Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/01/2014

Ο καφές κάνει καλό στην Υγεία;

Δυο νεότερες έρευνες δείχνουν, ότι όσοι πίνουν δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο Alzheimer.

O καφές είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ νεότερες έρευνες δείχνουν ότι δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, νόσο Alzheimer και καρκίνο του προστάτη!!!

Πού είναι η παγίδα;

Ενώ όλες οι ποικιλίες καφέ προσφέρουν οφέλη, πρέπει να επιλέγεις το κατάλληλο καβούρντισμα, να τον αποθηκεύεις σωστά και να ακολουθείς την ιδανική διαδικασία παρασκευής για να επωφεληθείς στο μέγιστο βαθμό.

1. ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ

Όσον αφορά τους κόκκους του καφέ, οι ελαφρύτερα καβουρδισμένοι είναι οι επιβήτορες. «Η αντιοξειδωτική δράση του καφέ σχετίζεται με συστατικά που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα», λέει ο Peter Martin, διευθυντής στις έρευνες του καφές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Το καβούρντισμα των πράσινων κόκκων καφέ αρχικά μετατρέπει αυτά τα οξέα σε καλύτερα αντιοξειδωτικά, αλλά αν συνεχιστεί τα καταστρέφει». Αγόραζε λοιπόν, ανοιχτόχρωμους, ελαφρά καβουρδισμένους κόκκους.

2. Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν ελεύθερες ρίζες που αυξάνονται όσο οι κόκκοι εκτίθενται στον ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με μελέτη στο Food Chemistry. Οσο αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες, κάποια από τα αντιοξειδωτικά των κόκκων αναλώνονται στη μάχη με αυτές και δεν θα μπορέσουν να σε ωφελήσουν. Αποθήκευσε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο και μην αλέθεις τους κόκκους παρά μόνο πριν την παρασκευή του αγαπημένου σου ροφήματός, γιατί η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι οι ολόκληροι κόκκοι περιέχουν λιγότερες ελεύθερες ρίζες από τους αλεσμένους. Διάλεξε μύλο που να αλέθει ομοιόμορφα τους κόκκους για πιο φινετσάτη γεύση.

3. Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι αυτόματες καφετιέρες σίγουρα προσφέρουν ευκολία, αλλά για να διατηρήσεις τα αντιοξειδωτικά, προτίμησε μια κλασική μεταλλική εσπρεσιέρα. Ερευνητές από την Ιταλία εξέτασαν πέντε διαφορετικούς τρόπους παρασκευής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με αυτού του είδους τις καφετιέρες ο καφές έχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από αυτόν που περνά μέσα από το χάρτινο φίλτρο. Αν τον βρίσκεις πολύ δυνατό, αραίωσέ τον με λίγο ζεστό νερό και θα έχεις έναν ωραιότατο Americano.

4. ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Πως πίνεις τον καφέ σου; Θα έπρεπε να απαντήσεις: «Σκέτο, χωρίς ζάχαρη», λέει ο Martin. «Ο καφές είναι από μόνος του εξαιρετικά θρεπτικός. Οτιδήποτε του προσθέτεις τον μειώνει». Εκτός όμως από τις έξτρα θερμίδες, ερευνητές από την Κροατία υποστηρίζουν ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ περιορίζει και τα αντιοξειδωτικά του. Αν βάζεις και ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, απλά προσθέτεις θερμίδες ή χημικά. Αντιμετώπισε την πίκρα βάζοντας ένα κουταλάκι τριμμένη κανέλα.

ΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ

Αν είσαι κολλημένος με τη ζάχαρη, δοκίμασε πιο ακατέργαστες ποικιλίες, με γλυκύτερη και ελαφρύτερη γεύση που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου.

Πηγή: menshealth.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency