Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/01/2014

Κοινωνική ζωή στην Κεφαλονιά

Από σήμερα και κάθε Τετάρτη μέσα από αυτή εδώ τη στήλη θα εκθέτουμε προβληματισμούς που αφορούν την τοπική μας κοινωνία. Θέματα που εκθέτουμε στις μεταξύ μας συζητήσεις, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και θέματα που μας στέλνετε εσείς και σας αφορούν.

 

γράφει ο Ανδρέας Δεμπόνος

Μπορεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, τα πολιτικά ζητήματα να κυριαρχούν στην επικαιρότητά μας, όμως σίγουρα κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε αναφερθεί στο θέμα που ονομάζεται «Κοινωνική ζωή στην Κεφαλονιά». Το νησί μας, ως έκταση, είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος.

Με συνολικό, όμως, πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τις 40.000 και με κέντρα – πόλεις που δεν υπερβαίνουν τους 10.000 κατοίκους. Ευτυχώς για εμάς, παρά το ότι η οικονομική κατάσταση δεν δίνει πολλές ευκαιρίες, η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας κατορθώνουμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό βιωτικό επίπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα επιβίωση. Όμως, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για τη ζωή στο νησί... όταν γνωρίζουμε ότι σε πολλά μέρη της χώρας η κατάσταση είναι έως και τραγικά χειρότερη...

Τι είναι αυτό που φταίει;

Γυρίζοντας από εκδήλωση σε εκδήλωση, γνωρίζοντας πολύ κόσμο, αλλά και δραστηριότητες που δεν ξέραμε οι περισσότεροι ότι υπάρχουν, συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα έχουμε στο νου. Με ασφυκτικά γεμάτα τα νυχτερινά μαγαζιά τις ημέρες των εορτών, με ντόπιους και όχι με τουρίστες, με εμάς δηλαδή τους ίδιους που απλά την ίδια μέρα αποφασίζουμε όλοι μαζί να βγούμε έξω. Με κατάμεστες τις αίθουσες των συλλόγων σε συναυλίες και εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες γίνονταν την ίδια ώρα, με γεμάτο το Λιθόστρωτο στις παραμονές των εορτών, με συμμετοχή σε συγκεκριμένες ημέρες και δράσεις, η Κεφαλονιά μεταμορφώνεται για λίγες μέρες σε κάτι διαφορετικό. Κάτι πιο κοινωνικό, που περιμένει ξανά την κάθε δοσμένη ευκαιρία, το έναυσμα αυτό της από κοινού συνάντησης για να εκδηλωθεί.

Η Κεφαλονιά μας υπάρχει και είναι ζωντανή κοινωνικά όταν εμείς πιστεύουμε σε αυτό και κυρίως όταν ακολουθώντας το ρεύμα συμμετέχουμε σε αυτές τις προκαθορισμένες ημέρες, αλλά και τα σημεία συνάντησης. Περιμένοντας πλέον το καρναβάλι, το Πάσχα, τις παρελάσεις, το Καλοκαίρι και στη συνέχεια ξανά τα Χριστούγεννα...

Η κοινωνική ζωή του νησιού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποί της με τις δραστηριότητές μας και είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε αυτό το πολύ σπουδαίο πράγμα. Να καταλάβουμε ότι δεν μειονεκτούμε σε τίποτα, αντίθετα έχουμε προικισθεί με όλα τα καλά του Θεού, από τη φύση, ως εφόδια για αξιοποίηση!

Και συνειδητοποιώντας αυτό, να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας, για να αισθανθούμε καλύτερα και να ζούμε μια ομορφότερη ζωή σε έναν τόπο ευλογημένο. Αυτό το κοινό μυστικό που όλοι γνωρίζουμε και που μπορούμε με ένα αληθινό χαμόγελο στον συνάνθρωπο να τον κάνουμε μυσταγωγό και συμμέτοχο αυτής της πραγματικότητας.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency