Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/04/2019

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον «Χουάν Ντε Φούκα»

Πολλοί Κεφαλλονίτες, Ισπανοί και πολλοί άλλοι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον στην Ελληνική Ταινιοθήκη, το ντοκυμαντέρ για τον Έλληνα θαλασσοπόρο Juan de Fuca.

 Τον τολμηρό Κεφαλλονίτη που η ιστορία τον αδίκησε, παραγκωνίζοντάς τον στη λήθη.

Η Ευρυδίκη Λειβαδά  σπρωγμένη από μια μεταφυσική δύναμη, όπως η ίδια ανέφερε, βήμα βήμα  ερεύνησε την ξεχασμένη ζωή και τα ταξίδια του Ιωάννη Φωκά από το Βαλεριάνο, προκειμένου να αποκαταστήσει τη μνήμη και το έργο του στην ανθρώπινη ιστορία.

Όπως όλοι οι μεγάλοι θαλασσοπόροι ήταν ταγμένος να μεγαλώσει τον κόσμο, αναζητώντας νέα περάσματα που ενώνουν τους μεγάλους ωκεανούς. Ανακαλύπτοντας τα στενά νότια της νήσου Βανκούβερ, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε πρώτος στον ΝΔ Καναδά.

Όμως, τα Στενά του Ανιάν, που αυτά πήρε ο θαλασσοπόρος εντολή από τον Αντιβασιλιά του Μεξικό να ανακαλύψει και που φυσικά, τότε, δεν τα βρήκε γιατί, απλώς, δεν είχαν ακόμη διανοίξει, σήμερα αρχίζουν και ξεσκεπάζονται μετά από αιώνων προστασία από παχύ στρώμα πάγου. 

Το ΒΔ Πέρασμα μέχρι το 2040 θα είναι μια αυταπόδεικτη πραγματικότητα, που θα διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο κάνοντας οικολογικότερες, ταχύτερες και οικονομικότερες τις θαλάσσιες μεταφορές.

Το  εξαιρετικό ντοκυμαντέρ που σκηνοθέτησε ο ελληνιστής, συγγραφέας και κινηματογραφιστής, Πέδρο  Ολάγια, πάνω στη βιογραφία της Ευρυδίκης Λειβαδά,   αποκαθιστά και γνωστοποιεί την ιστορική αλήθεια αυτού του Ελληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου στο πλαίσιο των ανακαλύψεων στον Νέο Κόσμο.

Η Ευρυδίκη ως ερευνήτρια και βιογράφος του Χουάν ντε Φούκα, τον ανακαλύπτει στα βάθη του χρόνου και αποκαθιστά τη μνήμη του σπουδαίου αυτού ταξιδευτή, κερδίζοντας το προσωπικό της στοίχημα.

Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τις άοκνες προσπάθειες στην επιστημονική πολύχρονη έρευνά της, που έφερε στο φως τη μορφή του Έλληνα θαλασσοπόρου και του έδωσε τη θέση που του χρωστούσε η ιστορία.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας για τη σημαντική προσφορά της στην ιστορία του τόπου, αξία ανεκτίμητη!

Ευχαριστούμε ακόμη τον ελληνιστή, Πέδρο Ολάγια, που με τον κινηματογραφικό του φακό, ζωντάνεψε τη μορφή του ντε Φούκα, ακολούθησε την πολυκύμαντη και άγνωστη ζωή του ταξιδεύοντας μας  από το νησί ως το Βόρειο Πέρασμα.

Χάρη στην Ευρυδίκη και τον Πέδρο, ο Χουάν ντε Φούκα κέρδισε την αιώνια μνήμη όπως και του άξιζε!!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας,

Μαριολένη Νεοφύτου

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency