Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
27/07/2020

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού Φωτορύπανση και Αστροπαρατήρηση»

Το Σάββατο 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε,  για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, εκδήλωση με θέμα «Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού Φωτορύπανση και Αστροπαρατήρηση» υπό την αιγίδα  του «Συλλόγου Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού Αίνου» .

 

Γράφει η Μαρίνα Μηνά

Η εκδήλωση ξεκίνησε στο Άλσος Κουτάβου  με έναρξη ομιλίας από τον Δρ. Γεώργιο Δρακάτο πρόεδρο του ΔΣ. Του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Ο κύριος Δρακάτος μίλησε για το Αστεροσκοπείο της Κεφαλονιάς και μας ανέλυσε τα ωφέλει που θα είχε το νησί μας αν βρισκόταν σε λειτουργία. Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Αίνο  μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης  για αστροτουρισμό.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κυρίου Σταύρου Τραυλού  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.  Κεφαλονιάς και Ιθάκης με θέμα  «Αστεροσκοπείο Εύδοξος . Ένα διαμάντι κρυμμένο στην σκόνη» .  Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση που μπορεί να πραγματοποιηθεί  στο Αστεροσκοπείο Κεφαλονιάς, καθώς υπάρχουν οι προδιαγραφές για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.  

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δυο ομιλίες για την φωτορύπανση και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον.  Αναλυτικότερα  κ. Καθηγητής  Ανδρέα Παπαλάμπρου Πρόεδρο Ελληνικού παραρτήματος ‘’Internation Dark-Sky Association’’ ανέπτυξε το θέμα : «Νυχτερινός ουρανός και Φωτορύπανση»  ενώ ο κύριος Αντώνης Μάζαρης  αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. τοποθετήθηκε με σχετικά με την «Φωτορύπανση και τη ζωή του Πλανήτη» .   

Μας περιέγραψαν τρόπους που είναι καθήκον μας να τους τηρήσουμε για να μειωθεί η φωτορύπανση ώστε να μην είναι τόσο μεγάλο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της. Ανέφερε πόσο πολύτιμο είναι να χρησιμοποιούμε θερμές led λάμπες , ο φωτισμός να κοιτάει προς την Γη και να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση του φωτός. Επίσης,  ο κύριος Μάζαρης μας εξήγησε τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί και στην πανίδα η φωτορύπανση.

Ο επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος – Νεκτάριος Γουργουλιάτος,  Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών,  ανέπτυξε  το θέμα «Κοσμολογική οδύσσεια: ένα ταξίδι στις ιδέες της σύγχρονης κοσμολογίας»  και η κυρία Νάντια Μπάλη,  Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ,  το θέμα «Παρατηρώντας τα άστρα». Στις συγκεκριμένες παρουσιάσεις μας μίλησαν  για το ηλιακό μας σύστημα, τους γαλαξίες που υπάρχουν έξω από τον δικό μας  και τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να παρατηρήσει τον αστρικό ουρανό.   

Στο κλείσιμο  των παρουσιάσεων  ο κύριος  Αντώνης Φαρμακόπουλος,  Αστροφωτογράφος του  ουρανού,  μας κατατόπισε σχετικά με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι αστροφωτογράφοι ώστε να παρατηρήσουν και να αποτυπώσουν τον  ουρανό. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τα μέρη του κόσμου που έχει επισκεφτεί.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες μεταβήκαμε στον Γεώτοπο του Αίνου. Εντυπωσιασθήκαμε,  καθώς είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον Αστρικό Ουρανό. Οι επίτιμοι καλεσμένοι μας καθοδήγησαν ώστε να ξεχωρίσουμε και να ονοματίσουμε τα άστρα. Μέσα από τέσσερα τηλεσκόπια που  είχαν στηθεί από τους ειδικούς είδαμε το φεγγάρι, τον πλανήτη Δία, τον πλανήτη Κρόνο και την Ανδρομέδα.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.  Ευελπιστούμε να ανοίξει το Αστεροσκοπείο του Αίνου για να μπορούμε να ζήσουμε ξανά κάτι αντίστοιχο αλλά και για να έχει και άλλος κόσμος την ευκαιρία να δει και να μάθει σπουδαία πράγματα για την αστρονομία.  Θερμά συγχαρητήρια στους επιστήμονες, στον Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού Αίνου και σε όλους τους συμμετέχοντες!

 

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency