Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
01/04/2021

Και μετά τη σκορδαλιά, τι; -Τροφές που εξουδετερώνουν την έντονη οσμή σκόρδου στην αναπνοή

Γιατί μυρίζει τόσο άσχημα η ανάσα με το σκόρδο;

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του BBC, ήδη από το 1936 ομάδα επιστημόνων του Αμερικανικού Ιατρικού Οργανισμού παρατήρησε την έντονη οσμή στο στόμα των ασθενών που τους χορηγούνταν σούπα σκόρδου.

Άλλος γιατρός επισήμανε πως μητέρα η οποία είχε καταναλώσει σκόρδο πριν από τον τοκετό, παρατήρησε πως η έντονη αυτή μυρωδιά ήταν αισθητή και στην αναπνοή του νεογέννητου.

Ο λόγος που το σκόρδο αφήνει αυτή την έντονη οσμή είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο, που απελευθερώνεται στο αίμα μετά την πέψη. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, τα μικροσωματίδια θείου μεταφέρονται στους πνεύμονες και έτσι προκύπτει η μυρωδιά στην αναπνοή.

Πώς θα καταναλώσετε την οσμή σκόρδου στην αναπνοή;
Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η Σέριλ Μπέριντζερ, ζήτησε από τους φοιτητές της να ετοιμάσουν μια εργασία για τροφές που μπορούν να εξουδετερώσουν την οσμή του σκόρδου από την αναπνοή.

Σύμφωνα με την έρευνα, φάνηκε πως οι τροφές που εξουδετερώνουν την οσμή είναι το μαρούλι, το ραδίκι, το σέλερι, η πατάτα, ο μαϊντανός, η μέντα, ο βασιλικός, ο δυόσμος και τα μανιτάρια. Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρος ο λόγος που οι τροφές αυτές εξουδετερώνουν την οσμή του σκόρδου. Οι φοιτητές ανακάλυψαν επίσης από τύχη πως το μήλο, αν καταναλωθεί λίγο μετά το σκόρδο, εξουδετερώνει τις οσμές.

Καταναλώνετε τις τροφές ωμές
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι παραπάνω τροφές περιέχουν ουσίες, τις φαινόλες, που εξουδετερώνουν τα μικροσωματίδια θείου που περιλαμβάνονται στο σκόρδο. Αν και η έρευνα δεν εντόπισε την ακριβή σχέση της εξουδετέρωσης της οσμής με τις τροφές που προαναφέραμε, φαίνεται πως το πείραμα λειτουργεί.

Οι επιστήμονες επίσης τονίζουν πως όλα τα παραπάνω τρόφιμα είναι καλό να καταναλώνονται ωμά και όχι μαγειρεμένα (όπου αυτό είναι δυνατό).

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency