Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/08/2020

Παρουσίαση Βιβλίου στο Άλσος Κουτάβου από τον κ. Γεράσιμο Λυκούδη

Μετά από εργασία έξι ετών και προσπάθειες άλλων δύο κυκλοφόρησε το πόνημα του Γεράσιμου Γ. Λυκούδη «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ».

Ο Όμηρος – Η εποχή των επών – Συγκριτική μελέτη των θεωριών για την Ομηρική Ιθάκη»

Το σύγγραμμα αποτελείται από 652 σελίδες, έχει πλούσια βιβλιογραφία, περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σχεδιαγράμματα, 676 υποσημειώσεις και παραπομπές και προλογίζεται από τον Διδάσκοντα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτριο Μεταλληνό.
Το σύγγραμμα αποτελείται από τα εξής μέρη:
ΜΕΡΟΣ Α΄: Ο ΟΜΗΡΟΣ
ΜΕΡΟΣ Β΄: ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΠΩΝ.
ΜΕΡΟΣ Δ΄: Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
ΜΕΡΟΣ Ε΄: ΑΛΕΞΙΑΔΑ, ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΓΥΙΣΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΘΑΚΗ
ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΣΕ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ. Η ΕΝΕΔΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΕΡΙΔΑ.
ΜΕΡΟΣ Ζ΄: ΣΑΜΟΣ Ή ΣΑΜΗ - TO ΔΟΥΛΙΧΙΟ - ΟΙ ΤΑΦΙΟΙ
ΜΕΡΟΣ Η΄: ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΜΕΡΟΣ Θ΄: ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΘΑΚΗ
ΜΕΡΟΣ Ι΄: ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Σημείωση εξωφύλλου
Η τοποθεσία της Ομηρικής Ιθάκης, της Ιθάκης δηλαδή που περιγράφει ο Όμηρος, είναι ένα θέμα που συζητείται εκατοντάδες χρόνια. Η αδυναμία αδιαμφισβήτητου εντοπισμού της, όπως επίσης και άλλων Ομηρικών τόπων, προκάλεσε μια σειρά αμφισβητήσεων που συμπεριέλαβαν, εκτός από τους τόπους και τους ήρωες των επών, την ύπαρξη και αυτού του Ομήρου. Μετά τον εντοπισμό της Τροίας, των Μυκηνών, της Πύλου, οικισμών και νεκροταφείων των Αχαιών, ερειπίων και ευρημάτων, όπως οι πινακίδες με Γραμμική Β΄ γραφή, ο Ομηρικός κόσμος κάθε άλλο από μυθικός μπορεί να θεωρηθεί.
Η εκκρεμότητα όμως του εντοπισμού της Ιθάκης, και η διαμάχη μελετητών αρχαιολόγων, και ερευνητών παραμένει. Ο εντοπισμός της Ιθάκης, της πατρίδας του Οδυσσέα, που αναφέρει και περιγράφει ο Όμηρος, είναι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μία “Οδύσσεια της Ιθάκης”. Την οριστική απάντηση ίσως κάποτε να τη δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Μέχρι τότε δικαιούμαστε να μελετάμε να ερευνούμε και να εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις.
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Γεράσιμος (Μάκης) Λυκούδης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1947. Το 1953 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1967 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε σε Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, και ακολούθησε το επάγγελμά του, σε ποντοπόρα πλοία μέχρι το 1978. Από το 1978 μέχρι το 2010 εργάστηκε στη Ν. Ιωνία και συνταξιοδοτήθηκε. Δραστηριοποιείται στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ερευνητής θεμάτων Παιδείας, Πολιτισμού, Ιστορίας και Λαογραφίας, συγγράφει και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει διατελέσει, συνεργάτης του Δημάρχου Ν. Ιωνίας για θέματα Πολιτισμού και Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), Δήμου Ν. Ιωνίας και είναι μέλος του Δ. Σ. του συνεχώς μέχρι σήμερα. Αγιογραφεί και Ζωγραφίζει. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 8 ομαδικές. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).
 
Συγγραφικό έργο:
• «Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Νέα Ιωνία» (συνεργασία με κ. Χάρη Σαπουντζάκη).
• «Ένας μύθος 31 ποιήματα και ένα διήγημα»
• «Από τη Σαφράμπολη της Μικράς Ασίας στη Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας»
(συνεργασία με κ. Πέτρο Τριανταφυλλίδη).
• «Η Νέα Ιωνία μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων & τις πράξεις των Διοικουσών Επιτροπών, 1934 -1947»
• «Αλεξιάδα, Ροβέρτος Γυισκάρδος & Ομηρική Ιθάκη»
• «Φόρκυνας». Λιμπρέτο για ομηρική όπερα βασισμένο στην Οδύσσεια.
 
 
 
 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency