Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
05/01/2007

Bράβευση του Σπύρου Αντωνάτου από την Ακαδημία Αθηνών.

Μία είδηση, που δεν πρέπει να παραμείνει στα «ψιλά» της τοπικής ειδησεογραφίας, είναι η τιμητική διάκριση του Σπύρου Αντωνάτου από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Αργοστόλι, η χαμένη πόλη». Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε προβλέψει ότι αυτό το πρωτότυπο σε σύλληψη έργο θα πάρει τη θέση, που του αξίζει, στη σύγχρονη νεοελληνική πνευματική παραγωγή. Πολύτιμο ντοκουμέντο για την κοινωνική δομή και την οικονομική ζωή του προσεισμικού Αργοστολιού ζωντανεύει όχι μόνο την ξεχασμένη σε πολλούς και άγνωστη στη νέα γενιά εικόνα του, αλλά σκιαγραφεί τους ανθρώπους στη ρεαλιστική, μη ωραιοποιημένη λόγω παρελθόντος καθημερινότητα του δούναι και λαβείν, και αναδεικνύει τις νοοτροπίες και την εν γένει κουλτούρα της. Με άλλα λόγια δίνει ολοζώντανο το στίγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της οποίας φυσικό επακόλουθο και γέννημα είναι το Αργοστόλι του σήμερα. Στο σημείο αυτό αιωρείται και ο κρίσιμος προβληματισμός του αναγνώστη, όσον αφορά στο μέλλον και στην ταυτότητα της σημερινής πόλης. Σαν δημότης και εγώ αυτής της χαμένης πόλης και του σύγχρονου Αργοστολιού συνάμα, που έζησα και ζω τις διαφορετικές πραγματικότητες των δύο κόσμων, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον ακούραστο και δημιουργικό συμπολίτη μας, που είχε το κουράγιο ενάντια στην ισοπεδωτική κουλτούρα των Μ.Μ.Ε. και την τυποποίηση της καταναλωτικής κοινωνίας σε προκαθορισμένους τρόπους ζωής και σκέψης να συλλάβει και να διεκπεραιώσει ένα τέτοιο σε μέγεθος και ποιότητα συγγραφικό έργο. Ο Σπύρος Αντωνάτος μας χάρισε μια πνοή αισιοδοξίας και τόνωσε την καλώς εννοούμενη κεφαλονίτικη υπερηφάνεια μας. Η τιμή, που του απένειμε η Ακαδημία Αθηνών αντανακλά σε όλο τον Αργοστόλι όχι μόνο σαν περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και σαν περιέχον.

Τα τελευταία χρόνια η Κεφαλονιά ανέβηκε ξανά και ξανά στο βάθρο της απονομής των βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών. Ας σταθούμε λιγάκι σε αυτό το γεγονός και ας μη το προσπεράσουμε. Πιστεύουμε ότι το να προβάλλονται και να δημοσιοποιούνται και αυτά τα «προϊόντα» του τόπου μας λειτουργεί θετικά στη συνέχεια και την παραγωγή πολιτισμού και είναι πολλαπλά ωφέλιμο από κάθε άποψη.

Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency