Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/04/2019

Μάθε τα πάντα για τον αιματοκρίτη σου

H εξέταση για τον αιματοκρίτη είναι πολύ σημαντική καθώς μέσω αυτής μπορούμε να διαπιστώσουμε και να ελέγξουμε ποιο είναι το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας.

 Τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο. Αν έχουμε λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλαδή χαμηλό αιματοκρίτη, τα όργανα του σώματός μας δεν λαμβάνουν όλο το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Ποιες είναι όμως οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη;

Οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40-52% για τους άνδρες. Για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι 36-48%. Βέβαια όταν βρίσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται και είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι τιμές του αιματοκρίτη όμως μπορεί να ποικίλλουν. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι πολλοί όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, μια πιθανή εγκυμοσύνη αλλά ακόμη και το υψόμετρο στο οποίο ζει το άτομο. Βρείτε παρακάτω ποια είναι τα φυσιολογικά όρια αιματοκρίτη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες:

– Νεογνά: 55% -68%

– Μίας (1) εβδομάδας βρέφος: 47% -65%

– Ενός (1) μήνα βρέφος: 37% -49%

– Τριών (3) μηνών βρέφος: 30% -36%

– Ενός (1) έτους παιδί: 29% -41%

– Δέκα (10) ετών παιδί: 36% -40%

– Ενήλικας άνδρας: 42% -54%

– Ενήλικη γυναίκα: 38% -46%

– Ενήλικες έγκυες γυναίκες: Από 30% – 34% (χαμηλό όριο) έως 46% (άνω όριο)

Ωστόσο ένας χαμηλός αιματοκρίτης κάνει εμφανή την παρουσία του με διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα. Τα βασικότερα συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι ο αιματοκρίτης βρίσκεται κάτω από τα όρια του φυσιολογικού στον οργανισμό μας, είναι τα εξής:

Υπερβολική κόπωση για απλές εργασίες. Δύσπνοια σε μη φυσιολογικό πλαίσιο. Αδυναμία του σώματος. Συχνές ζαλάδες. Χλωμή επιδερμίδα ή ερυθρίαση (δηλαδή ξαφνικό κοκκίνισμα του δέρματος). Πολύ συχνοί πονοκέφαλοι και αφυδάτωση (η αφυδάτωση εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα: ξηροστομία, μειωμένη εφίδρωση, μικρή παραγωγή ούρων).

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα επίπεδα του αιματοκρίτη στο αίμα μας καθώς έτσι μπορούμε να προφυλαχθούμε και να καταπολεμήσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να καταδείξει εάν οι τιμές του αιματοκρίτη κυμαίνονται στα όρια του φυσιολογικού.

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency