Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
31/08/2020

Ιθάκη 1974 - Το Βαθύ και οι κάτοικοί του [ΒΙΝΤΕΟ]

Πλάνα από την φουσκωμένη θάλασσα που σκάει πάνω στον κυματοθραύστη σ' ένα από τα πιο προστατευόμενα φυσικά λιμάνια, στο Βαθύ της Ιθάκης.

Παρακολουθούμε τις βάρκες καθώς λικνίζονται στον ρυθμό των μποφόρ και τους ορεινούς όγκους που αγκαλιάζουν την παραλία της Λούτσας. Φυσικά στην Ιθάκη θα συναντήσουμε τις οδούς Οδυσσέως και Πηνελόπης και τον πιστό Εύμαιο (χοιροβοσκός του Οδυσσέα) να φιγουράρει σε κρεοπωλείο. Ο φακός στέκεται στον κρεοπώλη με τις στριφτές μουστάκες και το αγέρωχο βλέμμα και προχωρώντας λίγο παρακάτω αποτυπώνει την θεατρικότητα στις εκφράσεις ενός ντόπιου.

Στο «Σπήλαιο των Νυμφών» το ρίξανε στο τάβλι, ενώ πίσω τους τα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο θαρρείς και είναι πίνακας. Νεαροί άντρες στην πλατεία, το φορτωμένο από πραμάτεια περίπτερο με τα μανταλάκια που περιμένουν τις εφημερίδες, τα άδεια τραπέζια του καφενέ, το αστικό μικρό λεωφορείο, δύο κοριτσάκια με τις ποδιές τους και τα λευκά σοσόνια που ετοιμάζονται να μπουν στο ταξί, θαμώνες που πίνουν τον πρωινό καφέ τους, η μικρή βαρκούλα με τους ψαράδες που μπαίνει στο λιμάνι.

Στιγμές καθημερινότητας των ντόπιων του 1974 που αποτύπωσε με τον φακό του ο κινηματογραφιστής.

--- Περιγραφή δημιουργού: Κάτω δίπλα στο λιμανιού έχει πάλι θυελλώδεις ανέμους και το νερό ακόμη και μέσα σε αυτόν τον προστατευμένο κόλπο είναι φουρτουνιασμένο και τα μικρά καραβάκια ανεβοκατεβαίνουν σαν φελλοί. Οδός Οδυσσέα… Οδός Πηνελόπης… Εύμαιος ο Χασάπης. Υπάρχουν πολλές υπενθυμίσεις εδώ για τις αρχαίες παραδόσεις του νησιού. Είναι δελεαστικό να βλέπουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων κάποιες από τις ιδιότητες του χαρακτήρα του Οδυσσέα και των συμπατριωτών του. -Bonar, Andrew Graham * Εγγραφείτε στο κανάλι μας για περισσότερα βίντεο: https://www.youtube.com/channel/UCRJv...--

Πηγή YOUTUBE - Aylon Film Archives

Πολυμέσα

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency