Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/04/2005

Δείγματα επικίνδυνου ιού γρίπης στάλθηκαν από λάθος σε 18 χώρες

Περισσότερα από 3.700 εργαστήρια σε 18 χώρες -η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται- κλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψουν δείγματα του δυνητικά θανατηφόρου ιού γρίπης του 1957 που τους στάλθηκαν από λάθος.
Ο ιός προκάλεσε το θάνατο 1 εκατ. τη λεγόμενη επιδημία ασιατικής γρίπης το 1957Όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού (Η2Ν2) εξαφανίστηκε το 1968 και, συνεπώς, όσοι γεννήθηκαν μετά από τότε έχουν περιορισμένη ανοσία.

«Εάν ο ιός ξεφύγει, τότε μπορεί εύκολα να προκαλέσει επιδημία γρίπης», δήλωσε στο BBC ο Κλάους Στορ, στέλεχος του ΠΟΥ.

Τη λανθασμένη αποστολή δειγμάτων έκανε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το Κολέγιο των Αμερικανών Παθολόγων τον Οκτώβριο του 2004 και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο ΠΟΥ γνωστοποίησε ότι μεταξύ των κρατών που έλαβαν δείγματα του ιού είναι η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Συνολικά δείγμα έχουν σταλεί σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή και Νότιο Αμερική. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Μόλις στις 8 Απριλίου υπήρξε αντίδραση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από τα εργαστήρια (εκ των οποίων τα 61 είναι εκτός ΗΠΑ και Καναδά) να καταστρέψουν τα δείγματα.

Ο ιός έχει καταχωρισθεί στο δεύτερο επίπεδο βιολογικής ασφάλειας, δηλαδή δεν θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνος. Εντούτοις, η αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για αυτές τις ταξινομήσεις σκέφτεται την αλλαγή του χαρακτηρισμού μόλις έμαθε ότι διαδόθηκε τόσο πολύ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για την τήρηση της ασφάλειας «σχετικά με τους ιούς της γρίπης που δεν εμφανίζονται πλέον και στους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία».

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency