Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/01/2007

Ο θρίαμβος του πνεύματος επί του σώματος

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ έγινε 65 χρονών και σχεδιάζει ταξίδι στο διάστημα.

Αν είχαν δίκιο οι γιατροί, ο Στίβεν Χόκινγκ θα έπρεπε προ πολλού να έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια με τη νόσο παράλυσης των κινητικών νευρώνων από την οποία προσβλήθηκε σε ηλικία 22 ετών. Ευτυχώς όμως οι ιατρικές προβλέψεις διαψεύσθηκαν και ο Χόκινγκ, ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της εποχής μας συμπλήρωσε χθες οχτώ Ιανουαρίου τα 65 του χρόνια και όχι μόνον συνεχίζει το έργο του που τον καθιέρωσε, αλλά σχεδιάζει και ταξίδι στο διάστημα.Μόνο τα μάτια μπορεί να κινήσει ο Στίβεν Χόκινγκ και το κομπιούτερ μεταφράζει τις κινήσεις των βλεφάρων σε λέξεις τις κάνει γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό επικοινωνεί με το περιβάλλον, κάνει προτάσεις γράφει βιβλία για το σύμπαν και την κοσμογονία, ανακαλύπτει με την επιστημονική του έρευνα ότι «οι μαύρες τρύπες δεν είναι καθόλου μαύρες».

Μια μαύρη τρύπα δημιουργείται όταν ένα άστρο μεγάλης μάζας καταρρέει κάτω από την ίδια του τη βαρύτητα, εξαφανίζεται από το σύμπαν και στη θέση του μένει ένα σημείο όπου η ύλη έχει συμπιεστεί τόσο πολύ, ώστε η πυκνότητα είναι άπειρη. Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας είναι τόσο ισχυρή ώστε τίποτα, ακόμη κα το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη της. Σύμφωνα όμως με το Χόκινγκ, από τη στιγμή που μια μαύρη τρύπα γεννηθεί αρχίζει αμέσως να ακτινοβολεί ενέργεια και να χάνει μάζα. Η μαύρη τρύπα απελευθερώνει και πάλι τις πληροφορίες για το τι έπεσε μέσα με τη μορφή της ακτινοβολίας. Έτσι μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη στο παρελθόν και να προβλέψουμε το μέλλον.

Ο Χόκινγκ ανέπτυξε ένα μοντέλο του σύμπαντος που δεν έχει σύνορα, αρχή και τέλος. Συνέβαλε όσο κανείς άλλος μετά τον ιδρυτή της θεωρίας της σχετικότητας Αϊνστάιν στην κατανόηση του φαινομένου της βαρύτητας. Με το βιβλίο του το «χρονικό του χρόνου», εξηγεί με έναν μόνο επιστημονικό τύπο τη θεωρία του για την κοσμογονία απλά και με χιούμορ κατανοητά και για τους κοινούς θνητούς.

Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι σήμερα καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην έδρα που κάποτε ανήκε στον Ισαάκ Νεύτωνα. Από την ηλικία των 22 ετών πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική νόσο που σταδιακά του έχει προκαλέσει ολική παράλυση, του έχει στερήσει και την ικανότητα της ομιλίας. Καθηλωμένος στο αναπηρικό καρότσι, επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω της συνθετικής ομιλίας του υπολογιστή. 65 χρονών σήμερα, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», σχεδιάζει μια πτήση στην ατμόσφαιρα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, πριν πετάξει στο διάστημα το 2009, με το πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων που θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια ο Βρετανός μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος προσφέρθηκε να καλύψει το εισιτήριο, κόστους 148.000 ευρώ.

Δεν φοβάται τις μαύρες τρύπες, ακόμη κι αν πέσει μέσα «θα μείνει η ακτινοβολία του Χόκινγκ», όπως είχε πει παλαιότερα.

Επ.: Γιώργος Παππάς
Αντιγραφικό από την D. WELLE
Γ.Μοσχονας

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency