Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
08/01/2007

Κρανιοπροσωπικες ανωμαλιες "Σχιστιες"

Κρανιοπροσωπικες ανωμαλιες
"Σχιστιες"

Οι σχιστίες είναι οι πιο κοινές από όλες τις συγγενείς δυσμορφίες. Με τον όρο σχιστία εννοούμε την ατελή σύγκλιση των ιστών της στοματικής και ίσως και της ρινικής κοιλότητας. Οι σχιστίες είναι δυνατών να διαγνωστούν πριν την γέννηση του παιδιού και συγκεκριμένα μετά την 6η εβδομάδα κύησης. Οι σχιστίες διαχωρίζονται σε χειλειοσχιστίες και υπερωοσχιστίες. Η χειλειοσχιστία μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφίπλευρη και σε έκταση μπορεί να εμφανίζεται σαν απλή εγκοπή του άνω χείλους ή τέλεια διατομή του άνω χείλους και των φατνιακών αποφύσεων. Αυτό οφείλεται στην ατελή συνένωση της άνω γναθικής απόφυσης και της έσω ρινικής απόφυσης. Η υπερωοσχιστία παρουσιάζεται ως σχισμή της σταφυλής κατά τη μέση γραμμή και μπορεί να επεκτείνεται προς την μαλακή ή και την σκληρή υπερώα.

Ανάλογα με το μήκος της σχισμής χαρακτηρίζεται ως ατελής ή πλήρης. Επίσης είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι η χειλειοσχιστία μπορεί να εμφανιστεί μόνη της σαν μεμονωμένη δυσπλασία, αλλά μπορεί και να συνυπάρχει με υπερωοσχιστία. Οι σχιστίες αποκαθίστανται με χειρουργική επέμβαση. Η χειλειοσχιστία και η υπερωοσχιστία σχετίζονται με περισσότερα από 350 σύνδρομα.

Οι σχιστίες έχουν άμεσο αντίκτυπο:
Στην άρθρωση, με σοβαρές επιπτώσεις στη γλωσσική εξέλιξη των παιδιών, αν και σ'ένα μικρό ποσοστό η ομιλία εξελίσσεται σωστά χωρίς παρέμβαση.

-Στη χροιά της φωνής, με έντονη ρινολαλία (μιλάει με τη μύτη) λόγω μη λειτουργίας του υπεριοφαρυγγικού σφιγκτήρα.

-Στην ακοή, με απαναλαμβανόμενες ωτίτιδες. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ομιλία, όταν η ακουστική απώλεια είναι χρόνια ή εμφανίζεται σκια στα δύο αυτιά.
-Στη σίτιση των βρεφών (κίνηση θηλασμού).
-Στη μάσηση και κατάποση.
-Στην οδοντοφυία (οδοντικές διαταραχές).

Ο ρόλος του Λογοπεδικού
Ο/Η Λογοπεδικός έχει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στην αξιολόγηση - διάγνωση και θεραπεία του παιδιού με σχιστίες. Η συμβουλευτική γονέων και η συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα είναι αναπόσπαστο μέρος του ρόλου του. Συγκεκριμένα, οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν τη λύση του προβλήματος, τι να περιμένουν από πλευράς γλωσσικής ανάπτυξης και πως να περιορίσουν τα προβλήματατου παιδιού τους.

Ειδικότερα, ο/η Λογοπεδικός υποστηρίζει τους γονείς από τις πρώτες ημέρες σε διάφορα πρακτικά θέματα που προκύπτουν, όπως π.χ. διάφορες τεχνικές ρόφησης του γάλακτος στα βρέφη, μιας και αδυνατούν να θηλάσουν. Στους μετέπειτα μήνες παρεμβαίνει καθοριστικά στα στάδια εξέλιξης φωνής, λόγου και ομιλίας. Ο/Η Λογοπεδικός θα προτείνει συστηματική παρακολούθηση του παιδιού και θα το εντάξει σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών

Ροδία Κων. Καραμπελιά
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency