Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/06/2013

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ή Λίμνη των νυμφών!

Ένα πανέμορφο στο είδος του, λιμνοσπήλαιο και οχι άδικα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην Σάμη. Έχει διάσταση, περίπου, η κυρίως αίθουσα, 160 μέτρα μήκος και 40 μέτρα πλάτος.

Η λίμνη βρίσκεται περισσότερο απο 20 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η ομορφιά του απερίγραπτη. 

Απο την εξερεύνηση του σπηλαίου (όπου έπεσε η οροφή με το σεισμό και αποκαλύφθηκε αυτό το πανέμορφο λιμνοσπήλαιο) το εχουν κατατάξει στην Ελληνιστική Εποχή.

Οι σταλακτίτες του, έχουν ηλικία περισσότερο των 20.000 ετών. Τεκμηριώθηκε η λατρεία του θεού Πανά αλλά και των Νυμφων, όπου βρέθηκαν στοιχεία από το αρχαίο ιεροό του θεού Πανά. Απο εκεί κατάγεται και το όνομα του λιμνοσπηλαιου, "Σπήλαιο των Νυμφών".

Η κατάδυση στο συγκεκριμένο λιμνοσπήλαιο, όπως και σε όλα του είδους, αποτελεί μια τρομακτικά όμορφη εμπειρία.

Η κατάλληλη ώρα, στις 12:00 το μεσημέρι. O ήλιος διαχέει το φως του κάθετα και μας δίνει φοβερές εικόνες, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη διαύγεια των κρυστάλλινων νερών (και σχεδόν γλυκού νερού).

Η θερμοκρασία είναι στους 14-15 βαθμούς Κελσίου όπου συναντάς εύκολα κάποια μικρά χέλια αλλά και λίγους κεφαλους.

Το μέγιστο βάθος είναι 33 μέτρα και απαιτεί καλή πλευστότητα αλλά και πολύ προσοχή από τους αυτοδυτες, όπου με την παραμικρή "άγαρμπη" πεδιλια, θα ανακατευθεί ο πυθμένας.

Δυστυχώς είχε βρέξει τις δυο προηγούμενες μέρες και τα νερά που έσταζαν, είχαν ανακατέψει λίγο το πυθμένα, κάτω από το σημείο που έχει πέσει η οροφή, αλλά όχι σε σημείο που να μην την απολαύσουμε την αγαπημένη μας.

Έχουμε έρθει και στο παρελθόν, με το καταδυτικό κέντρο της Ελένης Σιμάτου αλλά και του Μάκη Σωτηρόπουλου, ήταν όμως η πρώτη φορά που το επισκευθήκαμε εντελώς μόνοι μας...

Νοέμβριος (2011). Η καταλληλότερη εποχή. Μόνοι, μην ενοχλούμε τους καλοκαιρινούς μας τουρίστες, αλλά και χωρίς την πίεση του χρόνου.
Ίσως η πιο ωραία μας βουτιά, αυτή τη φορά.

Μόλις μας άνοιξε ο φύλακας, απλά απολαύσαμε ενα λιμνοσπήλαιο με την ησυχία και την ηρεμία οπου αρμόζουν οι περιστάσεις, για να χαρείς ένα τέτοιο τοπίο..

Η μικρή μας (3μελής) παρέα έβαλε τα καλά της και με πολύ κέφι ξεκινήσαμε να ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό μας και να περιμένουμε πως και πως να βουτήξουμε σε αυτά τα πανέμορφα, μοναδικά νερά μας... Τριανταφυλλίδης Νίκος, Άγγελος Στρατής, Αντωνέλος Θάνος 

Η υποβρύχια επίσκεψη μας, έγινε μετά από την κατάλληλη άδεια που χρειαστήκαμε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ν.Ελλάδος και με σχετική κοινοποίηση στο Δήμο Κεφαλονιάς, όπου και τους ευχαριστούμε!
 

Αρχή κατάδυσης, το σημείο όπου έπεσε η οροφή, μπροστά από την τεχνητή είσοδο του σπηλαίου.


Η επαφή υποβρυχίως με αυτό το γεωλογικό φαινόμενο, απλά σε αποστομώνει.


 
Η οροφή όπου έπεσε απο σεισμό και αποκάλυψε το μαγευτικό τοπίο...

Έκθεση εικόνων

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency