Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
06/10/2021

Ξεκίνησε η δεύτερη Ελληνο-Σερβική καλλιτεχνική συνάντηση «Βελιγράδι 2021» [Φωτογραφίες]

Έπειτα από την 1η καλοκαιρινή Ελληνοσερβική Καλλιτεχνική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κεφαλονιά, ήρθε η στιγμή που οι ρόλοι αντιστράφηκαν…

Κεφαλονίτες καλλιτέχνες, βρίσκονται στο Βελιγράδι στα πλαίσια της δεύτερης Ελληνοσερβικής Καλλιτεχνική Συνάντησης «Βελιγράδι 2021» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Βελιγραδίου, καθηγ. Δρ Ζόραν Ραντόιτσιτς και με την υποστήριξη του Επίτιμου Πρόξενου της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά, Δρ. Βίκτωρ Ρουχωτά.

Στόχος της συνάντησης είναι να ενισχύσει τις αδελφικές σχέσεις Ελληνο-Σερβίας μέσω των εκφραστικών μορφών τέχνης Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών. Το θέμα των έργων των συμμετεχόντων στην συνάντηση είναι τα ιστορικά αξιοθέατα του Βελιγραδίου. Γι΄αυτόν το λόγο, οι καλλιτέχνες βρίσκονται ήδη εδώ. Το  φυσικό τοπίο αλλά και ο πολιτιστικός πλούτος αυτής της χώρας αποτελούν πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, πόσο μάλλον όταν τα έργα τους την αποτυπώνουν. Η τελική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βελιγραδίου με ομιλία του Δημάρχου της πόλης.. Θα συμμετέχουν επίσης 12 καλλιτέχνες από το Βελιγράδι.

Ο κύκλος των ελληνοσερβικών καλλιτεχνικών συναντήσεων δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ακαδημαϊκής ζωγράφου από το Βελιγράδι Μπογιάνα Ντιμιτρίγεβιτς και του επίτιμου πρόξενου της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά, Δρ Βίκτωρ Ρουχωτά.

Το Σάββατο το πρωί οι καλλιτέχνες  Σοφία Αράβου – Παπαδάτου, Ευάγγελος Ευαγγελάτος, Τζόγια Καππάτου, Ηλίας Λάσκαρης, Αριστοτέλης Μπατιστάτος και η Ευαγγελία Δανελάτου, ξεκίνησαν το ταξίδι τους  με πολύ χαρά και ανυπομονησία, τόσο για να γνωρίσουν την πανέμορφη αυτή χώρα, όσο και για να συναντήσουν τους Σέρβους φίλους…Μαζί τους βρεθήκαμε και εμείς για να εξασφαλίσουμε φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από αυτή την τόσο σπουδαία διοργάνωση.

 

Η ξενάγηση ξεκίνησε σε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, στο Οχυρό του Βελιγραδίου. Το Kalemegdan βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad κοντά στο κέντρο της πόλης, στην κορυφή του λόφου Sumadija, σε ύψος 125,5 μέτρων και είναι το παλιότερο σημείο της πόλης. Διασχίσαμε την "ανω πόλη", το πάρκο που ενδείκνυται για περιπάτους.  Κάπου εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Victor που φτιάχτηκε για να γιορτάσει την νίκη των συμμάχων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα, περιπλανηθήκαμε στο χώρο που βρίσκεται το πολεμικό μουσείο, το μουσείο δασοκομίας και κυνηγίου αλλά και στον πύργο του Daredevil Kula Nebojsa , ο οποίος έγινε μουσείο προς τιμήν ενός εμβληματικόυ προσώπου της Ελληνικής Επανάστασης του Ρήγα Φεραίου.

Στο ναό της Αγίας Παρασκευής, ο ιερέας, αν και ντόπιος μιλούσε ελληνικά και μας ξενάγησε λεπτομερώς στο ιερό αυτόν χώρο.

Η ηλιόλουστη μέρα μας βοήθησε να επισκεφτούμε τον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται επάνω από τον ποταμό Sava.

Αμέσως μετά την εξόρμηση στα αξιοθέατα της πόλης, οι καλλιτέχνες αξιοποίησαν την αστείρευτη πηγή έμπνευσης που αποκόμησαν...

Η Μπογιάνα Ντιμιτρίγεβιτς και ο Σλόμπονταν Τσάγκιτς βρίσκονται δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια αυτής της καλλιτεχνικής δράσης παρέχοντάς μας όλες τις πληροφορίες  που είναι απαραίτητες για να γνωρίσουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης τους και φροντίζουν για να έχουμε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή!

Η τελική έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Dom omladine Κέντρου Νεότητας Βελιγραδίου την Παρασκευή 8.10.2021 στις 19:00,  με ομιλία του βοηθού του Δημάρχου κ. Andrija Mladenovic. Ακόμα, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι  του Υπουργείου ΥΠΕΞ Σερβίας. Η έκθεση γίνεται με την στήριξη του Επίτιμου πρόξενου της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ.Δρ Βίκτωρα Ρουχωτά και του Δημάρχου Βελιγραδίου κ.prof Zoran Radojcic.

Αν θέλετε να περιπλανηθείτε και εσείς μαζί μας, μείνετε συντονισμένοι καθώς σύντομα θα δημοσιευτεί υλικό από τις επόμενες μέρες!

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου

Επιμέλεια:Δώρα Πανουσοπούλου - Έλλη Μαυραγάνη

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency