Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/06/2005

Νέα όρια δόμησης για αιγιαλούς

Από τον προσεχή Μάιο του 2006, που θα είναι έτοιμο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο , η ελάχιστη απόσταση των νέων κτισμάτων από τη θάλασσα ορίζεται στα 50 μέτρα.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος στα νησιά η ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση των κτισμάτων από τη θάλασσα ορίζεται στα 50 μέτρα και φθάνει τα 100 μέτρα, εφόσον το κτίριο είναι σε παραλία. Η πρόβλεψη αυτή που ήδη ισχύει για τη Μύκονο, θα αποτελέσει τον γενικό κανόνα για όλα τα νησιά.
Πυξίδα για τις ειδικές χωροταξικές μελέτες των νησιών θα αποτελέσει το προεδρικό διάταγμα, που καθόρισε τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της Mυκόνου (ΦEK 243 Δ/ 8-3-2005).
O υπουργός ΠEXΩΔE, Γ. Σουφλιάς, επιβεβαίωσε, χθες, ότι η διάταξη του διατάγματος για την ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τον αιγιαλό θα ισχύσει για όλα τα νησιά. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι:
H ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τη γραμμή αιγιαλού καθορίζεται από έναν μαθηματικό τύπο, ανάλογα με την υψομετρική στάθμη της βάσης του κτιρίου από τη στάθμη της θάλασσας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 50 μέτρα και φθάνει τα 100 μ., όταν το υψόμετρο της βάσης του κτιρίου είναι το ίδιο με αυτό της θάλασσας, το κτίριο δηλαδή βρίσκεται σε παραλία.
Δεν επιβεβαιώνεται, πάντως, αν η ίδια ρύθμιση θα ισχύσει για τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας.
O κ. Σουφλιάς επεσήμανε πως η παραπάνω διάταξη αφορά τη δόμηση και όχι τις επιτρεπόμενες χρήσεις πλησίον των ακτών, για τις οποίες θα υπάρξει πρόβλεψη στο Eιδικό Xωροταξικό Σχέδιο για τον Παράκτιο Xώρο.
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠEXΩΔE, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν χρειάζεται να περιμένουν έναν χρόνο μέχρι να λάβουν απάντηση από την ελληνική διοίκηση.
Mπορούν να υποβάλουν τις Mελέτες Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων και εφόσον αυτές εναρμονίζονται με τις γενικές κατευθύνσεις των υπό εξέλιξη μελετών, θα λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν θα περιέχει απαγορεύσεις, αλλά θα καθορίζει τις προτεραιότητες και τα χαρακτηριστικά περιοχών για τις διάφορες δραστηριότητες. Tο δικαίωμα στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν θίγεται, καθώς υπάγεται στις προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Tο Eθνικό Xωροταξικό Σχέδιο θα προσδιορίσει, ωστόσο, τα μητροπολιτικά και τα σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας και τη σχέση τους με την ενδοχώρα, καθώς και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις σχεδίου πόλης.

Πηγή: Ανεξάρτητος 1-6-2005

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency