Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
03/11/2020

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματάτε να γυμνάζεστε

Γυμνάζεστε μερικούς μήνες ή όλο το χρόνο; Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σας όταν σταματάτε να γυμνάζεστε; Προφανώς, δεν μιλάμε για αλλαγές από τη μία μέρα στην άλλη αλλά στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών. 

 

Μετά από 1 εβδομάδα 

Έχετε ήδη αρχίσει να χάνετε τη φόρμα σας. Έχετε απώλεια περίπου 5% της VO2 max. Αυτό σημαίνει ότι στο αίμα σας κυκλοφορεί λιγότερο οξυγόνο ώστε να παράξει ενέργεια για τους μυς σας. Εάν μπορούσατε να τρέξετε τα 5 χιλιόμετρα σε 20 λεπτά, μετά από μία εβδομάδα χωρίς καμία προπόνηση, ο χρόνος σας θα είναι περίπου +10 δευτερόλεπτα. 

Τι είναι η VO2 max
Πρόκειται για τη μέτρηση της αεροβικής ικανότητας του οργανισμού. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέτρηση της λειτουργικής προσαρμοστικότητας του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, κυκλοφορικού και μυικού συστήματος και που ουσιαστικά είναι συνώνυμη με την αντοχή του ατόμου.
 
Μετά από 2-3 εβδομάδες
Η απώλεια της VO2 max έχει αυξηθεί στο 12%. Σημειώνεται επίσης μείωση της μυικής δύναμης και του μυικού ιστού. Τα μυικά σας κύτταρα γίνονται πιο μικρά και τα λιπώδη κύτταρα μεγαλώνουν. Ο χρόνος σας στα 5 χιλιόμετρα έχει αυξηθεί τώρα κατά περίπου 60 δευτερόλεπτα. 
Μετά από 4-7 εβδομάδες

Έχετε κατά 15% απώλεια της VO2 max. Μπορεί να νιώθετε πιο βαρύς και πιο φουσκωμένος καθώς τα μυικά κύτταρα εξακολουθούν να συρρικνώνονται και τα λιποκύτταρα να αυξάνονται. Ο χρόνος σας στο 5άρι έχει πλέον αυξηθεί κατά 3 λεπτά. 

Μετά από 2 μήνες

26% απώλεια VO2 max! Ο χρόνος σας στα 5 χιλιόμετρα δεν θα σας κάνει να χαμογελάσετε... Εάν δεν πάρετε την απόφαση να συνεχίσετε την καλή συνήθεια της τακτικής άσκησης έχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσήματα. Ανάμεσά τους:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Παχυσαρκία 
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κατάθλιψη
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Μάλλον είναι ώρα να ξαναρχίσετε τη γυμναστική!

Πηγή: https://www.capital.gr/health/3295487/ti-sumbainei-sto-soma-sas-otan-stamatate-na-gumnazeste

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency