Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/01/2011

Εκδήλωση προς τιμήν του Μάκη Τζιλιάνου στον Κέφαλο

Μάκης Τζιλιάνος: «Το κάθε βιβλίο είναι λίγο μέλι αυτής της κυψέλης»

Γράφει η 'Ελλη Μελέμη

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Κε-φαλλονίτικου εθίμου Μπουρμπουρέλια, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, και ο Κεφαλληνιακός Σύλλογος Αμερικής «Κέφαλος» συνδιοργάνωσαν την ομώνυμη εκδήλωση την 21 η Νοεμβρίου στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα 250 άτομα. Ο ποιητής Μάκης Τζιλιάνος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο βιβίο του «Αλλοιώσχημα, 100 σονέτα». Αποσπάσματα από το έργο του διάβασαν η Μάρθα Τομπουλίδου, η Όλγα Ζήση, ο Χριστόφορος Βρεττός και ο ίδιος ο συγγραφέας.Ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Γι-άνναρης μίλησε για τον ΜάκηΤζιλιάνο και κλεί νοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Ο τσιγγάνος εκφράζει ελεύθερα τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του με εξωβελονισμούς και πηδήματα, σε χρόνο και χώρο που ο αναγνώστης αναγκάζεται να γυμνάζει τη φαντασία του για να τον παρακολουθήσει. Αυτό, αν και είναι ευχάριστο παιχνίδι με τις λέξεις και τα νοήματα, όμως τα ζευγαρώματα, όπως Χριστός και πόρνη, κατήχηση και βωμολοχία, ειδική διδασκαλία και πορνογράφημα, ταπείνωση και εκδίκηση, επανάσταση και καταπίεση, συντελούν στο να γίνεται μια πρόκληση σε κάθε στιγμή».Ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης μας είπε ότι επρόκειτο για μια από τις πιο επιτυχημένες βραδιές που έχει κάνει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Κέφαλο και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Ο λόγος είναι απλός. Τιμήσαμε ένα μέλος, έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι το μυαλό της Ομογένειας και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό».

Στην αίθουσα του «Κέφαλου» εκτίθεντο έργα του γλύπτη και ζωγράφου Αγγέλου Κωνσταντάτου, φτιαγμένα από γιαπωνέζικο χαρτί ρυζιού, με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους εκτός των υπόλοιπων εδεσμάτων, η παραδοσιακή πεντα-νόστιμη σούπα «μπουρμπουρέλια» φτιαγμένη με όσπρια και διάφορους καρπούς που μαγειρεύεται στις 21 Νοεμβρίου κατά το παραδοσιακό έθιμο μπουρμπουρέλια (στην Κεφαλλονιά) ή πολυσπόρια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το έθιμο αυτό γιορτάζεται στο μέσο της εποχής της σποράς και γι' αυτό το λόγο η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και ΜεσοσπορΙτισσα. Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής συνήθειας προσφοράς των καρπών στην Δήμητρα και στον Απόλλωνα, ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει μια καλή σοδειά.

Πηγή: http://www.cosmopolislive.com/

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency