Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/11/2016

Μουσικές Καταγραφές ΙΙ

Έκδοση του βιβλίου Μουσικές Καταγραφές ΙΙ - 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά.

 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίο Μουσικές Καταγραφές ΙΙ - 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, ενώ η έκδοση αποτελεί τον δεύτερο τόμο από σειρά καταγραφών. Τον πρόλογο γράφει ο διακεκριμένος μουσικολόγος - ερευνητής Γιώργος Κωνστάντζος, υπεύθυνος του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής. Στις 336 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 200 οργανικοί σκοποί από διάφορες περιοχές της ευρύτερης ηπειρωτικής Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος), έτσι ώστε να αποτυπώνεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο και να αναδεικνύεται το μουσικό ύφος των παλαιότερων γενεών. Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 101 οργανοπαιχτών.

Τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: κλαρίνο, βιολί, λύρα, γκάιντα, φλογέρα, ζουρνάς, ούτι, κορνέτα και καβάλι. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές ενώ αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου τόμου Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο (Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2014). Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, ρυθμική διάρθρωση, διάνθιση, μορφή, κλπ) και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων.

Συμπληρωματικά στοιχεία: [EPN 1239, ISMN 979-0-69151-712-3, σελίδες: 336, μέγεθος: 210 x 297 mm]

Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ.,  περιέχονται στον σύνδεσμο: 

http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/2016/11/mousikeskatagrafes2.html

Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο:

http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 - 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:

http://www.panasmusic.gr/catalog/product_info.php?products_id=27159

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency