Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/01/2014

Η Κεφαλονιά άντεξε και αυτό έχει σημασία!!!

Αγαπητοί αναγνώστες του kefalonitis,
σίγουρα το θέμα των ημερών είναι ο μεγάλος σεισμός της Κυριακής, κατά το σεισμολογικό κέντρο Αθηνών τελικά 6.1R, κατά κάποιους και ξένα σεισμολογικά κέντρα κάπως μεγαλύτερος.

 

γράφει ο Ανδρέας Δεμπόνος

Από τις οθόνες του υπολογιστή μας, αλλά και τις τηλεοράσεις, πέρασαν αρκετές εικόνες καταστροφής. Άλλες απομονωμένες, άλλες φανερώνοντας γενικότερο κλίμα καταστροφής.

Λίγοι όμως, μέσα στο κλίμα του πανικού, ίσως και στην ευκαιρία να καταστροφολογήσουμε, ίσως να κλαφτούμε και να ακουστούμε, σταθήκαμε στο πιο σημαντικό όλων. Σε μια σεισμική δόνηση σας αυτή, με μεγέθη πολύ υψηλά και με εδαφικές επιταχύνσεις μεγαλύτερες από ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, με σεισμό επί ξηράς και μάλιστα επιφανειακό και άρα πλέον καταστρεπτικό, ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΟΥΤΕ ΡΟΥΘΟΥΝΙ.

Στο νοσοκομείο Αργοστολίου και Ληξουρίου δεν έγιναν προσαγωγές, παρά μόνο για 2-3 επιπόλαιους μικροτραυματισμούς από σπασμένα γυαλιά. Δεν υπήρχαν τραυματισμοί από πανικό, δεν υπήρχαν άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα που να αισθάνθηκαν έντονη δυσφορία. Σε ένα γεγονός σαν αυτό, εκεί που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας θα είχαμε πολλά θύματα, ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ. Και αυτό είναι κατάκτηση, είναι κέρδος ενός πληθυσμού που γνωρίζει πως να ζει με τους σεισμούς, πως να αντιμετωπίζει ανάλογα γεγονότα και πως να προφυλάσσεται. Ενός νησιού που έχει καταφέρει μέσα από πολλές θυσίες σε ανθρώπινο δυναμικό να αποκτήσει την εμπειρία, το πως θα ζήσει με τους σεισμούς και θα καταφέρει να γίνει το ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ από τους σεισμούς. Εκεί που ότι γίνεται αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Αυτό πρέπει από σήμερα πλέον να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και να διαδώσουμε παντού. Ότι Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΝΤΕΞΕ ΚΑΙ ΑΝΤΕΧΕΙ Είναι η μοναδική που μπορεί να ανταποκριθεί και που ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.

Και κατά γενική ομολογία στις μέρες που προηγήθηκαν τα πράγματα πήγαν καλά. Οι δρόμοι καθαρίστηκαν, οι βλάβες εντοπίστηκαν και ξεκίνησε η καταγραφή τους από το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Όλοι έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, για να εξυπηρετηθούν οι συμπατριώτες μας. Και αναφέρομαι στο εσωτερικό δυναμικό της κάθε περιοχής. Από επιτόπου αυτοψίες ακόμα και στις περιοχές της Παλικής που επλήγησαν περισσότερο από όλες, οι καταστροφές περιορίστηκαν σε παλαιές κατασκευές, σε σημεία που είτε είχαν διαβρωθεί με το πέρασμα του χρόνου ή δεν πληρούσαν τις αντισεισμικές προδιαγραφές για διάφορους τεχνικούς λόγους. Σε μάντρες που από προγενέστερες πλημμύρες ή κατολισθήσεις είχαν υποστεί ζημιές και βρίσκονταν σε οριακή κατάσταση ευστάθειας, αλλά και σε κεραμίδια, τα οποία με το χρόνο είχαν καταπονηθεί. Καμία νέα και σοβαρή κατασκευή, μπέτινη, ξύλινη ή μεταλλική ακόμα και πολύ κοντά στο επίκεντρο δεν έπαθε το παραμικρό. Τα σπίτια εμφάνισαν περιορισμένες σεισμικές ρυγματώσεις στα προβλεπόμενα σημεία από τον αντισεισμικό κανονισμό. Θυμίζουμε, ότι ένα κτίσμα είναι αντισεισμικό ότι όταν δεν πάρει την παραμικρή ζημιά, αλλά όταν αντιδράσει στο σεισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε σε καμία περίπτωση να μην καταρρεύσει. Και ως εκ τούτου να διασωθούν όσοι βρίσκονται εντός αυτού. Και αυτό έγινε.

Από σήμερα και στο εξής, ας συνειδητοποιήσουμε αυτό που οι παλαιότεροι γνωρίζουν πολύ καλά. Η ζωή συνεχίζεται. Τα υλικά αγαθά που χάθηκαν, πολύ περιορισμένα σε σχέση με την ένταση του φαινομένου αναπληρώνονται και οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται όλες εκεί στη θέση τους, ικανές να δημιουργήσουν εκ νέου. Η Κεφαλονιά κέρδισε τη μάχη και το στοίχημα της ασφάλειας εν τέλη, παρά τον απόλυτα φυσιολογικό πανικό των πρώτων ημερών!!!

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency