Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/12/2013

O ρόλος της Ορθοδοντικής στην αισθητική του προσώπου και το χαμόγελο

Η αισθητική του χαμόγελου και η κατατομή του προσώπου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη κατά το σχεδιασμό της θεραπείας στην Ορθοδοντική. Η επιστημονικά σχεδιασμένη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη γενικότερη αισθητική του προσώπου, ενώ ένα μη ορθά καταρτισμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το πρόσωπο.

 

1. Ο ρόλος της Ορθοδοντικής στο Χαμόγελο

Σε ένα αισθητικό χαμόγελο θα πρέπει ιδανικά να μη φαίνονται τα ούλα ή να φαίνονται πολύ λίγο πάνω από τα άνω μπροστινά δόντια. Στους ασθενείς αυτούς με «ουλικό χαμόγελο» η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία στην παρακάτω ασθενή.

Σε ορισμένους ασθενείς στο χαμόγελο φαίνονται έντονα «μαύρες ζώνες» μεταξύ των πίσω δοντιών και της παρειάς (μάγουλο) (buccal corridors). Και σε αυτή την περίπτωση η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση αυτών των ζωνών, με πολύ προσεκτική διεύρυνση των οδοντικών τόξων.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι σημαντικός για την αισθητική και τη συμμετρία του προσώπου και του χαμόγελου είναι κατά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας η μέση γραμμή του προσώπου μας και η μέση γραμμή των δοντιών μας να συμπίπτουν.

Τέλος, τα άνω μπροστινά δόντια πρέπει να έχουν μια μικρή κλίση προς τα έξω στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το χαμόγελο όσο και για τη στήριξη και τη σωστή θέση του άνω χείλους.2. Ασθενείς με σκελετικά προβλήματα

Α. Παιδιά

Η ιδανική ηλικία για την αντιμετώπιση με αμιγώς ορθοδοντικά μέσα ασθενών όπου η κάτω γνάθος είναι πιο πίσω από το φυσιολογικό είναι η ηλικία των 11-13 ετών στα κορίτσια και 12-14 ετών στα αγόρια. Στους ασθενείς αυτούς μπορούμε με απλά ορθοδοντικά μηχανήματα να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του προσώπου και επιτυγχάνοντας τη σωστή επαφή του άνω με το κάτω χείλος.

Αντιθέτως, σε παιδιά όπου η κάτω γνάθος είναι πιο μπροστά από τη σωστή θέση, παρόλο που με ορθοδοντικά μέσα δεν είναι εφικτό να περιορίσουμε την προς τα εμπρός ανάπτυξη της κάτω γνάθου, εντούτοις με απλή ορθοδοντική μπορούμε στις περισσότερες περιπτώσεις να «καμουφλάρουμε» το σκελετικό πρόβλημα και να πετύχουμε μια πολύ ικανοποιητική σύγκλειση (κλείσιμο των άνω με τα κάτω δόντια).

Β. Ενήλικες

Αν και η σκελετική κατατομή του προσώπου δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με ορθοδοντική, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στα παιδιά, εντούτοις η ορθοδοντική στους ενήλικες με σκελετικά προβλήματα αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας το «καμουφλάρισμα» (orthodontic camouflage) του σκελετικού προβλήματος. Σε λίγες βέβαια περιπτώσεις σοβαρού σκελετικού προβλήματος απαιτείται συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και ορθογναθικής χειρουργικής (χειρουργικής επέμβασης στις γνάθους).

 

3. Ενήλικοι ασθενείς με περιοδοντίτιδα

Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα τα δόντια είναι πιθανόν να μετακινηθούν εξαιτίας των προβλημάτων με τα ούλα και της μειωμένης οστικής στήριξης δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στο χαμόγελο του ασθενή. Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πρώτα αντιμετωπισθεί η περιοδοντίτιδα, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα.

Κωνσταντίνος Μ.Θ. Βώρος

Ειδικός Ορθοδοντικός
Ειδικευθείς στο Newcastle University,
Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of
Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία
Λεωφ. Βεργωτή 71, Αργοστόλι
Τηλ. 2671-300355, 6957042859

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency