Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
11/12/2017

Αφιέρωμα στον Μικέλη Άβλιχο από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά για τα «100 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Μικέλη Άβλιχου» στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά.  
 
 
Πράγματι, ήταν ένα πολύ όμορφο & ενδιαφέρον  αφιέρωμα στη ζωή του Κεφαλονίτη σατιρικού & λυρικού ποιητή που είχε συνεργαστεί λογοτεχνικά με τους Παναγιώτη Πανά & Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, έγραψε στίχους σε ιταλική & γαλλική γλώσσα με ευθείες αναφορές στον Μυσέ και στον Ερεντιά ενώ ο Κ.Παλαμάς είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Την δριμύτητα της σατιρικής αυτού αντενεργείας αμβλύνει ελεγειακή τρυφερότης»...
 
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός -  ερευνητής 
κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός ο οποίος   μέσα από την αφήγηση κειμένων & προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού ανέδειξε σημαντικές πτυχές του έργου & του βίου του Μικέλη Άβλιχου. 
 
Οι κ.κ Ελένη Κουνάδη - μέλος του συλλόγου "Ριφόρτσο", και Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά - υπεύθυνη νεολαίας της Αδελφότητας, μέσα από απαγγελίες μάς μετέφεραν στα μονοπάτια της ποίησής του. 
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Μάκης Αγγελετάκης, ταμίας της Αδελφότητας, καλωσορίζοντας όλους όσοι παρευρέθησαν, συμπατριώτες & φίλους, ανθρώπους των γραμμάτων & της τέχνης. Μας τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους η βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η Έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου κα Αγγιολίνα Δικαιάκου- Δανηλάτου,   ο γραμματέας του Πολιτιστικού , Ιστορικού & Λαογραφικού συλλόγου Κεφαλονιάς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» - κ. Ορέστης Καππάτος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Επτανησιακής Ομοσπονδίας Κερκυραίων κ. Κοσκινάς Γεώργιος, ο πρ. πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Διονύσης Κουγιανός, ο πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Δηλινάδων κ. Φωτεινός Κουνάδης, ο πρόεδρος των Απανταχού Καμιναράδων κ. Ηλίας Γαλιατσάτος, η γραμματέας του συλλόγου Σαμικών & πρ.μέλος Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Φλωράτου Σταυρούλα, ο αν. γραμματέας της Φαιάκων Ένωσης κ. Ιωάννης Αργυροκαστρίτης,  η κα Μοσχοπούλου εκπρόσωπος του συλλόγου Χαβριάτων, ο κ. Άνθης, διευθυντής του γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τον οποίο ευχαριστούμε θερμά όπως επίσης την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου Πειραιά & τους διευθυντές του Ημερήσιου & Εσπερινού Λυκείου για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας. Ευχαριστούμε  για τη βοήθειά της &  την ειδική γραμματέα της Αδελφότητας κ. Μάχη Αντύπα καθώς και τους κ.κ. Αργυροκαστρίτη Ιωάννη και Γαλιατσάτο Ηλία για τις φωτογραφίες & τα βίντεος του αφιερώματος.
 
Η πρόεδρος της Αδελφότητας, κ. Μαριολένη Νεοφύτου, χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας ότι η  συνάντησή μας με σπουδαίες μορφές  των νησιών μας που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό του τόπου μας, μάς διδάσκουν & μας εμπνέουν. Προσέφερε επίσης συμβολικά δώρα στους συντελεστές του αφιερώματος μαζί με τον γ.γραμματέα της Αδελφότητας, κ. Νέστορα Παπαθεοδωράτο, & ευχήθηκε & εις άλλη όμορφη συνεργασία & μάλιστα σύντομα.
 
Ο κ. Γεράσιμος Γαλανός δώρισε για τη βιβλιοθήκη της Αδελφότητας  «Τα άπαντα Μικέλη Άβλιχου» του Αριστείδη Ρουχωτά (1976).
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ταξιδέψαμε με την υπέροχη φωνή & ερμηνεία του Σταύρου Νιφοράτου  καθώς και τις ονειρικά δοσμένες μελωδίες στο πιάνο από την Κωνσταντίνα Βρεττού σε γνωστά & άγνωστα άσματα Κεφαλλήνων συνθετών, από το δίτομο έργο «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα» των Γεράσιμου Γαλανού &  Λαμπρογιάννη Πεφάνη.
Ακούστηκαν " η Σπασμένη Γλάστρα, Δίχως αγάπες η ζωή, Περνάν τα χρόνια , η Βαρκούλα, Μόνο εσύ, Με ξέχασες σκληρή, 
ο Όρκος, Κι όμως, Περιμένω για σένα του Μικέλη Άβλιχου, Έλα να χορέψουμε, Θέλω, Αποχαιρετισμός του Λασκαράτου" 
& άλλα πολλά τραγούδια & ποιήματα  που μίλησαν βαθιά στην ψυχή μας & πλημμύρισαν την αίθουσα συναισθήματα ... 
 
"Κ' ενώ λογιάζω τη γλυκεία μου πλάνη, / κλαδάκια βλέπω γύρω του να βγάνη / καί, πριν προφθάσω να σκεφτώ λιγάκι, / το βλέπω θαλερό κυπαρισσάκι, / πού μοιάζει εσέ, κορίτσι ζηλεμένο, / οπόχεις τόσον κόσμο τρελλαμένο! " ...
 
Για το Δ.Σ. 
Ρεγγίνα  ΜπαλτσαβιάIMG_7584.jpg
IMG_7585.jpg
 
IMG_7596.jpg
 
IMG_7602.jpg
IMG_7603.jpg
 
 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency