Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/12/2013

Που να επενδύσετε το 2014

Ζούμε πλέον στην εποχή που μπορεί κάποιος να επενδύσει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε κλάδο και σε οποιαδήποτε αξία μέσα από τον υπολογιστή του ή από το τηλέφωνό του με ελάχιστα έξοδα. Ως εκ τούτου καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2014.

του Σπύρου Παπαλεξάτου

Ο επενδυτικός οίκος Merrill Lynch πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα σε 237 Διαχειριστές Κεφαλαίων ανά τον κόσμο η οποία έδειξε πλέον μετά από τις τόσες δυσκολίες μία προτίμηση προς την ευρωζώνη σε σχέση με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει να ωθεί τον μεγάλο όγκο των κεφαλαίων προς τον Dow Jones και τον S&P 500. Τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ δηλαδή παρ' ότι το 2013 έκαναν ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Η ίδια έρευνα έδειξε προτίμηση προς το Αμερικάνικο Δολάρια, σαν επένδυση με πίστη ότι θα ανέβει η αξία του, επειδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να μειώνει την πολιτική επαναγοράς ομολόγων (μια πολιτική που είναι σαν να τυπώνει χρήμα και να το ωθεί στην αγορά).

Επίσης έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι από την ίδια έρευνα προκύπτει προτίμηση για τον τραπεζικό κλάδο με αιχμή την ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως στο σημείο αυτό μπορούμε να σκεφτούμε και τις τέσσερις Ελληνικές τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και προσελκύουν πλέον ξένους επενδυτές.

Από την πλευρά της JP Morgan το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη στις ΗΠΑ γενικά αλλά και αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εκεί. Μικρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη γύρω στο 1% αλλά αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 11%.

H Goldman Sachs σε email προς τους πελάτες της προτείνει 6 επενδυτικές τακτικές εκ των οποίων οι πέντε είναι πολύ τεχνικές για τον μέσο επενδυτή όμως μία από αυτές είναι απλή τοποθέτηση σε Αμερικανικές, Ιαπωνικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες (κάτι που έδειξε και η έρευνα της Merrill Lynch).

Όσο για το πετρέλαιο η Deutsche Bank αναφέρει ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες εξόρυξης που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ τελευταία αλλά και η επαναφορά του Ιράν και το Λιβάνου στις εξαγωγές πετρελαίου θα δημιουργήσουν υπερπροσφορά και η τιμή που προβλέπει η επενδυτική τράπεζα είναι 97,5 Δολάρια ανά βαρέλι.

Η Morgan Stanley δεν βλέπει ανοδική τάση για τον χρυσό και βάζει τιμή στόχο τα 1,313 Δολάρια ανά ουγκιά. Πράγματι θα λέγαμε ότι πλέον δεν υπάρχουν αιτίες για να ανέβει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα έχει επίσης αξία να σημειώσουμε ότι πολλοί ξένοι οίκοι επενδύσεων στις επίσημες ανακοινώσεις τους αναφέρουν συγκεκριμένες Ελληνικές μετοχές στις οποίες επενδύουν κατ' επανάληψη. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται από τους συνεχώς αυξανόμενους τζίρους στο χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και από συγκεκριμένες τοποθετήσεις ξένων οίκων σε Ελληνικές εταιρείες (θα αναφέρουμε και παραδείγματα αναλυτικά σε επόμενα άρθρα).

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency