τζάμια, καθρέφτες, εστίες κουζίνας, έκθεση σε ανοικτούς χώρους από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας, οδήγηση κλπ) Μας δόθηκαν συμβουλές κατάστρωσης ατομικού σχεδίου διάσωσης, καθώς και οδηγίες με επεξηγήσεις και αιτιολογία σε κάθε περίπτωση. Επίσης μας συνέστησαν να οργανώσουμε και να φτιάξουμε το δικό μας ατομικό σχέδιο διάσωσης, αλλά και μια μικρή αποσκευή επιβίωσης, ειδικά σχεδιασμένη (earthquake kit), με είδη πρώτης ανάγκης αντιμετώπισης κάθε φαινομένου φυσικής καταστροφής.

Αυτή έπρεπε να περιέχει αρκετά εφόδια τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες σε νερό, ξηρά τροφή, φαρμακευτικό υλικό, είδη εντοπισμού όπως, φακό, κόπτη, σφυρίχτρα, είδη συντήρησης /θερμαντικά όπως, ζεστά ρούχα, κουβέρτα (αυτή συγκεκριμένα παρεχόταν σε πολύ μικρή συσκευασία 5Χ5 εκ., από υλικό κατασκευής στολής αστροναυτών), καθώς και άλλα απαραίτητα αντικείμενα, μέχρι είδη γραφικής ύλης. Και όλα αυτά σε απίστευτα μικρές συσκευασίες, σε βαλιτσάκι πραγματικά σωτήριο, εφόσον, όπως μας επεσήμαναν, σε μια δυνατή φυσική καταστροφή ο καθένας πρέπει να είναι αυτάρκης, ώστε να διατηρηθεί υγιής μέχρι να καταφθάσει βοήθεια.

Και αυτό γιατί, όταν θα έρθει η βοήθεια, οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες, όπως να φροντιστούν οι έχοντες άμεση ανάγκη, να αποκατασταθούν τα δίκτυα ηλεκτρικού και ύδρευσης και μετά όλοι οι υπόλοιποι ! Όσο για τα βαλιτσάκια επιβίωσης, ήταν τυποποιημένα και μπορούσε κανείς να τα βρει και στο σούπερ μάρκετ, έτοιμα με όλα μέσα ! Επίσης κάθε άτομο ήταν καλό να έχει τόσες αποσκευές επιβίωσης, όσα είναι τα μέρη που συνήθως παρευρίσκεται πχ ένα για το σπίτι, ένα για το αυτοκίνητο, ένα για το γραφείο (εφόσον την ώρα του σεισμού δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει σε ποιο μέρος θα αποκλειστεί).

Μετά από αυτή την εκπαίδευση, όλα πια έμπαιναν υποσυνείδητα υπό το κάτοπτρο ενός υποτιθέμενου σεισμού, ακόμη και τα διακοσμητικά στο σπίτι, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, η θέση του υπολογιστή κ.ο.κ Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δίνει περιθώρια διαφυγής - αν δεν υπάρξει πανικός - δεν είναι όπως η φωτιά ή η πλημμύρα που αιφνιδιάζουν και συμπαρασύρουν. Τα δε ανωτέρω φαινόμενα δηλ. φωτιές και πλημμύρες, ενδέχεται να έπονται ενός σεισμού και επομένως συμπεριλαμβάνονται στις δευτερογενείς επικινδυνότητες αυτού ! Επειδή λοιπόν ο Σεισμός δεν έχει ημερομηνία Έναρξης και Λήξης, αλλά ούτε και Τόπο Προτίμησης, γι αυτό απαιτείται Ψυχραιμία και Οργάνωση… ]

Κλείνει η παρένθεση

Αλήθεια πόσο δυνατό θα αποδεικνυόταν το περυσινό «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ», αν ήμασταν ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΠΑΡΟΝΤΕΣ, εν ενεργεία και πανέτοιμοι για την Εξεταστική, ζητώντας το αυτονόητο από την Κρατική Μηχανή, δηλαδή να αναλάβει άμεσα το έργο αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας !!
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια Χώρα Σεισμογενή, και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Σεισμό !
Και γιατί όπου και να κρυφτούμε δεν γίνεται να αποφύγουμε τον Φόβο, παρά μόνο αν σταθούμε να τον αντιμετωπίσουμε !
Και επιπλέον γιατί πρέπει ΟΛΟΙ να συνειδητοποιήσουμε το ενδεχόμενο ο Σεισμός να κτυπήσει αύριο την δική μας πόρτα – όπου κι αν βρισκόμαστε !...

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency