Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
23/12/2013

Η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές

Στις 27 Νοεμβρίου του 2013 Η Ελλάδα κατατάχθηκε ξανά στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών. MSCI σημαίνει Morgan Stanley Capital International και πρόκειται για μία εταιρεία που παρέχει εργαλεία επενδυτικών αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο. Εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν επενδυτές με ποσά διαχείρισης σε επίπεδα τρισεκατομμυρίων Ευρώ.

 του Σπύρου Παπαλεξάτου

Μετά την εφαρμογή του Ευρώ η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2001 άνηκε στον δείκτη με τις ανεπτυγμένες αγορές. Όμως τα τελευταία χρόνια με την κρίση και την βαθιά ύφεση στην οικονομία πολλά άλλαξαν, επηρεάζοντας τις αποφάσεις όσων επένδυαν στην χώρα. Επειδή τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία ήταν πρωτοφανή και δεν θύμιζαν ανεπτυγμένη αγορά απομάκρυναν παντελώς επενδυτές που κινούνται σε ανεπτυγμένες αγορές. Από την άλλη πολλοί επενδυτές σε αναδυόμενες αγορές δεν μπορούσαν εκ των καταστατικών τους να συμμετάσχουν στην Ελλάδα μιας και ήταν ακόμα χαρακτηρισμένη ανεπτυγμένη αγορά. Με την κατάταξη μας στις αναδυόμενες αγορές ανοίγει η πόρτα για εισροή νέων κεφαλαίων.

Με την ανακοίνωση της ένταξης της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές έχει παρατηρηθεί εισροή νέων κεφαλαίων σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από το χρηματιστήριο αλλά και μέσα από αγορές ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι μία σημαντική ένδειξη και ένα δυνατό νέο ξεκίνημα που σίγουρα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και άμεσα αλλά και πιο μακροπρόθεσμο.

Στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών ανήκουν χώρες που έχουν διπλάσιο και τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στις οικονομίες τους σε σχέση με πολλές ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κτλ. Παρά το ότι η οικονομία μας έχει ακόμα αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης βρισκόμαστε σε μία κατηγορία με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία. Παρακάτω είναι όλες η χώρες του MSCI αναδυόμενων από την επίσημη ιστοσελίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η χώρα μας ήταν στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών οι μόνες Ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν ήταν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, ενώ με την αλλαγή στον δείκτη αναδυόμενων αγορών συμμετέχουν ακόμη 8 Ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ, Τράπεζα Πειραιώς, Folli Follie Group, Εληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Τιτάν.

Η μετάβαση αυτή φέρνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και είναι ίσως μία θετική ώθηση αν βέβαια λυθούν όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency