Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/09/2020

Κηπουρική Του Φθινοπώρου. Μυστικά Και Συμβουλές

Τώρα που επιστρέψατε από τις διακοπές, είναι ιδανική ευκαιρία να ασχοληθείτε με πράγματα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ηρεμία των διακοπών, όπως είναι ο κήπος σας. Ανανεώστε τα ταλαιπωρημένα από τη ζέστη φυτά σας, φυτέψτε τους νέους βολβούς και πάρτε τα μέτρα προστασίας για τα κρύα του χειμώνα!

 

Βρήκατε τα φυτά σας μισοξεραμένα, σκονισμένα και πολύ ταλαιπωρημένα; Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι οι ιδανικοί μήνες για να κάνετε τα φυτά σας να ξανανιώσουν! Οι πρώτες και βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι:

■ Καταβρέξτε τα φύλλα όλων των φυτών με ένα ψεκαστήρι ή σκουπίστε τα με ένα μαλακό, υγρό σφουγγάρι 

■ Ποτίστε τα πολύ καλά 

■ Αφαιρέστε τα ξεραμένα φύλλα και τα ζιζάνια 

■ Αν κάποια φαίνεται να έχουν αρρωστήσει, καταπολεμήστε την ασθένεια με φυσικό τρόπο 

■ Αν κάποιες γλάστρες έχουν χάσει λίγο από το χώμα τους, συμπληρώστε όσο χρειάζεται 

■ Ρίξτε λίπασμα στο χώμα

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή και για να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε μεγαλύτερες γλάστρες! Επιλέξτε το χώμα που είναι κατάλληλο για το κάθε φυτό και βοηθήστε τα φυτά να αναπτυχθούν!

Αν γυρίζοντας σπίτι δούμε ότι το χώμα μέσα στις γλάστρες μας έχει στεγνώσει εντελώς, τότε δυστυχώς ένα απλό πότισμα δεν αρκεί! Ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να επανέλθει είναι να βουτήξουμε ολόκληρη τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό μέχρι να βραχεί καλά το χώμα.

ΦΥΤΕΨΤΕ

Το φθινόπωρο μπορεί να έχει ακόμα ζέστη, οι βροχές του όμως το κάνουν ιδανική εποχή για τα φυτά. Τώρα μπορείτε να φυτέψετε βολβούς, σπόρους ή λαχανικά χωρίς να αγχώνεστε αν θα καούν από τον ήλιο και θα δείτε τον κήπο σας να θυμίζει άνοιξη από το χειμώνα! Στην καλύτερη εποχή τους για πολλαπλασιασμό βρίσκονται τα γεράνια. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε προφυλαγμένο μέρος από την κακοκαιρία, κόψτε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και τοποθετήστε τα στη γλάστρα που έχετε ετοιμάσει. Επειδή τα μοσχεύματα δεν έχουν ρίζες, δεν απορροφούν καλά το νερό άρα αν η γλάστρα δε στραγγίζει καλά, κινδυνεύουν να σαπίσουν. Σε μερικές βδομάδες το ριζικό σύστημα θα έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορέσετε να χωρίσετε το κάθε μόσχευμα σε διαφορετική γλάστρα. Για να φυτέψετε τους νέους βολβούς θα πρέπει πρώτα να βγάλετε τους παλιούς από το χώμα. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τους βγάζετε, για να μην τραυματιστούν και να μπορέσετε να τους ξαναφυτέψετε του χρόνου. Για να γίνει αυτό μπορείτε όταν τους φυτεύετε, να τους τοποθετείτε σε διάτρητα πλαστικά καλαθάκια ή διάτρητες πλαστικές ή νάιλον σακούλες που βγαίνουν εύκολα από το χώμα.  Για να εγκατασταθούν καλά οι βολβοί στη θέση τους και να έχουν πλούσια άνθηση είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε καλά το έδαφος ακόμα και ένα μήνα πριν τη φύτευση. Για να γίνει σωστή προετοιμασία αυτό που χρειάζεται είναι βαθύ και προσεκτικό σκάλισμα. Όταν γίνεται η φύτευση προσέχουμε ώστε η βάση τους να εφάπτεται καλά με το χώμα. Στη συνέχεια ποτίστε καλά για να έρθουν οι βολβοί σε επαφή με το χώμα. Γενικά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος ίσο με το τριπλάσιο της διαμέτρου τους.

Τώρα μπορείτε να φυτέψετε τους βολβούς που θα ομορφύνουν τον κήπο σας την άνοιξη ή το χειμώνα, ανάλογα με την εποχή τους: υάκινθοι, φρέζιες, τουλίπες, νάρκισσοι,  ίριδες, ανεμώνες, κρίνοι της Παναγίας, νεραγκούλες.

Φτιάξτε λαχανόκηπο!

Τα λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε αυτή την εποχή στη ζαρτινιέρα σας ή στην αυλή σας είναι: ραδίκι- ρόκα -σπανάκι - σκόρδο - μαρούλι - μαϊντανός - ραπανάκι - κρεμμύδι

Κάντε τη σπορά των λαχανικών σταδιακά, ανά 5-6 μέρες, ώστε να είναι και η συγκομιδή σταδιακή. Θυμηθείτε πριν τη σπορά να σκαλίσετε πολύ καλά το έδαφος και να προσθέσετε κάποια οργανική ουσία που θα βοηθήσει την ανάπτυξη.

Νέα φυτά από μοσχεύματα

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να κόψετε τα μοσχεύματα από τα αρωματικά φυτά που έχετε στο μπαλκόνι σας, δεντρολίβανο, λεβάντα, θυμάρι, μαντζουράνα και να τα μεταφυτέψετε. Διαλέξτε τους καλά αναπτυγμένους βλαστούς και κόψτε τους σε μέγεθος 10-15 εκ. Αφαιρέστε όλα τα φύλλα από τη βάση αφήνοντας μόνο αυτά στην κορυφή και φυτεύετε και πάλι.

Από την έντυπη έκδοση του Ευεξία

Πηγή: http://ygeiaevexia.gr/useful/697-kipouriki-tou-fthinoporou-mystika-kai-symvoules

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency