Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/01/2021

Άσκηση και ευεξία: Πώς θα διατηρήσεις την ευφορία μετά την άσκηση (αυτό το ασύγκριτο αίσθημα!)

Είναι ασύγκριτη η αίσθηση που νιώθεις έπειτα από μια καλή προπόνηση – αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ευφορίας και ζεν που ταυτόχρονα σε κινητοποιεί και σε χαλαρώνει.

 

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η νιρβάνα ξεθωριάζει γρήγορα. Μέσα σε 20-30 λεπτά, πουφ, χάνεται. Ευτυχώς, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συναρπαστικά νέα δεδομένα σχετικά με την ευεξία μετά την άσκηση που μπορούν να σε βοηθήσουν να την παρατείνεις.

 

Η μεγάλη αποκάλυψη

Η αίσθηση της ευτυχίας δεν έχει να κάνει μόνο με τις ενδορφίνες, τις παυσίπονες ορμόνες που αποδεδειγμένα προκαλούν ευχαρίστηση. Για την ακρίβεια, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως στη μετά την άσκηση ευεξία συμβάλλουν τουλάχιστον δύο ακόμα στοιχεία: Τα MVP που
είναι ενδοκανναβινοειδή, μόρια λιπιδίων, βοηθούν στη ρύθμιση του πόνου και της διάθεσης. Ο εγκέφαλός μας τα επεξεργάζεται με σχεδόν τον ίδιο τρόπο όπως τα κανναβινοειδή, τα χημικά που προκαλούν την ευφορία από τη χρήση της μαριχουάνας.

Η ορμόνη της πείνας, η λεπτίνη, μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο, αναφέρουν οι ερευνητές. Σε μελέτη από τον Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ βρέθηκε πως ποντίκια με χαμηλά επίπεδα λεπτίνης είχαν περισσότερη ενέργεια και έδειχναν έντονη κινητοποίηση για άσκηση. Τώρα που γνωρίζεις τι πυροδοτεί τη χαρά της άσκησης, μπορείς να κάνεις κάτι για να απολαμβάνεις για περισσότερο χρόνο αυτή την ευφορία.

 

Κάνε αερόβια

Πρέπει να αυξήσεις τους παλμούς σου, αλλά όχι υπερβολικά. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας διαπιστώθηκε πως το σώμα απελευθερώνει ενδοκανναβινοειδή μόνο όταν γυμνάζεσαι σε ένα μέτριο επίπεδο άσκησης. Το βασικό είναι να φτάσεις σε αερόβιο επίπεδο αφού, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η αναερόβια άσκηση, όπως όταν σηκώνεις βάρη, δεν ενεργοποιεί το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών. «Το ιδανικό είναι να γυμνάζεσαι στο 70-85% των μέγιστων καρδιακών σου παλμών» αναφέρει ο ερευνητής David A. Raichlen, PhD.

Ασκήσου νωρίς το πρωί

Τα επίπεδα της λεπτίνης είναι χαμηλά το πρωί κι αυτό θα σε βοηθήσει να γυμναστείς για περισσότερη ώρα. Ο λόγος: Όταν πέφτει η λεπτίνη, νιώθεις πείνα, κι αυτή με τη σειρά της ενεργοποιεί ένα πρωτόγονο κομμάτι του εγκεφάλου σου που σε δραστηριοποιεί. «Ως αποτέλεσμα, νιώθεις ξαφνικά σούπερ διάθεση για άσκηση ενώ αυξάνεται και η αντοχή σου» εξηγεί η Stephanie Fulton, PhD, επίκ. καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Γυμνάσου μαζί με μια φίλη

«Η άσκηση με μια φίλη μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνεις από τις προπονήσεις αντοχής» εξηγεί η Emma Cohen, επίκ. καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όταν είσαι μαζί με άλλους, είναι υψηλότερα τα όρια αντοχής στον πόνο και στην κούραση, που σημαίνει πως μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου για να γυμναστείς πιο δυνατά, με μεγαλύτερη ταχύτητα και για περισσότερη ώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Emma Cohen. Για την ακρίβεια, ο κοινωνικός δεσμός ενεργοποιεί το ίδιο σύστημα ενδοκανναβινοειδών με την άσκηση.

 

Βγες στη φύση

«Όταν είσαι στη φύση, η αναζωογονητική και χαλαρωτική εμπειρία της άσκησης μπορεί πραγματικά να γίνει πιο δυνατή» επισημαίνει η Tytti Pasanen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Tampere στη Φινλανδία. Σε μια πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Applied Psychology: Health and Well-Being η ίδια τονίζει πως, όταν κάνεις τις προπονήσεις σου έξω, μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι μακροπρόθεσμα πιο χαρούμενη στην καθημερινή σου ζωή. Και αυτή είναι η απόλυτη ευεξία μετά την άσκηση.

 

Πηγή: https://www.shape.gr/fitness/askisi-ygeia/askisi-euexia-diatirise-ti/

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency