Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
05/07/2019

Πετανοί: Μια μυθική παραλία της Κεφαλονιάς

Οι Πετανοί, στο δυτικό μέρος της Παλικής στην Κεφαλονιάς, είναι ένας από τους προορισμούς που δεν πρέπει να χάσετε. Πρόκειται για ένα στολίδι της κεφαλονίτικης φύσης που περιβάλλεται από μύθους και ιστορίες, και που θα μαγέψει με τη γοητεία του και το μυστήριο που το συνοδεύει τον κάθε επισκέπτη. 

Ο φιδωτός δρόμος προς τη μαγεία

Η παραλία των Πετανών είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς και αυτό είναι κάτι που ο επισκέπτης θα διαπιστώσει πριν καν φτάσει σε αυτή. Ο φιδωτός κατηφορικός δρόμος για την Ανωγή, δυτικά του Ληξουρίου, αποκαλύπτει τον ειδυλλιακό όρμο και ειδικά το απόγευμα που ντύνεται με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, μεταμορφώνεται σε μία υπέροχη χρωματική πανδαισία του μπλε, του πράσινου και του πορτοκαλί. Μην φοβηθείτε τη διαδρομή που στο χάρτη αποτυπώνεται δύσκολη και γεμάτη στροφές. Θα αποζημιωθείτε στο μέγιστο για τη μικρή ταλαιπωρία με το θέαμα που θα αντικρίσετε και φυσικά θα φωτογραφίσετε.

Η παραλία

 Η παραλία των Πετανών έχει μήκος περίπου 850 μέτρα, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι οργανωμένη (υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζ) μπορείτε να φάτε ή να πιείτε το ουζάκι σας στα ταβερνάκια ή τον καφέ σας στο καφέ μπαρ, αλλά όλα αυτά είναι μάλλον το λιγότερο που μπορείτε να αποκομίσετε από αυτήν.

Αυτό που πραγματικά θα σας μαγέψει είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Η θάλασσα, αγκαλιασμένη από το καταπράσινο τοπίο και το κατάλευκα βότσαλα της παραλίας, που ανάμεσά τους ξεπροβάλουν ρείκια, λουλούδια και αθανασιές, προσθέτει τη δική της χρωματική της πινελιά με όλους τους τόνους του γαλάζιου, από το ανοιχτό γαλάζιο του οινοπνεύματος μέχρι το μπλε του κοβαλτίου και από το γαλαζοπράσινο μέχρι το πράσινο του σμαραγδιού. Αιτία, οι πολλές πηγές που χύνονται στα γαλαζοπράσινα νερά και ανακατεύουν τα χρώματα λες και τα αγγίζει το αόρατο χέρι του πιο  ευρηματικού και ανήσυχου ζωγράφου. Τα νερά των πηγών που κατηφορίζουν στους Πετανούς αποτελούν και το πιο χαρακτηριστικό της στοιχείο αφού θα δείτε το αποτύπωμά τους, στα χρώματα, στη θερμοκρασία του νερού που αλλάζει ανάλογα με το σημείο, ακόμη και στην παραλία αφού αν σκάψετε θα βρείτε πιθανώς γλυκό ή υφάλμυρο νερό.

Μαζί μ’ αυτά, δύο μεγάλοι βράχοι μέσα στη θάλασσα προσθέτουν τη δική τους πινελιά. Το «Τραπεζάκι» κρυμμένο μέσα στη θάλασσα, πίσω απ’ το ακρωτήρι της Κυρά-Άννας, και ο «Μαλτέζος» που ορθώνεται περήφανος στο κέντρο του όρμου. Τέλος ανάμεσα στην παραλία των Πετανών και αυτή της Αγίας Ελένης αξίζει να επισκεφθείτε τη σπηλιά του «Μαγγάνα» που είναι καταφύγιο άγριων περιστεριών.

Η μυθολογία των Πετανών

Οι Πετανοί συνοδεύονται από τη δική τους πλούσια μυθολογία, με ιστορίες για νεράιδες που έπλεναν τα ρούχα τους στις πηγές που την περιβάλλουν, την καμπάνα του μοναστηριού των Ιερείων ή Γεριών ή Γυριών που σύμφωνα με την παράδοση έπεσε στη θάλασσα όταν το μοναστήρι καταστράφηκε αλλά και τα ερείπια κάστρου της μυκηναϊκής εποχής. Παράλληλα, τα Γεριά αποτελούν έναν πρωτότυπο μετεωρολογικό δείκτη αφού όπως λένε οι ντόπιοι ψαράδες: «Όταν αστράψουν τα Γυριά, δεν υπάρχει καμιά παρηγοριά».

Το όνομα «Πετανοί»

Η ετυμολογία του ονόματος Πετανοί, κατά πάσα πιθανότητα φτάνει μέχρι τον Όμηρο και σημαίνει «διαρκής κίνηση του νερού». Διαβάζουμε σε άρθρο του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού από το kefalonitis.com τα εξής: Το τοπωνύμιο φαίνεται να είναι Ομηρικό και κάποιοι στίχοι από την Οδύσσεια μας δίνουν πληροφορίες για αυτό: 
«αιγίβοτος δ’ αγαθή και βούβοτος έστι μεν ύλη  παντοίη, εν δ’ αρδμοί επηετανοί παρέασι.»  Οδ. ν 246-247 
Καλός τόπος για γίδια και βόδια υπάρχουν σ’ αυτήν 
κάθε λογής δένδρα και συνέχεια ποτιστικά αυλάκια. 
Αρδμός= Ποτίστρα 
Επηετανοί= ο διαρκών έτος, ο άφθονος, επαρκής 
Η ονομασία εΠηΕΤΑΝΟΙ έγινε Πετανοί. Δηλαδή, σημαίνει τον τόπο που έχει πολλά νερά, καθ’ όλο το έτος.

Επίλογος

Όταν επισκεφθείτε την Κεφαλονιά μη χάσετε με τίποτα μία επίσκεψη στη μαγευτική αυτή παραλία. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να κατηφορίζετε προς τον όρμο, μέχρι τη στιγμή που θα απολαμβάνετε τον ήλιο να πυρπολεί με τη νωχελική του κατάδυση τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου θα ευλογείτε τη στιγμή που βρεθήκατε σ’ αυτό το μαγευτικό κομμάτι της Παλικής και της Κεφαλονιάς.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα 
με πληροφορίες από kefalonitis.com
 
Πήγη: www.kefalonitikanea.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency