Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/01/2014

Μεγάλη Ξένη Επένδυση

Το ότι οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα όλο και πιο έντονα είναι πλέον γεγονός. Αυτή τη φορά η εταιρεία που κίνησε το ενδιαφέρον των ξένων είναι ίσως η μεγαλύτερη Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

του Σπύρου Παπαλεξάτου

Η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 6/12/2013 επιβεβαίωσε την επένδυση. Η επενδυτική εταιρεία είναι το York Capital Management με γραφεία στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Hong Kong. Το York Capital διαθέτει επενδεδυμένα κεφάλαια 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Το York Capital θα επενδύσει ποσό 100,000,000 ευρώ σε νέες μετοχές και σε ομολογιακό δάνειο και στην ουσία θα αποκτήσει το 10% της εταιρείας καθώς και θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το ποσό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα για ξένη επένδυση στην Ελλάδα.


Η μεγάλη αυτή επένδυση από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει εμπιστοσύνη στην μεγάλη Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚΤΕΡΝΑ αλλά κατ' επέκταση και στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να αναλύσουμε το συγκεκριμένο γεγονός γιατί η ΓΕΚΤΕΡΝΑ πρόκειται για μία εταιρεία που κινείται σε αυτό που λέμε πραγματική οικονομία και επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στις κατασκευές, στην παραγωγή ενέργειας (μέσα από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), στο real estate αλλά και στον κλάδο της βιομηχανίας. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ συμμετέχει σε έργα όπως η Ιόνια οδός, Εγνατία οδός, μεγάλα κτήρια ενεργειακές μονάδες και πολλά άλλα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιράκ και Σαουδική Αραβία.

Η πιο σημαντική παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του ομίλου ανήλθε σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα το 88% αυτού του ποσού προέρχεται από έργα στην Ελλάδα. Επειδή το ποσό αυτό είναι μεγάλο αλλά και επειδή το York Capital είναι στην ουσία ένα Hedge Fund το οποίο αναζητά πάντα εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες που είναι έτοιμες να εκραγούν φαίνεται πως οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου βλέπουν να υλοποιούνται έργα στην Ελλάδα και κυρίως να πληρώνονται.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Την πρώτη εργάσιμη του 2014 έχουμε και νέα επένδυση από το York Capital ύψους 125.000.000 ευρώ. Αυτή τη φορά σε ένα όνομα που δεν είναι τόσο γνωστό αλλά είναι ίσως ο μεγαλύτερος παίχτης στο Ελληνικό Real Estate. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξαγορά της εταιρείας Πανγαία στην οποία μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ποσοστό κατείχε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πανγία διαθέτει 269 εμπορικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας πάνω από 700,000 τμ μεταξύ αυτών μεταξύ αυτών όλα τα μεγάλα γραφεία της Εθνικής Τραπέζης και των υποκαταστημάτων της ανά τη Ελλάδα.

Η συνολική επένδυση είναι 653.000.000 ευρώ και στην ουσία η η York Capital έρχεται δεύτερη να συνεργαστεί με μία άλλη Ολλανδική εταιρεία Real Estate την Invel Real Estate. Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Πανγαια ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ τα στελέχη των εταιρειών δήλωσαν ότι ο στόχος τους είναι να αυξήσουν την αξία των ακινήτων της Πανγαία στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία πενταετία.

Η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται με 40 μονάδες βάσης. Πρόκειται για άλλη μία μεγάλη επένδυση με ορίζοντα η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency