Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
15/06/2021

Τα πακέτα takeaway φαγητού είναι από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς!

Σκουπίδια από φαγητό «παντού»: Σε ποταμούς, ωκεανούς, ακτογραμμές και τον πάτο της θάλασσας

Μία δυσάρεστη διαπίστωση έκαναν οι ερευνητές μίας μεγάλης μελέτης για την μόλυνση στους Ωκεανούς, που προειδοποιούν ότι τα πλαστικά σκουπίδια από πακέτα φαγητού και ποτών, είναι το πιο διαδεδομένο σκουπίδι στις θάλασσες του πλανήτη. 

Πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητού και περιτυλίγματα τροφών, είναι τα τέσσερα πιο διαδεδομένα σκουπίδια που μολύνουν τους ωκεανούς, και αντιστοιχούν περίπου στα μισά ανθρωπογενή σκουπίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν διεθνείς καταλόγους με περισσότερα από 12 εκατομμύρια τεμάχια σκουπιδιών που βρέθηκαν σε ποταμούς, ωκεανούς, ακτογραμμές και τον βυθό της θάλασσας. Οχτώ στα δέκα ήταν φτιαγμένα από πλαστικά. Το 44% ήταν σκουπίδια που σχετίζονταν με take - out φαγητά και ποτά. 

Το 75% των σκουπιδιών στις θάλασσες ανήκουν σε μόλις δέκα διαφορετικά κατηγορίες προϊόντων. Σε αυτά περιέχονται και είδη αλιευτικού εξοπλισμού, συνθετικά σχοινιά, βιομηχανικές συσκευασίες, πλαστικά καπάκια, κουτάκια ποτών - αναψυκτικών και γυάλινα μπουκάλια. 

«Ήταν σοκαριστικό να ανακαλύψουμε πως σακούλες, μπουκάλια, κουτιά φαγητού και μαχαιροπίρουνα, μαζί με wrappers αντιστοιχούν σχεδόν στα μισά ανθρώπινα αντικείμενα σε παγκόσμια κλίμακα», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρμεν Μοράλες, του πανεπιστημίου του Cadiz στην Ισπανία. 

Στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, οι επιστήμονες προτείνουν τρία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος: αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών με βιοδιασπώμενες συσκευασίες, απαγόρευση των πλαστικών που μπορούν να αποφευχθούν όπως οι πλαστικές σακούλες και κίνητρα προς τους καταναλωτές για την επιστροφή των συσκευασιών. 

Πηγή: https://www.lifo.gr

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency