Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/11/2004

Εθνικά θέματα, δημοψηφίσματα και Δημοκρατία

Αρθρο του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ-ΤΖΑΚΗ
Επικοινωνιολόγου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς τα εθνικά θέματα, θα δει ότι το μόνο ζήτημα που είχε αίσιο τέλος υπήρξε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλειώδες, παλικαρίσιο ΟΧΙ του ελληνοκυπριακού λαού στο κατάπτυστο σχέδιο Ανάν .

Οι ελληνοκύπριοι, υπό την εμπνευσμένη και λεβέντικη ηγεσία του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφεραν να αντέξουν στις πιέσεις που άσκησαν ο ξένος παράγοντας αλλά και οι εθελόδουλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι Ελλάδας και Κύπρου, που έσπευσαν να συνηγορήσουν για την αποδοχή του σχεδίου.
Είναι όμως τυχαίο ότι η ευτυχής κατάληξη στο ζήτημα, ήρθε επειδή ο λαός είχε τον τελαυταίο λόγο; Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι το βασικό δίδαγμα ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων που τυχόν θα αντιμετωπίσουμε. Οι πολίτες, χωρίς να υπάγονται στους διεθνείς εξαναγκασμούς που υφίστανται οι πολιτικές ηγεσίες, χωρίς να έχουν εξαρτήσεις, μπορούν αυθεντικά και ανόθευτα να αποφασίζουν για μεγάλα ή μικρά ζητήματα.
Ένα σημαντικό ζήτημα που μας αφορά είναι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία συνεχίζει και στο εσωτερικό της αλλά και με τη διεθνή της συμπεριφορά, να παραβιάζει κάθε κανόνα νομιμότητας. Συνεχίζει να κατέχει το 38% του κυπριακού εδάφους, που από την 1η Μαίου αποτελεί ευπωπαϊκό έδαφος. Συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τον εθνικό μας χώρο και να εγείρει διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Η ένταξη λοιπόν της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα σημαίνει ότι η Ένωση η ίδια δεν τηρεί τις αρχές και τους κανόνες που υποτίθεται ότι διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η ένταξη αυτή θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. έχει φουντώσει το λαϊκό αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό. Όταν λοιπόν σε χώρες που δεν θα έχουν ιδιαίτερες συνέπειες από την ενδεχόμενη αυτή ένταξη, καλλιεργείται η ιδέα δημοψηφίσματος, δεν πρέπει αυτό να συμβεί στην Ελλάδα, που είναι η άμεσα θιγόμενη και ενδιαφερόμενη χώρα; Ανεξαρτήτως των θέσεων των κομμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εναντίον της τουρκικής ένταξης. Δεν πρέπει να εισακουστεί;
Αλλο ζήτημα είναι το Ευρωσύνταγμα. Μέχρι σήμερα, οι συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της Νίκαιας, που καθόρισαν την τωρινή μορφή της Ε.Ε., πέρασαν για έγκριση σπό τη Βουλή, ενώ άλλες χώρες τις έθεσαν σε δημοψήφισμα. Ό,τι δεν έγινε με αυτές, δεν μπορεί να γίνει με το Ευρωσύνταγμα; Οι προβλέψεις του κειμένου αυτού θα διέπουν το μέλλον της Ένωσης και θα καθορίσουν τη ζωή όλων των πολιτών της. Δεν πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους οι Έλληνες πολίτες;
Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας αντιμετωπίζει την ύπουλη, ανήθικη και εχθρική προς εμάς ενέργεια των ΗΠΑ ως προς τα Σκόπια, που εκδηλώθηκε μόλις μια μέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Η Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες να μπλοκάρει αρνητικές εξελίξεις, αφού τα Σκόπια εξαρτώνται από εμάς οικονομικά αλλά και ως προς την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς όπου εμείς ήδη είμαστε μέλη. Ο ελληνικός λαός επιθυμεί την άσκηση αυτών των δυνατοτήτων. Δεν πρέπει να εισακουστεί;
Ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα οφείλει να έχει υπόψη μερικά δεδομένα: 1)Ο ελληνικός λαός είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας. Για μια Ευρώπη όμως με κοινωνική δικαιοσύνη, με προοδευτικούς στόχους και αρχές, που θα είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος πόλος στη διεθνή σκηνή και όχι προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ. Όχι για μια Ευρώπη που κάνει τα αντίθετα. 2)Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν για να καμφθεί το πατριωτικό αίσθημα και φρόνημα των πολιτών της χώρας μας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πάγιο αίτημα αποτελεί η άσκηση εθνικά υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής. Ως χώρα σε σέβονται και σε υπολογίζουν όταν προασπίζεις τα εθνικά σου δίκαια και συμφέροντα, όχι όταν εύκολα υποχωρείς σε όλα. 3) Το 95% του ελληνικού λαού είναι βαθύτατα αντιαμερικανικό. Αυτή είναι μια υγιής, φυσιολογική και σωστή στάση.
Με τη διεξαξωγή δημοψηφισμάτων δεν πλήτ τεται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι εκλεγμένοι θεσμικοί παράγοντες έχουν και θα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Σε κρίσιμα όμως θέματα στρατηγικής σημασίας είναι πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό να αποφασίζουν απευθείας οι πολίτες. Αλλος αντίλογος θα ήταν το οικονομικό κόστος της διεξωγωγής δημοψηφισμάτων. Θα ήταν όμως αστείο τη στιγμή που κατασπαταλώνται δισεκατομμύρια σε παιχνίδια διαπλοκής και διαφθοράς, να τσιγγουνευόμαστε δαπάνες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών διαδικασιών. Αλλωστε, με το ψευτοεπιχείρημα του οικονομικού κόστους, θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι εκλογές!...
Αλλο αντεπιχείρημα θα ήταν αυτό που ενίοτε λέγεται, ότι δεν πρέπει να αποφασίζει ο λαός. Η άποψη αυτή είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Εφόσον με την αφορμή ενός δημοψηφίσματος δημιουργείται πάντα ένας εκτενής δημόσιος διάλογος και ακούγονται και αναλύονται όλες οι απόψεις, ο λαός θα έχει την ωριμότητα και την ικανότητα να σταθμίσει, να αξιολογήσει και να αποφασίσει.
Κλείνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής αλλά και για σημαντικά τοπικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόοδο για τη χώρα μας και να καλλιεργήσει στους πολίτες την ιδέα και τη βούληση της συμμετοχής στα κοινά. Θα είναι μια εξέλιξη που θα ενδυναμώσει τη Δημοκρατία μας.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency