Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
12/03/2015

Πόσα χρόνια ζουν τα ζώα

Η απόσταση που χωρίζει από το θάνατο 30 εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου

Το προσδόκιμο ζωής στους ανθρώπους ποικίλει ανάλογα με τη χώρα που ζουν, το φύλο, την εποχή και πολλούς ακόμη παράγοντες, που καθιστούν άκρως πολύπλοκη την απάντηση στην ερώτηση «πόσα χρόνια ζουν οι άνθρωποι».

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα όταν κάνουμε την ίδια ερώτηση για τα ζώα. Μιλώντας ακόμη και για ένα είδος, ο χρόνος που κατά προσέγγιση ζει, δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, μιας και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την «ράτσα» (πχ. υπάρχει απόκλιση μεταξύ των φαλαινών διαφορετικού είδους), το αν ζει σε αιχμαλωσία ή είναι ελεύθερο, ακόμη και την εποχή (για παράδειγμα το προσδόκιμο ζωής στις γάτες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου)!

Από την άλλη, υπάρχουν διαφορετικοί δείκτες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απάντηση της ερώτησης «πόσο ζει ένα ζώο», όπως είναι φυσικά το «προσδόκιμο ζωής», ο μέσος όρος του είδους ή ακόμη και η διάμεσος για τις περιπτώσεις που έχουμε ικανοποιητικό δείγμα από αντιπροσώπους μιας ράτσας.

Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά κατά νου, πάμε να δούμε λοιπόν πόσα χρόνια ζουν κατά προσέγγιση 30 ζώα του πλανήτη, αρχίζοντας από τα πιο βραχύβια και καταλήγοντας στα μακροβιότερα πλάσματα της Γης…

ΕφημερόπτεραΌπως φανερώνει και το όνομά τους, τα εφημερόπτερα έχουν εξαιρετικά σύντομο κύκλο ζωής, καθώς φτάνουν στην ωρίμανση με μιας και ζουν για περίπου 1 ή 2 μέρες!

ΠοντίκιαΤο απλό ποντίκι που ορισμένοι έχουν για κατοικίδιο και χρησιμοποιείται κατά κόρον σαν πειραματόζωο, ζει για λιγότερο από ένα χρόνο στη φύση. Σε προστατευμένα περιβάλλοντα, ωστόσο, ζουν συχνά για 2 με 3 χρόνια.

ΧάμστερΤα συριακά χάμστερ τυπικά δεν ζουν πάνω από 2 με 3 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ στη φύση ζουν για λιγότερο από ένα χρόνο. Από την άλλη, τα ρωσικά, ζουν για περίπου 2 με 4 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ τα κινεζικά για 2,5 με 3 χρόνια.

ΛαγοίΠρόκειται για ένα από τα ζώα με το μικρότερο μέσο όρο ζωής. Οι άγριοι λαγοί έχουν προσδόκιμο ζωής τα περίπου 3 χρόνια. Τα κατοικίδια από την άλλη ζουν κατά μέσο όρο 6 χρόνια.

ΑλεπούδεςΣτη φύση, το προσδόκιμο ζωής μιας αλεπούς είναι 1 με 3 χρόνια, παρόλο που έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που έζησαν μέχρι και 10 χρόνια. 

ΣκίουροιΟι περισσότεροι σκίουροι πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οι ενήλικοι σκίουροι έχουν προσδόκιμο στη φύση από 5 με 10 χρόνια, ενώ ορισμένοι μπορεί να επιβιώσουν από 10 έως και 20 έτη σε αιχμαλωσία.

ΧρυσόψαραΤα χρυσόψαρα σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν μέχρι και πάνω από 10 χρόνια.

ΓεωσκώληκεςΣύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γεωσκώληκες έχουν προσδόκιμο ζωής, σε πραγματικές συνθήκες, από 4 έως 8 χρόνια, παρόλο που τα περισσότερα είδη του αγρού ζουν μόνο 1 με 2 χρόνια.

ΒάτραχοιΟ κοινός βάτραχος μπορεί να ζήσει για αρκετά χρόνια σε αιχμαλωσία, με ορισμένους να φτάνουν τα 15 έτη ζωής. Στη φύση, από την άλλη, οι κοινοί βάτραχοι πιστεύεται ότι ζουν για περίπου 10 με 12 χρόνια.

ΚοτσύφιαΤα κοινά κοτσύφια έχουν προσδόκιμο ζωής τα 2,4 έτη, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση κοτσυφιού που έζησε 21 χρόνια και 10 μήνες.

ΝυχτερίδεςΜια νυχτερίδα μπορεί να ζήσει πάνω από 20 χρόνια, αν και ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού των νυχτερίδων είναι περιορισμένος εξαιτίας του μικρού ποσοστού γεννήσεων.

ΤάρανδοιΟι τάρανδοι της Β. Αμερικής ζουν το πολύ για 17 χρόνια, με τα αρσενικά να υπολείπονται από τον αριθμό αυτό κατά 4 έτη κατά μέσο όρο.

ΛιοντάριαΤα λιοντάρια ζουν περίπου 10 με 14 χρόνια ελεύθερα στη φύση. Ωστόσο, σε αιχμαλωσία μπορεί να ζήσουν και πάνω από 20 χρόνια.

ΠρόβαταΤα οικόσιτα πρόβατα έχουν προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο τα 10 με 12 χρόνια, παρόλο που ορισμένα μπορεί να ζήσουν και μέχρι 20 έτη.

ΛύκοιΟι λύκοι που ζουν στη φύση ζουν κατά μέσο όρο μέχρι την ηλικία των 13. Σε προστατευόμενες περιοχές, ωστόσο, μπορούν να ζήσουν για 16 ή 17 χρόνια.

ΣκυλιάΤο προσδόκιμο ζωής των σκύλων ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα τους. Ωστόσο, για τα περισσότερα η διάμεσος των χρόνων ζωής φτάνει από τα 10 στα 13 χρόνια. Αρκετοί σκύλοι, βέβαια, μπορεί να ζήσουν και για 20 χρόνια ή και παραπάνω.

ΓάτεςΓια τις γάτες, ο κύριος παράγοντας που καθορίζει το προσδόκιμο ζωής τους, εξαρτάται από το αν ζουν σε σπίτι ή στο δρόμο. Οι τελευταίες ζουν μόνο για 4 με 5 χρόνια, καθώς είναι πιθανό να νοσήσουν ή να τραυματιστούν. Από την άλλη, όσες ζουν σε σπίτι, μπορούν να ζήσουν από 12 έως 18 χρόνια, με το μέσο προσδόκιμο ζωής να είναι τα 12,1 χρόνια.

ΚαναρίνιαΤα κοινά καναρίνια που πολλοί έχουν για κατοικίδιο ζουν κατά μέσο όρο για 9 με 10 χρόνια. Παρόλα αυτά μεμονωμένα καναρίνια μπορεί να ζήσουν μέχρι και 15 έτη.

ΚότεςΤο πόσο θα ζήσουν τα κοτόπουλα εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν. Κανονικά ζουν κατά μέσο όρο 8 με 10 χρόνια, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν τα 20 χρόνια ζωής.

ΚοράκιαΤα συνηθισμένα κοράκια ζουν για αρκετά χρόνια, ειδικά αν βρίσκονται σε αιχμαλωσία ή προστατευμένο περιβάλλον. Για παράδειγμα αυτά που ζουν στον Πύργο του Λονδίνου, μπορούν να ξεπεράσουν τα 40 έτη ζωής. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι σαφώς μικρότερο όταν βρίσκονται στη φύση, όπου φτάνει τα 10 με 15 χρόνια.

ΕρωδιοίΤο προσδόκιμο ζωής των μπλε ερωδιών είναι κατά μέσο όρο τα 15 χρόνια. Από την άλλη, ο γηραιότερος ερωδιός που έχει καταγραφεί έζησε 23 χρόνια.

ΆλογαΤο προσδόκιμο ζωής των αλόγων εξαρτάται από τη ράτσα τους. Ένα τυπικό οικόσιτο άλογο ζει περίπου 25 με 30 χρόνια. Αν και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ορισμένα άλογα φτάνουν και ξεπερνούν ακόμη και τα 40 έτη, με το ρεκόρ να κρατά ένα άλογο του 19ου αιώνα που έζησε για 62 ολόκληρα χρόνια.

ΑρκούδεςΟ μέσος όρος ζωής μιας αρκούδας εξαρτάται από τον τύπο του ζώου και εάν ζει σε αιχμαλωσία ή στη φύση. Ωστόσο, οι αρκούδες μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 έτη ζωής, αν και οι πολικές φτάνουν μόνο μέχρι τα 25.

ΡινόκεροιΟ μαύρος ρινόκερος μπορεί να ζήσει στη φύση από 35 έως 50 χρόνια κατά μέσο όρο.

ΚροκόδειλοιΟ υπολογισμός της ηλικίας ενός κροκόδειλου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε να πούμε ότι όλα τα είδη κροκοδείλων ζουν τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια και στην περίπτωση μεγαλύτερων φτάνουν τα 60-70 χρόνια. Ο κροκόδειλος που ζει τα περισσότερα χρόνια είναι και ο μεγαλύτερο του είδους: ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού (Crocodylus porosus) υπολογίζεται ότι ζει κατά μέσο όρο 70 χρόνια, με ενδείξεις για ορισμένους ότι έχουν ξεπεράσει τον έναν αιώνα ζωής.

ΕλέφαντεςΟι ελέφαντες έχουν αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, καθώς μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 70-80 χρόνια. Ένας ασιατικός ελέφαντας σε αιχμαλωσία, ο Lin Wang, έζησε για 86 χρόνια!

ΦάλαινεςΤο προσδόκιμο ζωής των φαλαινών ποικίλει μεταξύ των διάφορων ειδών και δεν έχει διευκρινιστεί ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον R.M. Nowak του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υπολογίζεται ότι οι φάλαινες humpback ζουν μέχρι και 77 χρόνια. Αρκετοί επιστήμονες, από την άλλη, πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είδος μπορεί να είναι το μακροβιότερο θηλαστικό στη Γη. Μια συγκεκριμένη φάλαινα, η Bada, πιστεύεται ότι άγγιξε τα 211 χρόνια ζωής. 

Ψάρια ΚόιΟ μέσος όρος ζωής ενός ψαριού Κόι δεν ξεπερνά τα 50 χρόνια. Ωστόσο, ο Hanako, ήταν ένα ψάρι Κόι που πέθανε το 1977, έχοντας ζήσει για πάνω από 226 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκε το 1751.

ΧελώνεςΟι χελώνες είναι διάσημες για τη μακροζωία τους. Μια μέση υγιή χελώνα μπορεί να ζήσει περίπου 150 χρόνια. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το είδος της χελώνας. Μάλιστα, η Adwaita ήταν μια χελώνα η οποία αγοράστηκε από ζωολογικό κήπο της Καλκούτα από ένα βρετανό στρατηγό η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες ξεπέρασε τα 250 χρόνια ζωής!

Μέδουσες Turritopsis dohrniiΗ Turritopsis dohrnii, γνωστή και ως «αθάνατη μέδουσα» απαντάται στη Μεσόγειο, αλλά και στα νερά της Ιαπωνίας. Το συγκεκριμένο είδος παρουσιάζει μια απίστευτη ιδιότητα, καθώς μπορεί να «επιστρέψει» σε σεξουαλική ανωριμότητα. Η μέδουσα αυτή γεννιέται και μεγαλώνει σαν οποιοδήποτε άλλο ζώο, αλλά όταν φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να επιστρέψει στο στάδιο πολύποδα και να ξεκινήσει να μεγαλώνει ξανά. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα συγκεκριμένα είδη, είναι πιθανά αθάνατα!
 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency