Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
13/02/2020

Επιτυχημένη ομιλία στην εθνική εταιρία των Ελλήνων λογοτεχνών από τον Κώστα Ευαγγελάτο και την Δρ. Σοφία Μωραίτη

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση γνωστών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, επιστημόνων και φιλότεχνων δόθηκε η ομιλία με θέμα: "Αύγουστος Ροντέν και Καμίλ Κλωντέλ - Αισθητικές συζεύξεις και διαζεύξεις" στο ιστορικό εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα.
 
 
 
Ομιλητές ο εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος, μέλος της Ε.Ε.τ.Ε.Λ. και η Δρ. Φιλοσοφίας Σοφία Μωραίτη, Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.τ.Ε.Λ.
 
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα και με εποπτικά μέσα στην καλλιτεχνική και ερωτική σχέση του μεγάλου γλύπτη Αυγούστου Ροντέν (1840-1917) με την νεαρή μαθήτρια του στη γλυπτική, μοντέλο, συνεργάτιδα και μούσα του Καμίλ Κλωντέλ (1864-1943), αδελφή του μεγάλου ποιητή και δραματουργού Πωλ Κλωντέλ, στο χρονικό διάστημα 1884-1893 και λίγο μετά. 
 
Την εποχή αυτή ο ιδιοφυής δημιουργός Αύγουστος Ροντέν που τόλμησε να εκφράσει στα μνηνειακά γλυπτά του το ανθρώπινο εσωτερικό πάθος φιλοτέχνησε ορισμένα από τα πλέον διάσημα έργα του ( Οι Πολίτες του Καλαί, Το φιλί, Δαναίδες, Ερωτικά γυμνά κ.α) με την συνεργασία της πολυτάλαντης Κλωντέλ, μέχρι τον επίπονο οριστικό χωρισμό τους και την άδοξη κατάληξη της σπουδαίας γλύπτριας στο ψυχιατρείο. 
 
Οι συζεύξεις και οι διαζεύξεις του ζεύγους αναλύθηκαν πολλαπλά σε σχέση με την εποχή, τα βιογραφικά στοιχεία, τις μαρτυρίες, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις αισθητικές διαστάσεις των περίφημων έργων τους. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, σχετική και θετική με τις προσεγγίσεις των ομιλητών.
 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency