Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
05/02/2015

«Έξυπνα φάρμακα» θα μας μετατρέψουν σε μηχανές εργασίας

Τον τελευταίο καιρό, μέσω ταινιών όπως οι Limitless και Lucy, διαδίδεται όλο και περισσότερο η ιδέα πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και την απόδοσή μας στην εργασία με τη χρήση ειδικών ουσιών.

 

Ταινίες όπως αυτές παρουσιάζουν ένα σενάριο, στο οποίο οι άνθρωποι κάνουν χρήση ουσιών που τους καθιστούν περισσότερο παραγωγικούς και, τελικά, πιο επιτυχημένους στη δουλειά τους.

Έρευνα που έχει διεξαχθεί επί του θέματος καταλήγει ότι συγκεκριμένα φάρμακα –όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για καταστάσεις ελλειμματικής προσοχή ή ναρκοληψίας– μπορούν όντως να προσφέρουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη μνήμη σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από αυτές τις παθήσεις. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για άλλες ικανότητες.

Σε γενικές γραμμές, η γνώση μας για τη χρήση τέτοιων ουσιών είναι περιορισμένη, καθώς γίνεται “off the record”. Στρατιωτικοί, γιατροί που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά και στελέχη ή ακαδημαϊκοί που θέλουν να καταπολεμήσουν το jetlag για να μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα, είναι κάποιοι από τους επαγγελματίες που κάποιες φορές καταφεύγουν σε τέτοιου είδους φάρμακα για τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Πόσο ασφαλή είναι, τελικά, αυτά τα φάρμακα;

Το κάθε φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο για την κατάσταση που προορίζεται να αντιμετωπίσει, ειδάλλως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.Ενδεικτικά, το 2010, το European Medicines Agency προειδοποίησε πως η ουσία μοδαφιλίνη πρέπει να λαμβάνεται μόνο από ναρκοληπτικούς και όχι από άτομα που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές ύπνου. Κι αυτό, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχιατρικές διαταραχές, δερματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε ανθρώπους με υπέρταση ή καρδιακές αρρυθμίες.

Πέρα, όμως, από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα φάρμακα στον ανθρώπινο οργανισμό, τίθεται και η ηθική πλευρά του ζητήματος: πόσο σωστό είναι να προάγουμε μια κοινωνία «ακραία εργαζομένων»;

Θα γίνουμε «μηχανές» εργασίας;

Μπορεί αυτή η ιστορία να ακούγεται σήμερα σαν επιστημονική φαντασία.Ωστόσο, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής γεννούν πολλά ερωτήματα κι ένα από αυτά είναι αν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να… χαπακωνόμαστε για να αποδίδουμε τα μέγιστα στο χώρο εργασίας μας.

Ίσως να μην είναι και τόσο πιθανό να ζητήσει ένας εργοδότης από τους εργαζομένους να πάρουν τέτοιες ουσίες. Περισσότερο πιθανό είναι να γίνει χρήση τους από φιλόδοξους εργαζομένους – χρήση που αν γενικευθεί θα οδηγήσει σε μια νέα νόρμα, όπου η ακραία εργασία θα γίνει ο κανόνας, προκειμένου μια επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική.

Πηγή: http://www.scienceandtechnology.gr/

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency