Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/01/2014

Η Βρετανική Κοινότητα της Κεφαλονιάς

Oι πρώτοι Βρετανοί έρχονται στην Κεφαλονιά…
Οι πρώτοι Βρετανοί μετανάστευσαν στην Κεφαλονιά στα νεότερα χρόνια στη δεκαετία του ’80 ως μόνιμοι κάτοικοι. Η φύση και το κλίμα της Κεφαλονιάς ήταν σημαντικοί παράγοντες για την απόφασή τους να εγκατασταθούν στο νησί.

Γράφει Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος

Οι περισσότεροι όμως ήρθαν μετά το 1990 και έτσι σταδιακά σχηματίστηκε μια κοινότητα η όποια σήμερα υπολογίζεται να αριθμεί περισσότερους από 500 μόνιμους κατοίκους καθώς και από δυο με τρεις χιλιάδες άτομα που έρχονται στο νησί για μερικούς μόνο μήνες του χρόνου. Ένας σημαντικός αριθμός των Βρετανών του νησιού έχουν δημιουργήσει μεικτές οικογένειες με Κεφαλονίτες.

Τόπος εγκατάστασης
Ζουν σε διαφορές περιοχές της Κεφαλονιάς με σημαντικό πληθυσμό στη Σκάλα. Αρκετοί προτιμούν να κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, ώστε να βρίσκονται σε αμεσότερη επαφή με τη φύση!

Παιδεία
Τα παιδιά των αγγλικών οικογενειών του νησιού φοιτούν στα σχολεία της Κεφαλονιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και κυρίως όταν και οι δυο γονείς είναι Βρετανοί οπότε τα παιδιά αυτά δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλωσσά, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το σχολείο ορισμένα από τα παιδιά αυτών των οικογενειών φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ άλλα φεύγουν για σπουδές στη Βρετάνια. Υπάρχουν βεβαίως και οι περιπτώσεις όπου, μετά την αποφοίτηση από τα ελληνικά πανεπιστήμια, επιλέγουν την Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές.

Υγειονομική Περίθαλψη
Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετάνιας τους χορηγεί υπό προϋποθέσεις μια κάρτα υγείας, εξασφαλίζοντάς τους δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία. Το βρετανικό κράτος αναλαμβάνει έτσι να καλύπτει το κόστος για την υγεία των Άγγλων που ζουν εκτός της χώρας τους.

Εργασία και πόροι
Αν και αρκετοί μιλούν τόσο την αγγλική όσο και την ελληνική γλωσσά, οι δυνατότητες για εύρεση εργασίας στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης είναι πλέον περιορισμένες (“Kefalοnia Jobs available and wanted”, group στο facebook).
Έτσι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας ένας σημαντικός αριθμός αναγκάζεται να επιστρέψει στη Βρετανία.

Βεβαίως, αρκετοί Βρετανοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι ήρθαν στην Κεφαλονιά μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην πατρίδα τους. Οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία αγγλικής λίρας και ευρώ επηρεάζουν σημαντικά το τελικό ποσό σε ευρώ που τελικά εισπράττουν ως σύνταξη. Η ισοτιμία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχει αναγκάσει πολλούς να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, καθώς η σύνταξή τους δεν επαρκεί για να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης.

Οργάνωση και οι δυσκολίες με τη γραφειοκρατία
Συχνά οι Βρετανοί ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία στις υπηρεσίες και βέβαια οι δυσκολίες γίνονται ακόμη εντονότερες όταν οι ίδιοι δεν μιλούν την ελληνική γλωσσά.

Αν και έχουν επιδιώξει τη δημιουργία βρετανικού προξενείου στην Κεφαλονιά με στόχο τη διευκόλυνση στην έκδοση χαρτιών και τη σχέση τους με το κράτος, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί και έτσι εξυπηρετούνται από το βρετανικό προξενείο της Ζακύνθου.

Εθελοντισμός και πολιτισμός
Οργανώνουν μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις ( beach Buddies, σελίδα στο facebook) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έχουν σημαντική φιλανθρωπική δράση (δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Αργοστολιού, οικονομική ενίσχυση αδύνατων οικογενειών, στήριξη στα ειδικά σχολεία στα Φαρακλότατα και Περατάτα, ενίσχυση στο Ορφανοτροφείο Αργοστολιού κτλ). Έχοντας ιδρύσει μια νόμιμη (με αριθμό εγγραφής) μη κερδοσκοπική οργάνωση με το όνομα «Friends Living In Kefallinia» (FLIK) εκδηλώνουν έμπρακτα και καθημερινά την αγάπη τους για τον τόπο που διάλεξαν να κατοικούν! Tο 2006 οι βρετανοί της Κεφαλονιάς συμμετείχαν στο αργοστολιώτικο καρναβάλι με ένα άρμα. Όταν προς μεγάλη τους έκπληξη κέρδισαν το πρώτο βραβείο του καρναβαλιού και πήραν 500 ευρώ, θέλησαν να επιστρέψουν τα χρήματα στην τοπική κοινωνία σχηματίζοντας την ομάδα Καλών Σκοπών, που μετεξελίχθηκε στη φιλανθρωπική, μη κερδοσκοπική Οργάνωση «Φίλοι που ζουν στην Κεφαλονιά»(https://www.facebook.com/pages/FLIK/365498073473081).

Μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες συνδέσεις στο διαδίκτυο σε σχέση με την αγγλική κοινότητα της Κεφαλονιάς είναι οι εξής:
Kefalonia-weddings.co.uk (ιστοσελίδα)
Kefalonia Buy Swap or Sell (σελίδα στο facebook)

(Υ.Γ Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κ. Ντόνα Παλημέρη, Πρόεδρο της Αγγλικής κοινότητας στην Κεφαλονιά, που πολύ ευγενικά δέχτηκε να μου δώσει στοιχεία για τους Βρετανούς της Κεφαλονιάς)

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency