Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/11/2014

Φιλαρμονική σχολή Κεφαλληνίας

Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής», έτος ιδρύσεως 1838

Η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, ιστορικό Σωματείο μη κερδοσκοπικό, αποτελεί την εστία του μουσικού πολιτισμού και τον πυρήνα της μουσικής μόρφωσης των νέων για 166 έτη.

Διαθέτει Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος και σώμα πνευστών (μπάντα). Είναι από τις πιο παλιές μουσικές Σχολές των Ιονίων Νήσων (έτος ιδρύσεως 1838).

Η μπάντα της Σχολής κατά το παρελθόν άφησε εποχή για την ποιότητα των μουσικών της εκτελέσεων. Είναι η μπάντα που το 1896 με αρχιμουσικό τον Francesco Nicolini έλαβε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Ο μουσικοδιδάσκαλος και δημιουργός του ελληνικού μελοδράματος Διονύσιος Λαυράγκας υπήρξε μαέστρος της μπάντας και αργότερα καλλιτεχνικός σύμβουλος της Σχολής. Επίσης ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης όπως έχει δηλώσει κατ^ επανάληψη, τα πρώτα μουσικά ακούσματα-σκιρτήματα τα έζησε στο Αργοστόλι μικρός, και τα οποία οφείλοντο στις άρτιες μουσικές εκτελέσεις της μπάντας της Σχολής.

Αυτή η ιστορία και η προσφορά της Σχολής στη μουσική παιδεία του τόπου συνεχίζεται και σήμερα. Σ^ αυτό βοήθησε το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» διότι δια της δωρεάς του πρόσφατα επισκευάστηκε και ανακαινίσθηκε το νεοκλασικό κτίριο της Σχολής στην αίθουσα συναυλιών και διαλέξεων, του οποίου συνεχίζεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα της μπάντας και της ορχήστρας εγχόρδων του Ωδείου.

Η Φιλαρμονική σχολή Κεφαλληνίας παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές της από τα μέσα του 20ου αιώνα ίδρυσε και ωδείο. Το ωδείο αυτό ετέθη το πρώτον υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ωδείου Αθηνών όπως προκύπτει από το υπαριθμ. 8303/4-19-1937 έγγραφο του.

Το συγκεκριμένο ωδείο της Φιλαρμονικής σχολής Κεφαλληνίας με την επωνυμία Ρόκκος Βεργωτής ιδρύθηκε το 1988 και έχει σχολές πιάνου, βιολιού, κιθάρας, πλαγίαυλου (φλάουτο), ακορντεόν και κρουστών, καθώς και σχολές ανώτερων θεωρητικών ειδικού αρμονίας, αντίστιξης, φυγής και ενοργάνωσης. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολείται ανέρχεται σε 12 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, πτυχιούχους και διπλωματούχους. Το δε σπουδαστικό δυναμικό φτάνει περίπου τους 150 μαθητές στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι 50 μαθητές των πνευστών οργάνων (μπάντας).

Κάθε χρόνο δίνονται συναυλίες και θεατρικές μαθητικές παραστάσεις πλαισιωμένες με μουσική από τους σπουδαστές του ωδείου. Επίσης, μαθητές του ωδείου μας έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κατακτώντας βραβεία και επαίνους, αλλά και κατά την εισαγωγή τους στο μουσικό πανεπιστήμιο έχουν πάρει πρώτες θέσεις.

 

Πηγή: http://www.kefaloniaheaven.gr/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μέγας Λάκκος Φάρος του Γέρο Γόμπου »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency