Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/06/2019

Φθορές και κλοπές στα Airbnb; Ελληνίδες φοιτήτριες βρήκαν τη λύση

Η Άννα, η Γεωργία, η Ηλιάννα και η Θέμις έφτιαξαν μια εφαρμογή που ειδοποιεί για κλοπές και φθορές αντικειμένων.

 

Τέσσερις φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτιαξαν εφαρμογή που ειδοποιεί άμεσα ιδιοκτήτες airbnb σε περίπτωση φθοράς ή κλοπής των αντικειμένων τους.
 

Μπορεί στην Ελλάδα η επιχείρηση Airbnb να ενοικιάζει 175.000 καταλύματα και το Couchsurfing να προσφέρει 31.500 χώρους, ωστόσο δεν είναι λίγες οι καταγγελίες των ιδιοκτητών για φθορές και κλοπές στα διαμερίσματα που μισθώνουν, τόσο προσωπικών αντικειμένων όσο και των οικιακών συσκευών. Σε περιοχές όπου υπάρχουν ολόκληρες πολυκατοικίες Airbnb όπως, μεταξύ άλλων, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι, το Μετς και οι Αμπελόκηποι γίνονται αναφορές ακόμη και για φθορές σε εισόδους, ανελκυστήρες και τοίχους διαμερισμάτων. Τη λύση για το πρόβλημα προτείνει μια «κοριτσοπαρέα» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Άννα, η Γεωργία, η Ηλιάννα και η Θέμις, μετά από προσωπική τους εμπειρία κλοπής, έφτιαξαν το HawkEye. Πρόκειται για μια Internet of Things (IoT) λύση που δημιουργεί έξυπνα δωμάτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα υπάρχοντα τους στον χώρο.

«Οι χώροι βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και εν γένει των καταλυμάτων που προσφέρονται αυξάνονται δραματικά κι όσα περισσότερα καταλύματα προσφέρονται τόσο μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για τη διασφάλιση αυτών, άρα και η ζήτηση του προϊόντος αυξάνεται. Το HawkEye διαφέρει στον τρόπο με τον οποίο ασφαλίζει τον κάθε χώρο, σένσορες απόστασης, μαγνητικού πεδίου και αποφυγής τοποθετούνται σε όποιο σημείο και αντικείμενο επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και έχει άμεση ενημέρωση μέσω mobile εφαρμογής για την κατάστασή τους καθώς ενημερώνεται άμεσα μέσω της εφαρμογής μας που έχει εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο» εξηγούν τα κορίτσια στην ATHENS VOICE.  Όμως πώς ακριβώς λειτουργεί;

Με το HawkEye, τα σημαντικά για τον ιδιοκτήτη αντικείμενα αναγνωρίζονται και προστατεύονται μέσω της συνεχούς παρακολούθησής τους από συγκεκριμένο Scanner, που δίδεται από το ΚΙΤ στον χώρο και που τοποθετείται στην κεντρική είσοδο του χώρου. Η λύση επιτρέπει την άμεση ειδοποίηση του ιδιοκτήτη, μέσω εφαρμογής, πως το εκάστοτε αντικείμενο της μαρκαρισμένης λίστας υπαρχόντων του σπιτιού μεταφέρεται έξω από αυτό. Πέραν αυτού, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται αυτομάτως μέσω εφαρμογής για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί στο χώρο που διαθέτει, έτσι ώστε –ανάλογα με το πρόβλημα που θα προκύψει– να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υπάρχοντών του ή να δράσει εγκαίρως για την αποκατάσταση κάποιας βλάβης. 

Παράδειγμα περίπτωσης χρήσης

Έστω ότι ο χρήστης του HawkEye έχει αγοράσει ένα κιτ για την προστασία του διαμερίσματος που ενοικιάζει μέσω Airbnb. Το κιτ του δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα RFID Tag σε αντικείμενα όπως ρούχα αξίας, ασημικά ή έργα τέχνης. Μπορεί να εγκαταστήσει σένσορες απόστασης σε αντικείμενα που δεν πρέπει να μετακινηθούν –κάτω από φυσιολογικές συνθήκες– όπως μία τηλεόραση, ή μία ακριβή καφετιέρα. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιήσει σένσορες μαγνητικού πεδίου ή αποφυγής, ώστε να διασφαλίσει πως κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι δεν πρόκειται να ανοιχθεί. Τέλος, τα κλειδιά του φιλοξενούμενου περιλαμβάνουν RFID Tag, έτσι ώστε με την είσοδο ή έξοδο του από τον χώρο, ο ιδιοκτήτης να είναι ενήμερος. Κάθε ενεργό μέρος του κιτ συνδέεται αυτομάτα με την εφαρμογή και ενημερώνει τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση παραβίασης του χώρου με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους.

Αξιοσημείωτη είναι η χαμηλή τιμή του Κιτ που παρέχεται στον πελάτη, σε σύγκριση με κάποιο προηγμένο σύστημα ασφαλείας που θα κόστιζε περισσότερο. Έχει δημιουργηθεί πρωτότυπο για κάθε σένσορα που θα περιέχεται στο Κιτ. «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας για τον 5ο Πανελλαδικό φοιτητιικό Διαγωνισμό Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece δημιουργήσαμε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι και τα τέλη του 2020. Προς το παρόν, έχουμε διαμορφώσει τα πρωτότυπα της εφαρμογής μας και μέσα στους επόμενους μήνες και πριν τα τέλη του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί και η εφαρμογή. Για το 2020 στόχος μας είναι να βγούμε στην αγορά» μας λένε τα κορίτσια και συμπληρώνουν: «Όσον αφορά το κόστος πώλησης του Hawkeye θα διαφέρει ανάλογα και με τον τελικό χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή θα διαφοροποιείται αναλόγως την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης για να ενοικιάσει τον χώρο του. Το κόστος που παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό ήταν αρκετά χαμηλό και στο πλαίσιο της έρευνας και του προγραμματισμού που κάνουμε αυτή την περίοδο ενδέχεται να αλλάξει».

Θα μπορούσε να σημειώσει κανείς πως όλα αυτά τα πέτυχε μια ομάδα που αποτελείται από νεαρά κορίτσια! Οι ίδιες βέβαια θεωρούν ότι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον κλάδο των επιχειρήσεων, και όχι μόνο, είναι ίσες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, επομένως στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων η γυναικεία νεανική επιχειρηματικότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από την ανδρική. Έπειτα, κοιτίδες επιχειρηματικότητας σαν αυτή του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε να υλοποιήσει την ιδέα του προσφέροντας υπηρεσίες που αφορούν την εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξή τους αλλά την επαφή των ομάδων με επενδυτές και χρηματοδότες.

Όπως μας λέει η Άννα Ευτυχίδιου, CEO του Hawkeye, «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα πλήττεται βαθιά κυρίως λόγω της οικονομικής ύφεσης και του νομοθετικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, όμως, το μέλλον προμηνύεται περισσότερο αισιόδοξο και εμείς ως η νέα γενιά, έχοντας υιοθετήσει διαφορετική νοοτροπία, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Όσο κοινότοπο και αν θεωρείται, όλα είναι δυνατά αρκεί να προσπαθήσεις. Για να μπορέσει ένα άτομο να υλοποιήσει τους στόχους του πρέπει να συνδυαστούν τρεις βασικοί παράγοντες: οι ικανότητες του ατόμου και η προσπάθεια που θα καταβάλει, η σωστή εκπαίδευση, φυσικά το κατάλληλο timing, αλλά και οι άνθρωποι που θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του».

Πηγή: athensvoice.gr

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency