Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/01/2006

Η Έρισος στην… Αθήνα

Το ότι οι περισσότεροι Ρισιάνοι βρίσκονται εκτός Ερίσου και μάλιστα στην Αθήνα, είναι γνωστό, όπως και οι αιτίες και οι λόγοι, δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε εδώ. Δραστήριοι και εξωστρεφείς κατά κανόνα, είναι πανταχού παρόντες.
Με τους συλλόγους που έχουν ιδρύσει, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πολλές μικρές Ρισιάνικες εστίες μέσα στο χάος της απέραντης Αθήνας. Μία από τις δραστηριότητές τους, η σπουδαιότερη κατά τη γνώμη μας, είναι και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, απαραίτητα σημείο συνάντησης, όπου μπορείς να δεις τους συγχωριανούς σου, να ανταλλάξεις ευχές, να πεις δυο κουβέντες, να νοιώσεις πως βρίσκεσαι στην Έρισο, καθώς όλο τον άλλο χρόνο οι ασχολίες του καθενός τείνουν να μας αποξενώσουν.
Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 7 μ.μ έκοψε την πίτα του ο σύνδεσμος Ρισιάνων ‘Αστερίς’. Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά μουδιασμένη, γιατί τα νέα για την υγεία του μέλους του Δ.Σ πολύ αγαπητής Γιούλης Καββαδία, δεν ήταν καθόλου καλά. Μάλιστα μας ‘έφυγε’ το βράδυ της ίδιας μέρας.
Όλοι και ιδίως η πρόεδρος κ. Κουλουμπαρίτση ήταν πολύ συγκινημένοι και άκεφοι. Πολλές εκπλήξεις που είχαν ετοιμαστεί για την εκδήλωση, δεν έγιναν. Οι αδελφοί Καραβιώτοι τραγούδησαν βέβαια, αλλά προτιμήθηκαν καντάδες μελαγχολικές και του καημού.
Παραβρέθηκαν, ο βουλευτής μας Π. Αλιβιζάτος, η Α/δήμαρχος Χ. Νικολετάτου, ο πρ. Α/δήμαρχος Π. Δενδρινός, οι Δημ. Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης Γ. Βανδώρος και Ντ. Βασιλάτου- Παναγιωτάτου και η Κατερίνα Κουταλά. Επίσης Πρόεδροι ή εκπρόσωποι όλων των Ρισιάνικων συλλόγων. Το φλουρί έπεσε στην συγγραφέα Ρίτα Βλησμά και αντιστοιχούσε στο εξαιρετικό λεύκωμα της κ. Κατεβάτη, ‘Εικόνες της προσεισμικής Κεφαλονιάς.
Την επομένη 15/1 είχαμε δύο πίτες. Το πρωί στην φιλόξενη αίθουσα της Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων συλλόγων , ο σύλλογος των απανταχού Νιοχωριτών ‘τα Γαγιάνα’. Σε μία λιτή εκδήλωση, ο Πρόεδρος Δ. Τσαγγαράτος, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του συλλόγου και για την εγκατάλειψη του χωριού τους από την Δημ. Αρχή.
Το απόγευμα στην Αδελφότητα στο Πειραιά, η Κεφαλληνιακή ένωση ‘το Δολίχιο’. Το ίδιο περίπου σκηνικό, με το παιδικό χορευτικό της Αδελφότητας και τους αδελφούς Καραβιώτη, αλλά με λιγότερο κόσμο. Ασχημη εντύπωση προκάλεσε το ότι ενώ αναγγέλθηκε η παρουσία Δημ. Συμβούλου της Πυλάρου και μέχρι οι εκπρόσωποι των …τμημάτων της Αδελφότητας, αποσιωπήθηκε η παρουσία των δύο Δημ. Συμβούλων της Ερίσου. Γιατί; Μήπως επειδή ανήκουν στην Αντιπολίτευση στο Δήμο; Με κάτι τέτοια δεν είναι παράξενο που ο σύλλογος αυτός φθίνει συνεχώς.
Ακολουθούν, στο Πειραιά πάλι, την Κυριακή 22/1 ο σύλλογος των απανταχού Μεσοβουνιωτών ‘Η συνάντηση’, και την Κυριακή 29/1, ο σύλλογος των απανταχού Ασσιωτών ‘ η Αμφίαλος Ασσος’. Όσοι εκτός από τα μέλη τους βέβαια, θέλουν να απολαύσουν Ρισιάνικη ατμόσφαιρα, έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες.
Είχε προηγηθεί ο Πολιτιστικός σύλλογος Κοθρέα, την Κυριακή 8/1 6 μ.μ. στην Αδελφότητα Πειραιά όπου πρωτοστάτησαν , η Πρόεδρος κ. Ιουλία Βελισσαράτου και η Γραμματεύς κ. Νίκη Βαλσαμή, η ατμόσφαιρα πολύ οικογενειακή και ζεστή. Σε αυτό συνετέλεσαν και τα όμορφα στιχάκια για τον Κοθριά της κ. Βελισσαράτου που τραγούδησαν οι Αφοί Καραβιώτη στη μελωδία του Παραμπό-τσιμπό, και οι νοστιμότατες σπιτικές δίπλες της κ. Βαλσαμή. Παραβρέθηκαν, η πρ. Νομάρχης Ζακύνθου και υποψήφια Δήμαρχος Ερίσου, Κατερίνα Κουταλά, ο Επί κεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Γεράσιμος Βανδώρος, η Πρόεδρος του συνδέσμου Ρισιάνων ‘Αστερίς’.

Πηγή: Τα "νέα της Ερίσου"

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency