Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/01/2007

Μέχρι και 89% ο κίνδυνος να προσβληθεί ένα νεογέννητο από βαρηκοΐα

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 89% ανέρχεται ο κίνδυνος να προσβληθεί ένα νεογέννητο από βαρηκοΐα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), ενώ στην Παιδιατρική Νεογνών το ποσοστό αυτό είναι 13%, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Ψύλλας, επικαλούμενος στοιχεία πολυκεντρικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Ear and Hearing».«Στη ΜΕΝΝ, πρώτοι σε συχνότητα παράγοντες κινδύνου έρχονται η χορήγηση ωτοτοξικών φαρμάκων, το πολύ χαμηλό βάρος του νεογνού (λιγότερο από 1,5 κιλό), η μηχανική υποστήριξη για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε ημέρες και η προωρότητα, ενώ στην παιδιατρική νεογνών την πρώτη θέση έχει το κληρονομικό ιστορικό βαρηκοΐας. Αρα, η ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας θα πρέπει αρχικά να επικεντρώνεται στις εντατικές των νεογνών, όπου υπάρχει σε μεγαλύτερη αναλογία ο παράγοντας κινδύνου για βαρηκοΐα και στη συνέχεια να επεκταθεί σε μεγαλύτερους πληθυσμούς νεογνών, φυσικά ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική υποδομή της κάθε περιοχής», τόνισε ο κ. Ψύλλας.

Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας

Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας υπολογίζεται σε ένα ανά 750 παιδιά και όπως ανέφερε ο κ. Ψύλλας, στο 55% των περιπτώσεων αποδίδεται σε μετρίου βαθμού βαρηκοΐα και στο 45% ισοκατανέμεται σε μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και σε κώφωση. Όσον αφορά τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας (όπως η εκκριτική μέση ωτίτιδα), αυτή είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή από ό,τι η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, αλλά είναι συνήθως μικρού ή μετρίου βαθμού και είναι παροδική.

Στο 85% της παιδικής βαρηκοΐας νευροαισθητήριου τύπου ?40db -σύμφωνα με διεθνείς μελέτες- τα αίτια είναι συγγενή, ενώ στο υπόλοιπο 10%-15% είναι μεταγεννητικά (π.χ. μηνιγγίτιδα, ωτοτοξικά φάρμακα, παρωτίτιδα) ή εξελισσόμενα, δηλαδή ενώ μετά τον τοκετό δεν ανιχνεύθηκε βαρηκοΐα, μετά από ορισμένους μήνες αναπτύχθηκε βαρηκοΐα. Όσον αφορά τη συγγενή βαρηκοΐα, που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των βαρηκοϊών, στο 42% είναι γενετικής αιτιολογίας (τις περισσότερες φορές οφειλόμενη σε υπολειπόμενο αυτοσωματικό γονίδιο). Στο 33% των περιπτώσεων δεν ανιχνεύεται σύνδρομο, ενώ στο 16% όλων των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται μετάλλαξη του γονιδίου 26 της κονεξίνης. Στο 9% των περιπτώσεων παρουσιάζεται σύνδρομο (κυρίως το σύνδρομο Down ή Pierre-Robin). Σε μεγάλο ποσοστό (40-45%), η βαρηκοΐα είναι ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας), ενώ σε μικρότερα ποσοστά η βαρηκοΐα οφείλεται σε προγεννητική λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ερυθρά, κυτταρομεγαλοιό, τοξοπλάσμωση, έρπη, σύφιλη) και σε περιγεννητικά αίτια (όπως σε πολύ χαμηλό βάρος του νεογνού, προωρότητα κτλ).

«Από όλα αυτά λοιπόν είναι φανερό ότι η βαρηκοΐα πρέπει να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και σε αυτό μπορεί και πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να παρατηρήσουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους την αντίδρασή τους στα ηχητικά ερεθίσματα», τόνισε ο κ. Ψύλλας και πρόσθεσε: «Φυσιολογικά, τα νεογέννητα τραντάζονται ή κλείνουν τα βλέφαρα σε ξαφνικό δυνατό θόρυβο. Μέχρι 3 μηνών το βρέφος αναγνωρίζει τη φωνή των γονιών του. Μέχρι 6 μηνών το βρέφος γυρνά το βλέμμα του ή το κεφάλι του προς το μέρος του ήχου. Μέχρι 12 μηνών το βρέφος μπορεί να μιμείται κάποιους ήχους ή να λέει λέξεις όπως μαμά, μπαμπά. Χρειάζεται προσοχή και άμεση αναζήτηση ακοολογικής εκτίμησης όταν: το βρέφος δεν «μπαμπαλίζει» μέχρι την ηλικία των 8-10 μηνών και δεν στρέφει το κεφάλι του για να εντοπίσει από πού προέρχεται η φωνή π.χ. των γονιών του μέχρι την ηλικία των 7-8 μηνών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 22-1-2007

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency