Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/05/2018

9 Μαΐου: Ημέρα μνήμης των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, εορτή του "Aγίου Χριστοφόρου" της Αναστασία Ζαχάρη

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Χριστόφορο. Αυτόν που σύμφωνα με τη θρησκεία μας, ήταν άσχημος, γιγαντόσωμος,προερχόμενος από φυλή ειδωλολατρών.

Το όνομά του ήταν Ρέπρεβος δηλαδή αδόκιμος,κολασμένος. Σύμφωνα με την παράδοση με δική του προαίρεση και προσευχή ασπάσθηκε το χριστιανισμό και έγινε μάρτυρας για τις ιδέες της αγάπης και της προσφοράς. Εικονογραφείται να μεταφέρει τον Χριστό στους ώμους του για να διέλθειέναν επικίνδυνο χείμαρρο, όπως έκανε και με τους οδοιπόρους στο σημείο εκείνο. Αυτός είναι και ο λόγος που βαπτίσθηκε Χριστόφορος (καθώς φέρει τον Χριστόν). Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τον άγιο Χριστόφορο για την όψη του αλλά για την προσφορά τουκαι την επιλογή του. Η ομορφιά της ψυχής είναι αυτή που καθορίζει την ύπαρξή μας.

Αυτή τη μέρα γιορτάζουμε και μια ιστορική στιγμή. Το τέλος του τελευταίου καιφρικτού παγκοσμίου πολέμου. Γιορτάζουμε. Όλοι εμείς οι κάτοικοι των κρατών που υπέφεραν αλλά νίκησαν το φασιστικό τέρας, που κατατρόπωσαν τους ανήθικους και ευτελείς κάπηλους του πλούτου μας, της ελευθερίας μας, της ανεξαρτησίας μας. Και τον ικήσαμε με την ενότητα και την εθνική αντίσταση.

Καμιά χώρα δεν αντιστάθηκε στη λαίλαπα του ναζισμού όπως η μικρή καιανίσχυρη φαινομενικά Ελλάδα. Στη χώρα μας συγκροτήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις στις πόλεις και στα βουνά από την πρώτη στιγμή της εισβολής και της Κατοχής. Ομάδες από νέους, παιδιά αμούστακα, γυναίκες, σεβάσμιους γέροντες. Καθένας με το ρόλο του στον ακήρυκτο αυτό πόλεμο. Δεν υποτάχθηκαν στο άδικο και στη λεηλασία. Μετέφεραν μηνύματα, έκαναν επιθέσεις, δολιοφθορά, άλλαζαν τις σημάνσεις των δρόμων. Στις πόλεις πιτσιρικάδες με κίνδυνο της ζωής τους απασχολούσαν τους Γερμανούς κατακτητές για να σαλτάρουν -κατά τη λαϊκή έκφραση-οι συνομήλικοί τους και να πάρουν το πολύτιμο φορτίο από τα γερμανικά καμιόνια. Για να το μοιραστούν χριστιανικά! Και να μην αφήσουν τους δικούς τους να πεθάνουν απότ ην πείνα. Τους ξέρουμε ως σαλταδόρους.

Στα βουνά η αντίσταση είχε άλλη μορφή. Σε συνεργασία οι δύο σημαντικότερεςαντιστασιακές οργανώσεις με τη βοήθεια των συμμάχων ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου για να ανακόψουν τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Αθήνα. Οι αγωνιστές αυτοί άγρυπνοι φρουροί της χώρας μείναν στις επάλξεις για μια λεύτερη χώρα. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τους ορίζει φτωχούς γράφοντας “ὅταν κοιμοῦνται,δώδεκα ἄστρα πέφτουν ἀπ᾿ τὶς ἄδειες τσέπες τους” αλλά ονειροπόλους και πλούσιους στην ψυχή γιατί “ὅταν σκοτώνονται, ἡ ζωὴ τραβάει τὴν ἀνηφόρα μὲ σημαῖες καὶ μὲταμποῦρλα.”

Όπως κατά την Τουρκοκρατία έτσι και κατά την Κατοχή τα μοναστήρια σε όλη τηνΕλλάδα γίνονται τα κρησφύγετα των αγωνιστών, οι μπαρουταποθήκες και τα νοσοκομεία τους, η απαντοχή και οι ενίσχυσή τους. Οι καλόγεροι δίνουν τα πάντα στην Αντίσταση γι’ αυτό και υφίστανται τα αντίποινα των κατακτητών και των συνεργατών τους. Το αποδεικνύει το κάψιμο του Μεγάλου Σπηλαίου, η εκτέλεση των Μοναχών της Αγίας Λαύρας, η καταστροφή της Εικοσιφοίνισσας (ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα), ο βομβαρδισμός της μονής Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο. Μαρτυρούν και οι ιερωμένοι ισότιμα με τους απλούς πολίτες, Αλλά αντιστέκονται.

Γιορτάζουμε αλλά και θυμόμαστε με σεβασμό και τιμή τους μετέχοντες στην εθνικήαντίσταση. Την ομάδα των Ελλήνων που αντιστάθηκαν, που δεν φοβήθηκαν, πουθυσιάστηκαν. Ελεύθερα πνεύματα δε θέλησαν να μείνει παρακαταθήκη η σιωπή και ηυποταγή τους αλλά το γενναίο φρόνημά τους και η τόλμη τους. Σε αυτούς ανήκουν καιεπαναστατικά πνεύματα της Κεφαλλονιάς. Πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, από τις πρώτες κιόλαςμέρες της Κατοχής, ήταν η μαθητιώσα νεολαία. Το Αργοστόλι έκανε την αρχή. Οι μαθητές της Εμπορικής Σχολής, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν το Μαθητικό Αντιστασιακό Κίνημα Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα Γυμνάσια, Αρένωνκαι Θηλέων Αργοστολίου, όπως και τα γυμνάσια Ληξουρίου και Κεραμειών. Μαθητές αρνούνται να χαιρετούν φασιστικά και να διαβάζουν από τα νέα βιβλία στα ιταλικά. Πολλοί από αυτούς εκτελέσθηκαν! Το κίνημα των μαθητών, ήταν ένα πρωτοπόρο αντιφασιστικό κίνημα που στη συνέχεια εξαπλώθηκε και στους χώρους δουλειάς, της εργαζόμενης νεολαίας, και όχι μόνο, αφού αγκάλιασε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημαόλη την Κεφαλονιά. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η φυγάδευση Ιταλώνστρατιωτών. Μετά την παράδοση της Ιταλίας και την σφαγή της μεραρχίας Άκουι απότις γερμανικές δυνάμεις πολλοί Κεφαλλονίτες αντιμετώπισαν τους πρώην κατακτητέςκαι νυν κυνηγημένους με απαράμιλλη ανθρωπιά, βοηθώντας τους να διαφύγουν ακόμακαι με κίνδυνο της ζωής τους.

Σήμερα. Η μνήμη δεν μπορεί να παραβλέψει την τιμή που οφείλουμε όλοι μας. Τιμή σεεκείνους και εκείνες που όρθωσαν το ανάστημά τους – και άτομα και λαοί- καιπολέμησαν το φασισμό. Κοινό τους όραμα : η ελευθερία. Ανυπότακτες ψυχές πουθαρραλέα στάθηκαν μπροστά στο φασισμό, στο ναζισμό και στο παράλογο κινούμενοιαπό εσωτερική ανάγκη και μόνο.

Σήμερα δε χρειάζεται μόνο να θυμόμαστε αλλά και να ενεργούμε. Οι καιροί μας είναιδύσκολοι. Πόλεμοι μαίνονται ξανά. Και στρατιωτικοί και οικονομικοί. Που μπορεί ναστραφεί σήμερα ο άνθρωπος; Τι μπορεί να αντιπαρατάξει στο τέρας του φόβου, τουφανατισμού, των άνομων συμφερόντων;

Μια λέξη μόνο : ενότητα! Ενωμένοι οι Έλληνες μεγαλουργούν. Στην τέχνη, τηνεπιστήμη, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στη φιλοξενία, στην καινοτομία, στην ανάπτυξηκαι στο δημοκρατικό ιδεώδες. Η μακραίωνη ιστορική μας παράδοση -βαριά κληρονομιάστους ώμους των Ελλήνων- επιζεί, αντίθετα με όλα τα θεριά που έχουν πέσει να μαςκατασπαράξουν, Επιζεί στην ελληνική οικογένεια, στην ελληνική ευρηματικότητα, στηνελληνική ορθοδοξία, στο ελληνικό γλέντι, στο ελληνικό φιλότιμο.

Μια λέξη τόσο μοναδική που δεν μπορεί να μεταφραστεί γιατί δεν αντιστοιχεί με καμιά ξένη λέξη ήέννοια. Αγαπάμε πολύ αυτόν τον τόπο και -εμείς συγκεκριμένα- αυτό το πανέμορφο νησί, και τοέχουμε αποδείξει. Με θυσίες με αίμα με πόνο. Σήμερα είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δούμε μόνο την ανάγκη να διασφαλίσουμε αυτό τον τόπο για τουςνέους που αποτελούν το μέλλον της χώρας. Η εθνική αντίσταση διδάσκει να βλέπουμε μακριά. Να διαφύγουμε από τις παγίδες του ρατσισμού, του φασισμού και να δημιουργούμε αυτό που όλοι φοβούνται : την ισχύ εν τη ενώσει.

Και έχουμε ακόμη ένα χρέος: σαν ένας νέος άγιος Χριστόφορος να αποφασίσουμε μόνοι μας τη στροφή στο πρέπον, το ηθικό, το δίκαιο, κουβαλώντας πάντα μαζί μας, στην ψυχήμας, το μικρό Χριστό!

Χρόνια πολλά!!

Σας ευχαριστώ !

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency