Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/01/2016

Σκέψεις γύρω από την ορθοδοντική θεραπεία… συμπληρώνοντας το φάκελο του ασθενή…

Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος

Ειδικός Ορθοδοντικός

Ειδικευθείς στο Newcastle University,

Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of

Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία

Λεωφ. Βεργωτή 71, Αργοστόλι

Τηλ. 2671-300355, 6957042859

 

 

1.Ο ρόλος της ηλικίας

Α. Παιδιά

Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 8 ετών, ώστε να παρακολουθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη της οδοντοφυΐας και την ανάπτυξη των γνάθων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία ξεκινάει όταν αλλάξουμε όλα τα παιδικά δόντια, περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Έτσι γίνεται με ασφάλεια το τελικό σχέδιο θεραπείας και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 1,5 με 2 χρόνια, μειώνοντας την επιβάρυνση στον ασθενή και την οικογένειά του. Σε λίγες βέβαια περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να διορθώσουμε ένα ορθοδοντικό πρόβλημα νωρίτερα, παρόλο που το παιδί έχει ακόμη παιδικά δόντια, κάνοντας μια ολιγόμηνη θεραπεία.

Β. Ενήλικες

Στους ενήλικες ασθενείς, η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή και αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία με άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Είναι συνεχώς αυξανόμενη η προσέλευση ενηλίκων ασθενών για θεραπεία. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι, εφόσον το σχέδιο θεραπείας είναι επιστημονικά σχεδιασμένο, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής στους ενήλικες είναι εξίσου σταθερά με τα παιδιά.

2. Τι ενοχλεί τον ασθενή με τα δόντια του…

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς ενοχλεί τον ασθενή όπως μας το περιγράφει ο ίδιος, καθώς και τις προσδοκίες του από τη θεραπεία. H συζήτηση με τον ασθενή για τη θέση των δοντιών του, την αρμονία του χαμόγελου και την εμφάνιση του προσώπου μας βοηθούν να σχεδιάσουμε την ορθοδοντική και να εξετάσουμε αν οι προσδοκίες του από τη θεραπεία είναι ρεαλιστικές.

3. Ενδοστοματική εξέταση

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του επίπεδου στοματικής υγιεινής του ασθενή, η καταγραφή των οδοντιατρικών του προβλημάτων αλλά και η λήψη ιστορικού, όπως παλιοί τραυματισμοί στα δόντια, απώλεια δοντιών κτλ. Είναι προφανές ότι προϋπόθεση για την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας είναι η διόρθωση κάθε πιθανού προβλήματος με τα δόντια μας (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα κτλ). Από τη σκοπιά της ορθοδοντικής, στην ενδοστοματική εξέταση έχει σημασία να εκτιμήσουμε την ομαλή αλλαγή των παιδικών δοντιών εφόσον έχουμε μικρούς ασθενείς, τη θέση των δοντιών σε κάθε τόξο, το διαθέσιμο χώρο, τη σύγκλειση (τρόπος που κουμπώνουν τα πάνω με τα κάτω δόντια), όπως και την πιθανή έλλειψη κάποιων δοντιών και οποιοιδήποτε άλλη πιθανή ανωμαλία (υπεράριθμα δόντια κτλ).

4. Αρμονία του προσώπου

Κατά την προετοιμασία του σχεδίου θεραπείας καταγράφουμε το βαθμό συμμετρίας του προσώπου καθώς και τη θέση της άνω και κάτω γνάθου όπως φαίνονται κοιτάζοντας το προφίλ του προσώπου.

Α. Παιδιά

Η ιδανική ηλικία για την αντιμετώπιση με αμιγώς ορθοδοντικά μέσα ασθενών όπου η κάτω γνάθος είναι πιο πίσω από το φυσιολογικό είναι η ηλικία των 11-13 ετών στα κορίτσια και 12-14 ετών στα αγόρια. Στους ασθενείς αυτούς μπορούμε με απλά ορθοδοντικά μηχανήματα να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του προσώπου. Μετά από την ηλικία αυτή δεν μπορούμε να διορθώσουμε τη σκελετική κατατομή του προσώπου με απλή ορθοδοντική θεραπεία και σε λίγες περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή της ορθογναθικής χειρουργικής. Αντιθέτως, σε παιδιά όπου η κάτω γνάθος είναι πιο μπροστά από τη σωστή θέση, παρόλο που με ορθοδοντικά μέσα δεν είναι εφικτό να περιορίσουμε την προς τα εμπρός ανάπτυξη της κάτω γνάθου, εντούτοις με απλή ορθοδοντική μπορούμε στις περισσότερες περιπτώσεις να “καμουφλάρουμε” το σκελετικό πρόβλημα και να πετύχουμε μια πολύ ικανοποιητική σύγκλειση (κούμπωμα των άνω με τα κάτω δόντια).

Β. Ενήλικες

Αν και η σκελετική κατατομή του προσώπου δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με ορθοδοντική, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στα παιδιά, εντούτοις η ορθοδοντική στους ενήλικες με σκελετικά προβλήματα αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας το “καμουφλάρισμα” (orthodontic camouflage) του σκελετικού προβλήματος. Σε λίγες, βέβαια, περιπτώσεις σοβαρού σκελετικού προβλήματος απαιτείται συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και ορθογναθικής χειρουργικής (χειρουργικής επέμβασης στις γνάθους).

5. Χαμόγελο

Σε ένα αισθητικό χαμόγελο θα πρέπει ιδανικά να μη φαίνονται τα ούλα ή να φαίνονται πολύ λίγο πάνω από τα άνω μπροστινά δόντια. Στους ασθενείς με “ουλικό χαμόγελο” (όταν δηλαδή τα ούλα φαίνονται έντονα στο χαμόγελο) η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσει σημαντικά. Σε ορισμένους ασθενείς στο χαμόγελο φαίνονται έντονα “μαύρες ζώνες” μεταξύ των πίσω δοντιών και της παρειάς (μάγουλο) (buccal corridors). Και σε αυτή την περίπτωση η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση αυτών των ζωνών, με πολύ προσεκτική διεύρυνση των οδοντικών τόξων. Ένας άλλος παράγοντας που είναι σημαντικός για την αισθητική και τη συμμετρία του προσώπου και του χαμόγελου είναι κατά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας η μέση γραμμή του προσώπου μας και η μέση γραμμή των δοντιών μας να συμπίπτουν. Τέλος, τα άνω μπροστινά δόντια πρέπει να έχουν μια μικρή κλίση προς τα έξω στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το χαμόγελο όσο και για τη στήριξη και τη σωστή θέση του άνω χείλους.

6.Πλεονεκτηματα και μειονεκτήματα της θεραπείας: αξίζει να βάλουμε σιδεράκια;

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάλυση όλων των παραμέτρων και η συνεκτίμηση, μαζί με τον ασθενή, σχετικά με το αν χρειάζεται ή όχι να προχωρήσαμε σε ορθοδοντική θεραπεία.

Οφέλη από την ορθοδοντική θεραπεία

Α. Οδοντική υγεία

Αν και είναι κοινή πίστη ότι όταν έχουμε στραβά δόντια οι πιθανότητες να χαλάσουν τα δόντια μας ή να εκδηλώσουμε περιοδοντική νόσο (προβλήματα με τα ούλα ) είναι περισσότερες, εντούτοις η επιστημονική έρευνα δεν έχει δείξει ότι αυτοί οι συσχετισμοί είναι ισχυροί. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις η ορθοδοντική θεραπεία σχετίζεται με την οδοντική υγεία και την καλύτερη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Για παράδειγμα, όταν τα πάνω πρόσθια δόντια είναι πιο μπροστά από το κανονικό (αυξημένη οριζόντια πρόταξη), οι πιθανότητες κατάγματος (σπάσιμο) των δοντιών αυτών σε περίπτωση τραυματισμού στο πρόσωπο είναι αυξημένες.

Β. Επίδραση στην ποιότητα ζωής

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ίσια δόντια σχετίζονται με πιο αισθητικό χαμόγελο, καλύτερη εμφάνιση του προσώπου και συνεπώς με ενδυναμωμένη αυτοπεποίθηση. Όμως, μια προσεκτική αξιολόγηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η αυτοεκτίμηση όπως και η αυτοαντίληψη του ατόμου για την εμφάνιση των δοντιών και του προσώπου του επηρεάζονται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση και τα κοινωνικά πρότυπα. Αυτός είναι και ο λόγος που ενίοτε ασθενείς με μικρές μόνο ατέλειες στα δόντια αξιολογούν αρνητικά την εμφάνιση της οδοντοφυΐας τους, ενώ ασθενείς με σοβαρή ορθοδοντική ανωμαλία συχνά δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εμφάνιση των δοντιών τους.

Κίνδυνοι από την ορθοδοντική θεραπεία

1. Απορρόφηση (μείωση του μήκους) των ριζών ή και νέκρωση των δοντιών.

2. Τερηδονισμός (χάλασμα) των δοντιών.

3. Υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων.

4. Επαναφορά των δοντιών σε λάθος θέση (στράβωμα) μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν σχεδόν πλήρως να εξαλειφθούν με ένα επιστημονικά μελετημένο σχέδιο θεραπείας από τον ειδικό ορθοδοντικό και εφόσον ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνονται.

7. Ανάγκη συνεργασίας με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες

Συχνά είναι απαραίτητη η συνεργασία του ορθοδοντικού με άλλους κλάδους της οδοντιατρικής, όπως η παιδοδοντιατρική, η περιοδοντολογία και η προσθετική. Η πιθανότητα για συνεργασία με συναδέλφους άλλων αντικειμένων συζητείται με τον ασθενή από την αρχή της ορθοδοντικής θεραπείας.

Παιδοδοντιατρική

Πρόωρη απώλεια ενός νεογιλού (παιδικού) δοντιού στο μικρό ασθενή, τραύμα στα δόντια, στοματικές έξεις, όπως ο θηλασμός του δαχτύλου, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που η συνεργασία του ορθοδοντικού με τον παιδοδοντίατρο είναι αναγκαία. Η παιδοδοντιατρική, ως κλάδος της οδοντιατρικής που διδάσκεται σε ειδικά μεταπτυχιακά προγράμματα στο πανεπιστήμιο που παρέχουν δίπλωμα εξειδίκευσης, σε συνεργασία με την ορθοδοντική εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία των δοντιών των μικρότερων ασθενών.

Ορθοδοντική σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα

Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα τα δόντια είναι πιθανόν να αλλάξουν θέση εξαιτίας των προβλημάτων με τα ούλα και της μειωμένης οστικής στήριξης. Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πρώτα αντιμετωπισθεί η περιοδοντίτιδα από τον οδοντίατρο, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα.

Ορθοδοντική σε ασθενείς με έλλειψη δοντιών

Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία, είτε για να κλείσουμε τα κενά στις περιοχές των δοντιών που λείπουν, είτε για να τα αναδιαμορφώσουμε, ώστε μελλοντικά να γίνει προσθετική αποκατάσταση στην περιοχή από τον οδοντίατρο (εμφύτευμα ή γέφυρα).

8. Εκμαγεία και ακτινογραφίες

Aν πρόκειται να ξεκινήσουμε τη θεραπεία, παίρνουμε ένα ζευγάρι αποτυπώματα (μετρά) των άνω και κάτω δοντιών και φτιάχνουμε τα γύψινα εκμαγεία μελέτης. Ταυτόχρονα ζητάμε από τον ασθενή τη λήψη των κατάλληλων ακτινογραφιών. Έτσι, μελετώντας τα εκμαγεία μελέτης, τις ακτινογραφίες, αλλά και κυρίως τα χαρακτηριστικά του χαμόγελου και της σκελετικής κατατομής του προσώπου, καταλήγουμε στο σωστό σχέδιο της ορθοδοντικής θεραπείας.

9. Ιατρικό ιστορικό

Πριν από την έναρξη της ορθοδοντικής επιβάλλεται να συζητήσουμε με τον ασθενή σχετικά με τη γενικότερη υγεία του. Υπάρχουν ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, κοιλιοκάκη, αλλεργία στο νικέλιο κτλ. που πρέπει να γνωρίζουμε και να λάβουμε υπόψη πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας. Τελειώνοντας, θα λέγαμε ότι στην Ορθοδοντική, εκεί που η επιστήμη και η τέχνη συναντώνται και συνυπάρχουν αρμονικά, έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός από την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών τεχνικών για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, η συζήτηση με τον ασθενή και η κατανόηση των οποίων ανησυχιών του. Ας μην ξεχνάμε ότι τελικά στόχος είναι η μεγίστη δυνατή βελτίωση του χαμόγελου του ασθενή, κάτι που τελικά δίνει χαμόγελο και στον ίδιο τον ορθοδοντικό του!!!

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency