Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
17/09/2014

Φθινοπωρινός προορισμός:Λουτρά Πόζαρ

Γενικά

Τα Λουτρά Πόζαρ, η λουτρόπολη που βρίσκεται στη σκιά του Καϊμάκτσαλαν, είναι ο απόλυτος προορισμός γι’ αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών καταρρακτών του όρους Βόρα ή πιο γνωστού με το όνομα Καϊμάκτσαλαν με τη σωματική και ψυχική ευεξία που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Η μόδα των spa, έκανε την τελευταία δεκαετία, διάσημα τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, καθώς η άποψη ότι 10 λουτρά το χρόνο, θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Τα Λουτρά Πόζαρ, 3 χλμ από το Λουτράκι Αριδαίας μπορούν να γίνουν η αφορμή για να γνωρίσετε τις ομορφιές του ευλογημένου κατά πολλούς, όρους Καϊμάκτσαλαν. Το νερό των λουτρών αναβλύζει σε θερμοκρασία 37ο C, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πόσιμο. Όποιον τρόπο και να επιλέξετε για ν΄απολαύσετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είτε στην ανοιχτή πισίνα, είτε στις φυσικές λίμνες, είτε ιδιωτικά σε ατομικές πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες, το σίγουρο είναι ότι θα βιώσετε μια μοναδική εμπειρία σ’ ένα παραμυθένιο τοπίο !

Ιστορία

Η λέξη πόζαρ σημαίνει θράκα, αναμμένο κάρβουνο. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, στην περιοχή ήταν οχυρωμένος  ο σερβικός στρατός. Ένας Σέρβος ενθουσιασμένος από τα ζεστά νερά έφτιαξε την πρώτη γούρνα. Πάντως  τα ζεστά νερά της  περιοχής,  χρησιμοποιούνταν για λουτρά και πριν τους Βαλκανικούς πολέμους. Μετά τη συνθήκη του Νεϊγί  το 1919, η περιοχή της Αριδαίας  επιστρέφει στο ελληνικό κράτος και αρχίζει η διαχείριση των λουτρών από έναν Αθηναίο αρχικά και αργότερα από  τον Πόντιο γαμπρό του,  Τυμπανίδη μέχρι το 1982, ο οποίος ύστερα από απαλλοτροίωση των κτημάτων γύρω από τις πηγές, έχτισε το υδροθεραπευτήριο. Από το 1982-1994 τα λουτρά ανήκαν στην κοινότητα Λουτρακίου. Το 1994, μάλιστα κατασκευάστηκε η πισίνα. Σήμερα,  τα λουτρά διαχειρίζεται ο δήμος Αριδαίας.Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του τόπου θα βρείτε εδώ.

Γεωγραφία

Τα Λουτρά Πόζαρ, βρίκονται στο νομό Πέλλας, 13 χλμ δυτικά της Αριδαίας. Από την Έδεσσα απέχουν 30 χλμ. Βρίσκονται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου, το παλιότερο όνομα του οποίου ήταν “Τόλπιτσα”, λέξη σλαβικής προέλευσης, που σημαίνει “Θερμοπόταμος”. Η κοιλάδα, ακολουθεί την πορεία του ποταμού, με πολλούς καταρράκτες σ’ ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς, ενώ στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων.Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, εκεί θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Τα ιαματικά θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ έχουν σταθερή θερμοκρασία 37οC, ενώ η θερμοκρασία άλλων φυσικών πηγών μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 60οC.

Αξιοθέατα

Η περιοχή των Λουτρών Πόζαρ, είναι από μόνη της ένα φυσικό αξιοθέατο, καθώς βρίσκεται μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλατάνια και καταρράκτες. Ένα πλακόστρατο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά, θα σας οδηγήσει στο φαράγγι του Ράμνο –Μπορ, που ξεκινά από τα ελληνικά σύνορα και φτάνει ως το σημείο αυτό.  Πλακόστρωτα μονοπάτια,  διαμορφωμένες  ξύλινες γέφυρες, θα σας  βοηθήσουν  ν’  ακολουθήσετε  τα ορειβατικά μονοπάτια  και να φτάσετε στο σύμπλεγμα των 16 σπηλαίων. Οι παραστάσεις ζώων και μορφών  στα τοιχώματα των σπηλαίων, μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τη μεσολιθική εποχή. Στα Λουτρά,   λειτουργεί Φυσιογραφικό- Λαογραφικό Μουσείο, με αξιόλογη συλλογή από τα ευρήματα των σπηλαίων και  με σπουδαιότερα εκθέματα,   τα οστά  αρκούδας και τα απολιθωμένα  κοράλλια. Με αφετηρία τα Λουτρά Πόζαρ, μπορείτε ν’ επισκεφτείτε τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μέτρων, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα, Καϊμάκτσαλαν. Οι λάτρεις του σκι θα ενθουσιαστείτε,  καθώς οι πίστες στο Καϊμάκτσαλαν έχουν μεγάλο πλάτος και ήπιες κλίσεις. Μπορείτε να κάνετε επίσης  βόλτα και  με snowmobiles.Η δε θέα από το Βόρα προς τη Λίμνη Βεγορίτιδα και το Βέρμιο με το Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια είναι εξαιρετική.

Πως να φτάσετε

Οδικώς, με αυτοκίνητο τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 530 χλμ. από Αθήνα και μόλις 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή ακολουθήστε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης. Μετά την Κατερίνη με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα δείτε σήμανση προς Βέροια. Θα βγείτε στην έξοδο της Βέροιας, ακολουθώντας την Εθνική Θεσσαλονίκης- Βέροιας, μετά από λίγα χλμ. ακολουθήστε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια και συνεχίζετε οδηγούμενοι από τις ταμπέλες προς Γιαννιτσά - Έδεσσα. Πλησιάζοντας την Έδεσσα, πριν από την Σκύδρα, θα δείτε ταμπέλα για Λουτρά Αριδαίας (Λουτρά Πόζαρ).

Πηγή: www.touristorama.com

 

Πολυμέσα

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency