Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
07/05/2008

Συνέδριο επιστημόνων του διαστήματος για την κατανόηση του Ηλίου σε Κεφ/νιά & Ιθάκη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας διαστημικής κοινότητας αλλά και των διεθνών μέσων ενημερώσεως βρίσκονται από χθές η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, με αφορμή την πραγματοποίηση μιάς από τις μεγαλύτερες συναντήσεις εργασίας επιστημόνων με αντικείμενο τις εξελίξεις αιχμής στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος και ειδικότερα του Ηλίου.

Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες στον τομέα των διαστημικών αποστολών και της ηλιακής φυσικής απο την Αμερικανική και την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος καθώς και από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου συρρέουν στο Ληξούρι και θα παραμείνουν για το διάστημα 6-9 Μαίου 2008, στα πλαίσια της 2ης συναντήσεως του παγκόσμιου Ηλιοσφαιρικού Δικτύου που άρχισε χθές με τις εργασίες των ομάδων διαχείρησης των διαστημοπλοίων και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες στο Συνεδριακό Κέντρο του θεάτρου στο Ληξούρι. Με αφορμή το τέλος της πολυετούς εξερευνητικής αποστολής «Οδυσσεύς» που τόσες γνώσεις προσέφερε στην ανθρωπότητα, την Τετάρτη 7 Μαίου θά γίνει ειδική συνεδρία /υποδοχή στο Βαθύ της Ιθάκης αφού προηγηθεί επίσκεψη των εν εξελίξει ομηρικών ανασκαφών.

Η συνάντηση των επιστημόνων εστιάζεται στην προσπάθεια ευρέσεως της τριδιάστατης δομής της Ηλιόσφαιρας δηλαδή ενός από τα αενάως μεταβαλλόμενα δομικά στοιχεία του Ηλίου τον οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία της η ανθρωπότητα καταφέρνει να πλησιάσει τόσο κοντά για να τον κατανοήσει. Η σημασία του ηλίου για την επιστήμη είναι ζήτημα καίριο και κομβικό, αφού είναι ο πλησιέστερος σε μάς αστέρας του σύμπαντος και καθορίζει εμμέσως ή αμέσως όλα τα φαινόμενα απο τα οποία εξαρτάται η ζωή πάνω στη Γή.

Γι αυτό, οι διαστημικοί επιστήμονες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα που μας απέδωσαν διάφορες μεμονωμένες και εξειδικευμένες αποστολές διαστημοπλοίων και διαστημοσυσκευών γύρω από τον ήλιο κατά έναν νέο ολιστικό τρόπο ώστε από τη συνέργεια αυτή να προκύψει νέα επιστημονική πρόοδος η οποία ήταν αδύνατο να προέλθει από εκάστη εξ αυτών μεμονωμένα.
Στη συνάντηση συμμετέχουν οι επιστημονικές ομάδες των ιστορικών διαστημικών αποστολών «Οδυσσεύς», «STEREO» «ACE» «WIND» «VOYAGER» της ESA και της NASA.

Τα εξειδικευμένα αντικείμενα των συνεδριών της συναντήσεως είναι:

(i) η συμπεριφορά του συνολικού μαγνητικού πεδίου του ηλίου

(ii) η εύρεση της προελεύσεως του ηλιακού ανέμου (και ειδικώτερα του βραδέως ανέμου) στοιχείο με τεράστιες επιπτώσεις στη Γή.

(iii) ή έναρξη και χρονική εξέλιξη των μεταβατικών ηλιακών φαινομένων και η σχέση τους με τις γενικώτερες ιδιότητες του Ηλίου και της ηλιόσφαιρας

(iv) οι μηχανισμοί επιταχύνσεως των σωματιδίων στον Ηλιο (μέρος των οποίων φθάνει με μεγάλες ταχύτητες στη Γή).

(v) η ηλιόσφαιρα ως αστροφυσικό σύστημα.

Το επιστημονικό πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνει ομιλίες επισκοπήσεως και συνθέσεως της μέχρι σήμερα αποκομισθείσας γνώσεως αιχμής για κάθε ένα από τα προαναφερθέντα ζητήματα. Επίσης, περιλαμβάνει προσκεκλημένες ομιλίες, προφορικές παρουσιάσεις και αναρτήσεις τυπωμένων εργασιών. Τα αποτελέσματα της συναντήσεως θα δημοσιευτούν σέ ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά.

Στά πλαίσια του συνεδρίου και τού ερχομού τόσων σημαντικών παραγόντων που μπορούν να αποτελέσουν μεταξύ άλλων καλούς πρεσβευτές της αναπτυσόμενης καλλιέργειας γόνιμου επιστημονικού κλίματος στην Ελλάδα αλλά και του καλού ονόματος του νομού για υποδοχή συνεδριακού τουρισμού, θά λάβουν χώρα μικρές εκδηλώσεις πολιτισμού από το Δήμο Πάλλης, το επαρχείο και δήμο Βαθέως Ιθάκης οι οποίες είναι ανοικτές για το φιλότεχνο κοινό.

Στην Ιθάκη θα πραγματοποιηθεί διπλή συναυλία κλασσικής και έντεχνης μουσικής (Τετάρτη ώρα 20:00 στο πνευματικό κέντρο), ενώ στο Ληξούρι κοντσέρτο βιολιού και συναυλία της Ευγενίας Συριώτη με τραγούδια από όλο τον κόσμο (ώρα 20:30 στο Θέατρο).

Διοργανωτές της συναντήσεως είναι η Ακαδημία Αθηνών, η Ευρωπαική Υπηρεσία του Διαστήματος (ESA) στην οποία πρόσφατα έγινε μέλος και η Ελλάς, και η NASA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ανάδοχος χώρα έγινε δεκτή από τους διοργανωτές η υποψηφιότητα της χώρας μας χάριν στην έντονη δραστηριότητα και καλή εικόνα που αποκτά το Εθνικό Κέντρο Αστροφυσικής ΕΥΔΟΞΟΣ (Κεφαλληνιακό Ιδρυμα Ερευνών (ΚΙΕ)). Στην επιλογή της Κεφαλονιάς και Ιθάκης ως τόπο διοργανώσεως μεταξύ πολλών άλλων υποψηφίων τόπων σε Αμερική και Ευρώπη έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μεγάλη υποστήριξη από τον έλληνα Ακαδημαικό Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή και τον αμερικανό επιστήμονα και αστροναύτη Δρ. J. Phillips.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: Richard Marsden (ESA/ESTEC), Stamatios Krimigis (JHU/APL), Thomas Zurbuchen (U. Michigan), Lennard Fisk (Univ. Michigan), Bernd Heber (Univ. Kiel), Todd Hoeksema (Stanford U.), Janet Luhmann (UCB), Edward Smith (JPL), Edward Stone (Caltech), Adam Szabo (NASA/GSFC), Angelos Vourlidas (NRL), ενώ η ελληνική οργανωτική επιτροπή από τους: Νικόλαο Σολωμό (ΕΚΑ-ΕΥΔΟΞΟΣ / ΚΙΕ), Σταμάτιο Κριμιζή (Ακαδημία Αθηνών /JHU/APL), Ξενοφώντα Μουσά (Πανεπ. Aθηνών), Εμμ. Σαρρή (Πανεπ. Θράκης), Ι. Δημητρακόπουλο (Ν.Α Κεφαλληνίας / ΚΙΕ), Εμμ. Ζούλια (Ακαδημία Αθηνών), Σπυρίδωνα Παπαευθυμίου (ΝΑ Κεφαλληνίας /ΚΙΕ).

Με την ευκαιρία του συνεδρίου το ΕΥΔΟΞΟΣ σκέφτηκε να προσφέρει τη δυνατότητα στά ενδιαφερόμενα παιδιά του νομού να γνωρίσουν από κοντά τους ξεχωριστούς αυτούς ανθρώπους που εργάζονται μιά ορθή ανάλυση του κόσμου μας και να ωφεληθούν από αυτούς, παίρνοντας πρότυπα τελείως διαφορετικά από όσα συνήθως προβάλλονται. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητείται η βοήθεια των τοπικών διευθύνσεων εκπαιδεύσεως της Νομαρχίας, των ΤΕΙ και των καθηγητών των σχολείων ώστε να παρευρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και φοιτητές σέ ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαίου καί ώρα 9μμ στο Θέατρο Ληξουρίου μέ το ενδιαφέρον θέμα:

Μελετώντας τον αρχαιότερο υπολογιστή και αστρονομικό όργανο, το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Η ομιλία θα δοθεί από τον Ξενοφώντα Διον. Μουσά, Διευθυντή Εργ. Αστροφυσικής, Αναπλ. Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος Πανεπιστημίου Αθηνών.


Από τον Ν. Σολωμό (αστεροσκοπείο ΕΥΔΟΞΟΣ, Αίνος)

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency