Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/10/2004

Π. Αλιβιζάτος: Η αναστολή του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων πρέπει να μας πρ

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει νομοθετική διάταξη, που προβλέπει την αναστολή για ένα χρόνο της λειτουργίας του νεοσύστατου Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αργοστολίου, πρέπει να μας προβληματίσει. Όσο κι αν όλοι μας, τοπική κοινωνία και φορείς, διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση, οφείλουμε να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ρεαλισμό και να αναζητήσουμε τις αιτίες που οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση.
Να μας προβληματίσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα επέλεξαν μόνο 8 σπουδαστές, και τελικώς θα φοιτήσουν μόνο 4.

Να μας προβληματίσει το γεγονός ότι όλα τα ανάλογα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, που λειτουργούν σε άλλα Τ.Ε.Ι. της υπόλοιπης Ελλάδας, αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Υπολειτουργούν και εισάγονται σε αυτά οι μαθητές με τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Η ίδρυση και ανάπτυξή τους χωρίς σχέδιο, αλλά με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, η ελλιπής χρηματοδότηση και η παροχή γνώσεων που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς εργασίας, υπονομεύουν ουσιαστικά την ίδια την ύπαρξή τους.

Χρειάζεται λοιπόν, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του τμήματος τουριστικών επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αργοστολίου, να βρούμε τρόπους ώστε να καταστήσουμε το συγκεκριμένο τμήμα περισσότερο ελκυστικό στους υποψήφιους σπουδαστές την επόμενη χρονιά.

• Να αναζητήσουμε τρόπους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την διοικούσα επιτροπή του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, ώστε να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα σπουδών με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, για να το επιλέξουν περισσότεροι και καλύτερης ποιότητας σπουδαστές.
• Να συνεργαστούμε οι φορείς των νησιών μας, που είναι κατεξοχήν τουριστικά νησιά, και να δώσουμε κίνητρα στους υποψήφιους σπουδαστές του Τμήματος να το προτιμήσουν, προσφέροντάς τους ευκαιρίες εποχικής απασχόλησης ή δυνατότητες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στις τουριστικές μονάδες της περιοχής μας.
• Να προβάλουν οι τοπικοί φορείς, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων των νησιών μας, και τις εκπαιδευτικές υποδομές μας.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για δημιουργικές πρωτοβουλίες. Η αναστολή λειτουργίας του τμήματος πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια γόνιμη συνεργασία και διάλογο όλων μας, ώστε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία σε έναν ουσιαστικό επανασχεδιασμό, ο οποίος θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει τη νέα εκπαιδευτική χρονιά το συγκεκριμένο τμήμα περισσότερο ελκυστικό στους υποψήφιους σπουδαστές της χώρας μας.

ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency