Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/03/2020

Υπάρχει λόγος που οι θαλάσσιες χελώνες τρώνε το πλαστικό των ωκεανών

Η ατυχής όρεξη των θαλάσσιων χελωνών για πλαστικά σκουπίδια πονοκεφάλιαζε τους επιστήμονες, πλέον έχουμε όμως απάντηση.

Ως τώρα η επιστήμη υπέθετε πως οι χελώνες μπερδεύονται οπτικά με το πλαστικό, περνώντας το για φαγητό. Μια πλαστική σακούλα που επιπλέει στο νερό μοιάζει άλλωστε πολύ με μέδουσα στα πεινασμένα μάτια.

Μια νέα μελέτη έδειξε όμως πως είναι πιθανότατα άλλος ο λόγος. Και είναι η μυρωδιά του πλαστικού που κάνει τις χελώνες να το προτιμούν, μπερδεύοντάς το με τροφή.

Το πείραμα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε πως τα βακτήρια και τα φύκια που συσσωρεύονται στα πλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς δίνουν στα σκουπίδια τη χαρακτηριστική οσμή λαχταριστού φαγητού.
 

«Βρήκαμε πως οι θαλάσσιες χελώνες ανταποκρίνονται στις οσμές των πλαστικών με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονται και σε μυρωδιές φαγητού, υποδεικνύοντας πως οι χελώνες προσελκύονται από τα πλαστικά σκουπίδια όχι μόνο από τον τρόπο που φαίνονται, αλλά και από το πώς μυρίζουν», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Joseph Pfaller.

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Current Biology», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 15 νεαρές θαλάσσιες χελώνες σε αιχμαλωσία για να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους σε 4 διαφορετικές οσμές που ψέκασαν μέσα στη δεξαμενή.

Και βρήκαν πως οι χελώνες αντιδρούν στο πλαστικό με συσσώρευση βακτηριδίων και φυκιών με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται την τροφή (ψάρια και γαρίδες στο πείραμα).

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/6095399/yparchei-logos-poy-oi-thalassies-chelones-trone-to-plastiko-ton-okeanon

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency